G4Media.ro

VIDEO Liberalii și-au lansat programul de guvernare / Orban: Pe 6 decembrie…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

49 comentarii

  1. Ținând cont că au fost gândite să recompenseze toți aleșii locali votați începând cu 1992 și că România are circa 3.000 de unități administrative, numărul pensiilor emanate din legea Vioricăi Dăncilă va fi de ordinul zecilor de mii – de la 01.01.2021, dacă nu o proroga până atunci.

    • Vom face, vom drege… dăm bani (îi alocam) și apoi ne mirăm că nu s-a facut mai nimic cu folos.
      Fără control real (audit extern, nu renar) și fara prevenție o să fie exact la fel ca până acum: fiecare se descurca cum poate, inclusiv judecatorii.

  2. Tot nu au dezvăluit în câte case de sănătate vor sparge Casa Națională de Sănătate…. că în ce altceva sa constea reforma lor?!

    • Da’ ANPC știi în câte e spart? Ca contabilitatea lor nu e la comun asa cum ar trebui (cf. legii).
      Macar ANPC lucreaza cu aur si nu cu cadavre…

    • Probabil căile ferate ruginite de tot merg la fier vechi.

    • Cât o fi plătit PNL să fie LIVE acum la Digi24?
      E informatie publica sau nu?
      Sau se plateste in avanas (cu ani de zile).
      ăia de la usr+- au si ei program live?

  3. Ne gandim = 0. Si eu ma gandesc la seceta globala, la topirea ghetii de la poli sau la foametea din Africa DAR NU FAC NIMIC CONCRET IN PRIVINTA ASTA!!!

    Un simplu gand nu inseamna NIMIC! la fel cum ruga lui iohanis la biserica pt victimele de la p neamt NU INSEAMNA NIMIC fizic si tangibil pt cei afectati !!!!!!!!

    VORBE GOALE!, VORBIM DISCUTII insirate de Caragiale!

    Promisiuni pt creduli

  4. Atentie, vorbeste Bode, ala care dormea in masina, iar sepepistul gonea de nebun in zig-zag cu girofarul ponit !!!

  5. „Ne gândim să construim până în 2024 aceste 3 spitale, să construim alte 10 spitale de la 0. Dezvoltăm, extindem și modernizăm alte 25 de unități sanitare.”

    Hai ca i-ati rupt pe genunchi pe aia de la PSD cu ale lor 3 spitale. Saracii aia au promis 3, voi ati promis 30!

    Stau totusi si ma intreb cum de nu ati reusit pana acum sa faceti unul nou. Macar unul. Ca ati fost la guvernare in 10 din ultimii 20 de ani, ma refer la PNL/PDL impreuna.

  6. USR PLUS e singura sansa de schimbare.
    Dar cine vrea sa se schimbe ceva „daca merge si asa”? – pentru cei mai mulți

  7. Repet, sa ne faca Dragnea un podcast din puscarie cu programul PNL, ca e acelasi care il vedeam in 2016 prezentat de PSD

    • Dragnea fierbe, e invidios, citind maretele promisiuni ale PNL, …asa arata „noul” Program de guvernare al PNL, parca se ia la intrecere cu Programul de guvernare al PSDragnea din 2016!
      Mai nimic nu vor face din aceste marete promisiuni, asa cum timp de 1 AN de zile de cand sunt la guvernare NU au facut mai NIMIC din cele 2 Programe de guvenrare cu care PNL ne-a fericit din Octombrie 2019 de cand guverneaza: vorbe goale, clientelismul e-n floare in timp ce in cele 2 Programe PNL promitea PROFESIONISTI, MERITOCRATIE, Concursuri pentru ocuparea functiilor publice si Restructurarea Adminsitratiei publice!

