G4Media.ro

VIDEO Întârzierile la podul peste Dunăre: Liderul liberal din Brăila dă vina…

VIDEO Întârzierile la podul peste Dunăre: Liderul liberal din Brăila dă vina pe studiul de impact asupra zonelor de cuibărit ale păsărilor, deși contractul e semnat din 2018

Șeful PNL Brăila, Cătălin Boboc, a declarat vineri că autorizarea lucrărilor pentru realizarea drumurilor ce vor face legătura cu Podul suspendat peste Dunăre este întârziată de faptul că, la cererea Comisiei Europene, trebuie făcut un studiu de impact pentru zonele de cuibărit ale unor păsări pentru toate cele patru anotimpuri, el urmând să fie gata pe 12 decembrie, şi abia atunci se va putea emite autorizaţia de mediu, transmite Agerpres.

Însă contractul pentru drumurile de legătură de la pod spre Brăila, Jijila şi Măcin a fost semnat încă din ianuarie 2018, ceea ce înseamnă că era suficient timp pentru realizarea studiului de impact asupra păsărilor.

Asocia Pro Infrastructură a criticat dur întârzierea construcției acelor drumuri de legătură, în condițiile în care lucrările mult mai complexe la podul peste Dunăre merge foarte bine.

”Decizia de expropriere pentru exproprierile suplimentare încă nu a fost emisă, iar procedura de revizuire a acordului de mediu se prelungeşte nepermis de mult. Autorizarea lucrărilor în această toamnă ar fi permis la limită finalizarea drumurilor în acelaşi timp cu podul, în condiţiile actuale, autorizarea lucrărilor abia la primăvară va împinge finalizarea lucrărilor de drum în anul 2023 şi transformarea podului într-un muzeu de 2 miliarde de lei. Solicităm Guvernului, prin toate instituţiile abilitate din subordine, să deblocheze situaţia autorizaţiei de construire pentru drumurile de legătură în cel mai scurt timp”, a transmis public Asociaţia Pro Infrastructura pe contul său de Facebook, potrivit Agerpres.

„Trebuie să respectăm şi noi nişte rigori şi, poate sună un pic ca o glumă, dar nu e deloc o glumă, pentru a se putea emite autorizaţia de construcţie la drumurile adiacente podului, Comisia Europeană a cerut un studiu de impact pentru zonele de cuibărit ale unor păsări. Acest studiu de impact trebuie să se desfăşoare pe patru anotimpuri. El va fi gata şi va fi depus la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pe 12 decembrie şi atunci se va putea emite autorizaţia de mediu. Dintr-o cauză administrativă, care nu ţine de Guvernul României şi nu ţine nici de autorităţile locale, ci ţine de nişte rigori pe care Comisia Europeană le impune în legătură cu mediul, avem acest blocaj în privinţa emiterii autorizaţiei de construcţie la lucrările aferente drumurilor care leagă podul de Şoseaua de Centură a Brăilei şi aşa mai departe”, a declarat Cătălin Boboc, dând vina pe rigorile Comisiei Europene.

Asociaţia Pro Infrastructura, organizaţie nonprofit care monitorizează proiectele majore de infrastructură din România, a solicitat public, joi, Guvernului să se implice în deblocarea situaţiei privind autorizarea lucrărilor la drumurile de legătură de la Podul suspendat peste Dunăre spre Brăila, Jijila şi Măcin, în caz contrar, până la finalizarea lor, podul se va transforma „într-un muzeu de 2 miliarde de lei”.

Asociaţia Pro Infrastructura, care monitorizează prin filmări aeriene