      In acest al 3-lea Program de guvenrare, PNL nu spune nici un cuvintel depsre PROMISIUNILE ramase NEREZOLVATE din Primul Program de guvernare din Octombrie 2019, promisiuni cu care s-au imbatosat si ei si Johannis:
      – „Principalele direcții de acțiune vor fi Profesionalizarea Administrației publice, întărirea statului de drept și a democrației, combaterea corupției, creșterea calității educației, îmbunătățirirea serviciilor de sănătate, dezvoltarea economică pe baze sănătoase, menținerea orientării euroatlantice în politica externă.
      – „Unul dintre obiectivele esențiale este reconstruirea încrederii cetățenilor în instituțiile publice. Un audit al instituțiilor publice este obligatoriu, ca o premisă a MODERNIZARII Administrației publice și a punerii funcționarilor publici în slujba cetățenilor. Transparenţa, integritatea, echitatea, Profesionalismul și eficienţa sunt valorile pe care va fi reașezată administrația publică. Sistemul bugetar NU va mai fi rezervat incompetenţilor și pilelor, așa cum s-a întâmplat în guvernarea PSD.(zilele trecute Sefa liberala a DSP Bucuresti a angajat la DSP Bucuresti o cantareata de manele!)
      – „Sunt necesare măsuri urgente pentru a asigura o educație de calitate, desfășurată în siguranță. Toate instituțiile de învățământ trebuie să reprezinte medii sigure pentru elevi și profesori. Atingerea standardelor igienico-sanitare și de siguranţă la incendiu, paza permanentă și suficientă sunt obiective iIMEDIATE.(a trecut 1 AN si NIMIC!)”

      NU gasesc NIMIC despre eliminarea sau impozitarea Pensiilor SPECIALE in noul Program de guvernare al PNL,(si ce se mai umflau in pene cand erau in Opozitie!), NIMIC despre Necesitatea REPARATIILOR la Calea ferata(e DEZASTRU, maine poimaine ii cheama, Doamne fereste, Johannis cu Mentenanta si Reparatiile, ca la Echipamentele din Spitale!), NIMIC din minciunile de pe Site-ul PNL, luati aici de pe Site-ul PNL documentul cu Titlul „Principiile bunei guvernari liberale”, deschideti fiecare Principiou, mie imi place „Principiul MERITOCRATIC in Organizarea Administratiei publice” care spune asa:
      „În ocuparea fucțiilor publice din administrația centrală și locală trebuie să PRIMEZE ompetențele profesionale și NU criteriile politice.
      Ocuparea funcțiilor publice trebuie să se facă prin CONCURS în condiții de transparență și cu respectarea de criterii obiective.
      Politizarea funcțiilor publice trebuie să se limiteze la funcțiile de demnitate publică.
      Trebuie promovate politici de ocupare și formare profesională care să ducă la profesionalizarea funcționarilor publici și la recâștigarea demnității profesionale prin asigurarea unui parcurs de carieră transparent, previzibil și obiectiv.
      Managementul companiilor de stat trebuie să respecte principiile guvernanței corporative, regulile și criteriile de eficiență în management.”
      https://pnl.ro/angajamentul-nostru/principiile-bunei-guvernari-liberale/

      Concluzie: PNL=PSD=aceleasi minciuni!

  8. Jos USL!!!
    Romani, nu votati ciumatii securisti de la PSD si PNL! Nu votati USL ul care a distrus romania!

    Nu va votez, ticalosi macabrii ce sunteti!!!

  9. Bai, PSDeilor, sunteti fix ca PSDeii lui Dragnea: ia luati voi cele 2 Programe de guvernare prezentate de PNL in fata Romanilor de cand ati venit la guvernare, adica Programul de guvernare al PNL din 19 Octombrie(de la Investirea Guvernului Orban 1( dupa plecarea Guv Dancila!) si Programul de guvernare al PNL din 10 Februarie 2020, cel prezentat de Ludovic Orban la Investirea Guvernului Orban 2, dupa motiunea de cenzura a PSD si spuneti: CUM naiba sa va mai creada vreun Roman INFORMAT cand voi ati FACUT fix #NIMIC din cele 2 Programe de mai sus??!
    #NIMIC!!! FIX ca PSDragnea!!!
    Minciuni, promisiuni marete, clientelism, traseisti, numiri scandaloase in functiile cele mai bine platite, ZERO Reforma Administrativa promisa, ZRO Audituri promise, ZERO Pensii speciale eliminate….
    Vorbe goale, vom face si vom drege, sunteti fix ca la Congrasul PSDragnea, sictir!!
    Romania e-n mare r…t dpdv financiar, de unde naiba atatia BANI cand voi promiteti ca Dragnea desi v-ati imprumutat pe rupte sa faceti fata Cheltuielilor cu COVID si cu Salariile astronomice ale bugetarilor si NU spuneti o vorbulita despre Pensiile SPECIALE si despre Salariile bugetarilor si RESTRUCTURAREA Administratiei publice stufoase, ineficiente si bugetofage, cand tot voi, ii atacati pe subiect pe PSDei cand erati in opozitie si dadea bine:
    „Florin Cîţu: Bugetarii trebuie să muncească fără vouchere și pensii speciale.
    21.08.2019. DIGI 24.
    Liderul senatorilor PNL Florin Cîţu a declarat că Salariile bugetarilor sunt DUBLE comparativ cu cele din sectorul privat. Liberalul a precizat că, în acest context, bugetarii trebuie să fie de acord să lucreze fără a primi vouchere, tichete de vacanţă, sporuri şi pensii speciale.
    „Vine momentul adevărului! În medie salariile nete ale bugetarilor sunt duble faţă de cele din sectorul privat. DUBLE! Dar comparaţia nu este corectă. Nu surprinde toate informaţiile. Bugetarii primesc tichete de vacanţă, tot felul de sporuri, zile libere şi cel mai important siguranţa că indiferent de cât prost îşi fac meseria nu pot să concediaţi. Tot ce primesc în plus bugetarii este susţinut de taxe plătite de privaţi”, a scris Florin Cîţu, pe Facebook.
    Liberalul mai spune că bugetarii sunt privilegiaţii societăţii, iar toţi românii, atât cei din ţară cât şi cei din diaspora lucrează pentru ca bugetarii să trăiască bine.
    „Este clar că bugetarii sunt privilegiaţii societăţii. Fără niciun dubiu. Trebuie să avem curajul să recunoaştem TOŢI acest lucru. Restul românilor, din ţara şi din străinătate, muncesc pentru că bugetarii să trăiască bine, chiar dacă majoritatea sunt praf la locul de muncă. (Există o parte dintre bugetarii care merită fiecare leu pe care îl primesc. Ei sunt singurii care rămân în guvernarea liberală.) O DISCRIMINARE nenorocită care trebuie să dispară din societate. AJUNGE!!!”, a completat Cîţu.

    • @lili, gata, ajunge, mai las-o sa respire pe @Gabriela Constantinescu, ca ai lesinat-o de tot. 💡

      ….@Bad barem e pe perfuzii deja … 😆

  10. Vrajeli… de parca vor guverna singuri.
    Nici macar nu mi-am pierdut timpul sa le citesc pomelnicul…

    • Păi acum stim sa folosim functia cautare: daca au scris „trebuie” peste tot – adica sa faca altii si nu „vom face” cu termen de funalizare e ca si cum arunca cu aceleași „laturi” in noi iar noi nu ne mai saturam.
      Vrem aparatul administrativ militarizat si nu vrajelile alea de forme fara fond din programele lor. Ca nu ne mai desteptam (asa cum repeta obsesiv imnul).

  11. Citiți ls ministerul agriculturii, nu spune nimic de locuri de muncă în agricultură, aruncă cu miliardele de euro la mafioții de fermieri iar forța de muncă o trimitem la sparanghel sau prin toată lumea iar hrană importam 90 % .

    • Nu stiu despre ce vorbesti. Mie-mi apare mai sus o reclama cu PSD=siguranta locurilor de munca.
      Ăia de la BNR au deschis guravla timpul potrivit despre reducerea salariilor/orelor de (ne)munca platite

    • Cu irigațiile ce au zis, că n-am fost pe fază și mi-e silă să caut?!

  12. Nu v-ați saturat romani de PNL, PMP si PSD, de acesti incompetenți și impostori (plagiatori, hoți, mincinoși patologici)?
    Votați pe 6 Decembrie USR Plus și dați o șansa unui partid nou, cu oameni cinstiti și performante dovedite (vedeți rezultatele din Parlamentul European). G4 media, de ce nu faceți o statistica/o analiza a inițiativelor din Parlamentul European ale fiecărui partid din România care a ajuns acolo in ultimii 20 de ani și le comparați apoi cu realizarile incontestabile ale USRPlus in doar 2 ani de mandat?
    Poate asa oamenii vor vedea cine livreaza ce a promis, cine are rezultate si cine ne minte de 30 de ani?
    Depinde doar de fiecare din noi sa ne informam si sa mergem sa votam USRPLUS masiv, ca sa se vada rezultatele si in Parlamentul si Guvernul Romaniei. Hai la vot pe 6 Decembrie! Asta e sansa noastra, vom fi vinovati daca o ratam!

  13. PNL a guvernat 8.5 ani + 3.5 ani PDL inghitit, in total 12 ani din 30

    PSD a guvernat 19 ani din 30

    Trebuie sa fi idiot sa mai pui o data botul la programul astora

    • Stai cam prost cu calculele, ai auzit de USL? USL-ul l-ai pus numai in carca PSD-ului sau mi se pare mie? Dupa calculele tale, UDMR-ul nu a guvernat nici macar o zi. Te rog, refa calculele si nu mai dezinforma.

  14. Deocamdata este singurul program de guvernare bazat pe investitii cu surse clare de finantare.
    PSD,USR+, lozinci ,gargara ieftina si cam atat.
    USR+ trebuie sa ne convinga. Sa-i vedem in localitatile in care au castigat primariile. Si la Timisoara si la Brasov nu e prea greu. Au preluat de la liberali orase cat de cat curate si fara prea multe probleme. Fata de Bucuresti vorbesc.
    La Brasov asteptam sa treaca iarna si pe urma le dam o nota.

    • Dacă nu-i votezi pe 6 dec. anul ăsta, ce te mai f..te grija după ce trece iarna?!!! Să te aia de PNL, nu de USR!

  15. Haha, in 30 de zile anulam pensiile speciale, promitea unul din pnl acum 1 an!

  16. Asta îmi place și mie : reducerea aparatului de stat cu 20% . BRAVO PNL.

  17. Nu dna Turcan, nu pnl ! Vreau sa stiu exact ce faceti legat de justitie !!! Asta e declaratie de intentie , de ca si cum as vorbi eu : sa fie bine ca sa nu fie rau !!!!!! Nu merge asa ca n-am uitat (inca) de ce ne-am dezbracat din 2017 in 2019 haulind de nebuni in strada !! Sau ati uitat ?

  18. Minciuni marca PNL. PNL minte ca face 1000 de km, PMP minte ca face 1000 de crese.

    Numai minciuni.

  19. Ministrul Economiei este un adevarat bufon. Nu a facut nimic pentru sectorul energetic si anunta acum miliarde de euro investitii. Nu va e rusine?

  20. sa ma pish pe voi si pe ciuma rosie, ne-ati tras-o de fiecare data. este randul vostru sa-o primiti la bot! scuze! la VOT

  21. Dacă nu incep cu eliminarea tuturor lichelelor pedeliste si a tuturor impostorilor, dobitocilor si sociopatilor din PNL , tot degeaba.

  22. Cat delir PNL-ist! Vom face, vom drege, va fi lapte si miere, o vom suge de la prohabul Bruxelles-ului! Green Deal! Trăiască! Dumnezeule mare!

  23. Bravo PeNeLiști, frumos program.
    Ați evoluat mult cantitativ de la cei 100 de lei în plus la salariu și la pensii promiși de Ceaușescu în ultimul sau discurs public.
    Dar altfel, tot fum și circ este. Am văzut ce faceți nu numai în mulții ani în care ați fost la putere sub alte nume (inclusiv USL) dar și în ultimul an în care ați fost exact ce sunteți. Nu v-ați îndeplinit promisiunile de anul trecut. Nici astea nu sunt altceva decât gogoși, și alea râncede.
    Fără PeNaLi în funcții publice.

  24. După Tudorel Preșoiu care a definitivat ce nu a realizat Daddy Dragnea și declarația lui plăvanul de Nelu Tătaru cu „vinovați sunt toți” eu cu PNL nu mai votez minim 10 ani. Cu PSD nu am votat niciodată, să nu mă bănuiască cineva de simpatii și mai insalubre…

  25. Acum sincer, in Romania mi se pare imposibil sa faci 1000 de km de autostrada in 4 ani. Te impiedici de studii de fezabilitate, te impiedici de contestatii in cazul despagubirilor, te impiedici de nu stiu ce specii pe cale de disparitie deranjezi cu acea autostrada. Legislatia este atat de proasta incat aproape orice persoana poate sista/intarzia constructia unei autostrazi.

    • Cati KM de autostrada a facut PNL in anul asta de cand guverneaza? 100? Hai sa zicem ca de la anu’ daca vor avea guvern cu majoritate parlamentara si cu fonduri de la UE vor face dublu adica 200. Cati ies in 4 ani? 800? Bah nu-s departe. Eu nu sunt fan PNL si lumea de-aici ma stie, dar ministrul asta Bode chiar a miscat lucrurile si pare ca stie ce trebuie facut. Le ia metodic cu pregatire, cu studii de fezabilitate, cu finantare, cu licitatii, etc. A mai schimbat niste oameni critici la CNAIR. S-au miscat lucrurile in timpul lui. A comis-o el cu accidentul ala cand i-a zis SSP-ipistului sa mearga tare cu Toureg-ul dar no, cine nu greseste in viata? Hai sa-i mai dam o sansa. Daca nu repeta fapta e totusi o dovada de cainta si corectare.

    • Adi, in primul rand nu au facut 100 de km, au facut aproape 80 de km, pe proiectele care erau deja in desfasurare, deci meritul lor nu este atat de mare precum crezi tu. 80 x 4 nu fac 800 iar majoritatea parlamentara nu are absolut nicio treaba cu constructia autostrazilor, deci absolut nicio treaba. Hai sa fim seriosi, daca tu imi spui ca un guvern care nu a fost in stare sa furnizeze niste amarate de masti si niste tablete, or sa construiasca 1000 de km de autostrada in 4 ani, am impresia ca esti rupt de realitate sau superoptimist. Vorbim de 1000 de km de autostrada in 4 ani, 1000 de km!!! Si daca or sa faca 500 de km in 4 ani, o sa fie o mare reusita. Doamne ajuta si sa ne auzim cu bine!

    • Adi, io zic că este suficientă șansa pe care le-o dai tu și nu mai are nevoie și de la noi, ăștia alții!

  26. Se vede cat de seriosi sunt. A8 sta de 2 ani prin sertare si este si lege data. Acum au „omis” sa o includa pe lista de investitii. Dar no, o sa faca ei 1000 km de autostrada…

  27. Realitatea economistilor, cu totul diferita de „realitatea” politicienilor.
    „Mie mi se pare ca nimeni nu judecata aceste planuri ale politicienilor decat prin prisma alegerilor care vin peste cateva saptamani. Nu costa nimic sa promiti si sa fii optimist in privinta acestor planuri, dar ce se va intampla in realitate ramane de vazut. Explicatii se pot gasi intotdeauna, daca cineva le mai cere, pentru ca am vazut ca NU a luat nimeni punct cu punct Programele partidelor sa vada ce si cat si-au indeplinit din cat au promis. Lumea tinde sa uite neimplinirile, se lauda realizarile si mergem mai departe”, a declarat, pentru Ziare.com, analistul economic Aurelian Dochia.
    Potrivit lui, daca este sa fim realisti dincolo de necesarul asta de infuzie de optimism pe care-l are acest plan de guvernare, noi trebuie sa fim prudenti pentru ca acum trecem prin una dintre cele trei mari crize prin care am trecut in ultimii 25 de ani.
    „Suntem in mijlocul acestei crize, NU stim cand si cum se va termina, iar toate aceste prognoze optimiste, cu crestere de 4-5% a economiei pe an, trebuie luate cu multa prudenta. Aceste programe prezinta asteptarile populatiei, iar partidele raspund acestor dorinte. Ce sanse ar avea un partid care ar veni acum si ar spune „Trecem printr-o perioada grea. Nu credem ca se vor imbunatati lucrurile pana in 2025. Va rugam sa rabdati”?. Niciuna!”, mai spune Dochia.
    „2021 va fi un an extrem de dificil”.
    Daca ne referim la 2021, va ramane un an foarte dificil, si dupa parerea lui, atentia ar trebui sa fie pe situatia bugetului public, pentru ca in domeniul acesta se acumuleaza de la luna la luna o tensiune tot mai mare.
    „Vom ajunge la un deficit care nu mai poate sa fie stapanit, iar problema este ca finantarea acestui deficit sa devina imposibila. Nu se stie ce se intampla si pe pietele internationale, pentru ca situatia este volatila si acolo, iar finantarea ar putea deveni imposibila. In acest caz, s-ar putea sa ajungem la ceea ce nu vrea sa auda nimeni: masuri de austeritate, adica taieri de cheltuieli, care daca nu vor fi voite, vor fi automate. Daca nu mai ai de unde sa platesti, treci la austeritate fara sa o declari”, mai avertizeaza Dochia.
    Aici este marea ingrijorare, spune analistul economic. Potrivit lui, daca aceasta problema a finantarii deficitului si a bugetului se dovedeste ca nu este foarte dificila, atunci cred ca directia ar trebui sa fie catre investitii pentru ca acestea au un efect cumulativ multiplicator in economie si ar fi de ajutor. Daca se merge pe directia cresterii salariilor si a pensiilor cu prioritate fata de alte obligatii bugetare, atunci sansele de redresare rapida scad.

    Deficitul bugetar, marea problema a Romaniei.
    Pe de alta parte, economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, crede ca problema majora a economiei Romaniei este deficitul bugetar.
    „Ati vazut rectificarea bugetara, la rectificari Deficitul a tot crescut si suntem acum la 9,1%. Estimarea noastra a fost de la inceput 9,5% si se pare ca estimarile oficiale se apropie de ce vedeam noi. Riscurile sunt chiar sa avem un Deficit mai mare de 9,5%, date fiind ultimele evolutii la nivelul crizei sanitare si impactul lor in economie”, a precizat Dumitru.
    Acesta spune ca povara cheltuielilor publice este destul de mare, mai ales ca avem cheltuieli mari cu salariile si asistenta sociala.
    „Salariile se apropie de 12% din PIB, fata de media europeana de 10%, in conditiile in care Veniturile fiscale din Romania sunt de 27% din PIB, versus media europeana de 40% din PIB. In total factura sociala are un nivel foarte inalt, consuma cam TOATE Veniturile din taxe si impozite”, a mai afirmat economistul.

    Daca dezmatul PSDist l-am trait pe pielea naostra acum in Pandemie(lipsa Spitale moderne, Lipsa Scoli si Gradinite si Crese moderne, etc), sa vedem ce efecte va avea dezmatul asta liberal: arunci BANII in stanga si-n dreapta, dar te IMPRUMUTI zilnic pentru asta!!!

  28. Ce NU spun liberalii:
    „Guvernul Orban crește datoria României la 47% din PIB. La 50% se pot îngheța salariile bugetarilor.
    Ministerul Finanțelor Publice a pus, miercuri, în dezbatere publică, Ordonanța de Urgență privind a treia rectificare bugetară din acest an. Potrivit documentului, Guvernul majorează la 47% din PIB plafonul datoriei publice a României.
    „Plafonul privind datoria publică, conform metodologiei Uniunii Europene pentru sfârșitul anului 2020, este de 47% din produsul intern brut”, se arată în OUG privind rectificarea bugetară. Majorarea plafonului „se datorează contractării de împrumuturi”, explică Guvernul în Nota de Fundamentare.

    Ce înseamnă acest lucru?
    La finalul anului 2019, datoria României era de 35,2% din PIB.
    La prima rectificare bugetara din aprilie 2020, plafonul privind datoria publică a fost crescut la 41% din PIB.
    În iulie, deja datoria publică depășea proiecțiile Guvernului Orban și atingea 42,2% din PIB.

    La a doua rectificare bugetara din august 2020, plafonul privind datoria publică a fost majorat iar la 44% din PIB

    Acum, la a treia rectificare bugetară, se propune ca plafonul sa fie ridicat la 47% din PIB.

    Dacă se păstrează actualul ritm de creștere a datoriei publice, se va depăși pragul de 50% din PIB în prima parte a anului viitor.

    În legea responsabilității fiscal-bugetare sunt 4 praguri ale datoriei publice, în funcție de care Guvernul trebuie să ia anumite măsuri graduale. Pragurile sunt de 45%, 50%, 55% și 60% din PIB.

    Astfel, dacă datoria publică depășește 50% din PIB, atunci legea responsabilității fiscal-bugetare prevede că Guvernul prezintă public și aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în PIB. „Programul cuprinde, fără a se limita la acestea, și măsuri care determină înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public”.

    Înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public ar putea însemna, de exemplu, o înghețare a salariilor sau reducerea posturilor din aparatul bugetar.

    Totuși, legea prevede că aceste reguli „nu se aplică în condițiile manifestării unor circumstanțe extraordinare”, or actualul context epidemiologic ar justifica neluarea deciziei de înghețare a cheltuielilor privind salariile din sectorul public.

    Dacă datoria publică depășește 55% din PIB, atunci pe lângă înghețarea cheltuielilor cu salariile în sectorul public, Guvernul ar trebuie să înghețe și cheltuielile cu asistența socială. Aici intră inclusiv pensiile.

    • Asa este, doar nu a ieșit întâmplător Lazea cu acea opinie de minus 20% la fondul de salarii bugetare!
      Pentru mine sunt evidente cateva lucruri:
      – estimarea lui Cîțu de 7% deficit bugetar pentru 2021 se bazează pe lipsa creșterii economice din 2021 din cauza lockdown ului romanesc inevitabil care va fi in tr. 1 cel puțin.
      – estimarea lui Cîțu se poate dovedi optimistă în condițiile în care criza din economia Europeană se va adânci sau prelungi și vom ajunge la plafonul de datorie de 60% din PIB mai repede decât ne așteptăm.
      – Programele de guvernare lansate de orice partid în campania electorală nu sunt de fapt programe de guvernare autentice, ci sunt, în cel mai bun caz, povești de adormit copiii și nu ar trebui să le acordam nicio atenție.
      Sunt programe politice de manipulat electoratul, sunt un fel de declarații politice scrise, iar declarațiile politice știți că nu comportă nicio răspundere a celui care le face.
      ADEVĂRATUL program de guvernare va fi acela de DUPĂ Alegeri, cu care vine în Parlament pentru investirea noului guvern. Veți vedea câtă diferența va fi între aceasta minciună de intenție și intenția ulterioară.
      – având în vedere experiența după 1 an de guvernare „liberala”, ce-i drept în condiții vitrege, pot să cred și să anticipez că „purceaua-i moarta-n coteț și cu curu-n ușa”!

      În concluzie, NU cred că este indicat să votăm pe baza unor programe electorale de intenție teoretică ce nu asigură nicio garanție, ci pe baza convingerilor noastre DEJA formate.
      S-auzim și de bine!

  29. In timp ce PNL se intrece cu PSD de 30 de ANI sa ne „fericeasca” pe hartiile lor din 4 in 4 ANI, ia uite cum arata Romania reala in ceea ce are ea mai fragil: COPIII!
    „Unul din zece copii din România merge flămând la culcare, arată un studiu al World Vision România.
    19.11.2020
    În România, unul din zece copii nu are suficientă mâncare și merge flămând la culcare iar aproape o cincime dintre copiii din mediul rural merg peste opt kilometri pe jos până la școală, potrivit unui studiu realizat în acest an de World Vision România, citat de Mediafax.
    O cincime dintre copiii de la sat consideră că nu sunt niciodată sau sunt doar uneori fericiți, arată concluziile raportului „Bunăstarea copiilor din mediul rural în 2020”, lansat de Fundația World Vision România. Unul din 14 copii afirmă că are o viață rea. Mai mult, copiii și tinerii de toate vârstele, de la grădiniță la liceu, din 80% dintre gospodării muncesc în gospodărie, fac curățenie, îngrijesc animalele sau au grijă de alți membri ai gospodăriei.

    Un sfert dintre ei spun că nu sunt ajutați de nimeni când nu știu să-și facă tema pentru acasă, iar 8% raportează chiar că nu are cine să îi îngrijească atunci când sunt bolnavi.

    Conform studiului, peste o treime din părinții chestionați recunosc că țipă sau strigă la copii, 11% îi îmbrâncesc sau zgâlțâie pe copii, iar 4% îi jignesc. O proporție similară – peste 30% – dintre părinți consideră că pentru a-ți găsi de lucru este mai important să ai relații decât să termini o școală, conform aceluiași raport.

    „Comparativ cu valurile precedente ale cercetării, în cea actuală, care acoperă și lunile de criză sanitară și umanitară provocată de pandemia de COVID-19, se poate observa o creștere a ponderii celor care declară că au adoptat măsuri de criză precum: cumpărarea de alimente în cantități mai mici; împrumutarea sau primirea de alimente de la rude/prieteni; cumpărarea a mai puține rechizite, cărți pentru școala copilului”, se arată într-un comunicat al WVR.

    Raportul „Bunăstarea copilului din mediul rural – 2020” cuprinde datele și analiza unei cercetări de teren realizate în perioada iunie-august 2020, pe baza metodologiei elaborate de World Vision România, ce prezintă deopotrivă perspectiva adulților și a copiilor. Eșantionul cercetării a cuprins 936 de gospodării, în care locuiesc 4.338 de persoane. Au fost culese informații de la 936 de adulți și 2.931 de copii.

    Conform acestuia, igiena personală rămâne deficitară în comunitățile cuprinse în cercetare.

    „În peste un sfert dintre gospodării, copiii nu se spală întotdeauna pe mâini de fiecare dată după ce merg la toaletă. În 24% dintre gospodării, minorii nu obișnuiesc să se spele pe mâini înainte de fiecare masă. Spălatul pe dinți de două ori pe zi este o regulă în numai 52% dintre gospodării. Nerespectarea regulilor minime de igienă reprezintă o consecință a sărăciei și a lipsei utilităților de bază: apă curentă, baie amenajată și toaletă. Nici la școală nu sunt întotdeauna respectate regulile minime de igienă: în 5% dintre școli nu există o sursă de apă pentru a te spăla pe mâini, iar în 12% nu sunt toalete cu apă curentă”, se arată în comunicat.

    Potrivit studiului, unu din zece copii nu are în continuare suficientă mâncare și se duce seara flămând la culcare. În ceea ce privește alimentația, în 11% din gospodării copiii primesc maximum două mese pe zi, iar în 10% carnea sau peștele ajung în meniul celor mici doar o dată pe săptămână. Mai bine de jumătate dintre copii nu consumă zilnic lactate și ouă, iar mai puțin de jumătate nu primesc zilnic nici legume și fructe.

    În 11% din familiile cu copii mai mici de cinci ani aceștia nu au fost consultați nici măcar o dată în ultimul an de către medicul de familie, în vederea evaluării stării generale de sănătate și doar 30% dintre copiii cu vârste între 5 și 12 ani au efectuat analize medicale în ultimele 12 luni. Vârsta medie la care tinerii (12-18 ani) iau contact cu băuturile alcoolice este de 13 ani. La aceeași vârstă copiii fumează prima țigară.

    „Două treimi (68%) din elevii din mediul rural ajung la școală pe jos. 17% din copii parcurg zilnic pe jos peste 8 km ca să ajungă la ore, iar mai bine de jumătate din copiii de gimnaziu și aproape trei sferturi din cei din clasele primare merg pe jos la școală distanțe chiar și mai mari. Abandonul școlar în gimnaziu este strâns legat de costul ridicat al școlii și, în egală măsură, de rezultatele slabe ale copiilor, motive indicate de 56% dintre părinți. A crescut și numărul celor care preferă să lucreze în loc să învețe”, susțin reprezentanții WVR.

    Doar 61% dintre copiii și tinerii chestionați susțin că le place întotdeauna la școală, iar un sfert dintre tineri nu au acces întotdeauna la rechizitele de care au nevoie la școală. De asemenea, 38% dintre părinți cumpără mai puține rechizite și cărți pentru copii, pentru a face economii. 27% dintre copii nu sunt ajutați niciodată de altcineva atunci când nu știu să facă tema pentru acasă.

    „În 80% dintre gospodării, copiii și tinerii de toate vârstele, de la grădiniță la liceu, lucrează acasă făcând curățenie, îngrijind animalele sau având grijă de alți membri ai gospodăriei, trei sferturi dintre ei timp de 1-2 ore pe zi. Același timp este alocat temelor de către 58% dintre copiii și tinerii chestionați. 8% din tineri lipsesc uneori sau întotdeauna de la școală pentru că se duc să muncească, iar 17% se simt obosiți pentru că muncesc înainte sau după ore. 21% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani nu sunt la liceu, jumătate dintre aceștia lucrând cu ziua. Peste jumătate dintre elevii care abandonează școala după clasa a VIII-a o fac pentru că familia nu își permite costul școlii”, mai arată studiul.

    Reprezentanții WVR susțin că nevoile de bază ale copiilor din România rurală sunt în cea mai mare parte acoperite: sub 1% spun că nu au o locuință, 10% dintre ei se duc uneori sau întotdeauna flămânzi la culcare seara, în timp ce o proporție similară declară că nu au niciodată, sau doar uneori, suficientă mâncare.
    Pandemia a acutizat problemele copiilor, cu consecințe pe termen lung asupra evoluției lor. Respectarea drepturilor copilului, începând cu cel la educație, reprezintă un imperativ pentru o democrație care se gândește azi la ziua de mâine. Prin programele noastre facem eforturi împreună cu copiii, părinții și educatorii pentru ca niciun copil de la sat să nu se mai simtă singur, umilit, marginalizat, fără șanse și fără viitor. Avem nevoie de politici publice coerente, puse în practică, care să se concentreze pe bunăstarea copilului, iar noi suntem oricând disponibili să ajutăm cu expertiza noastră la realizarea acestora”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.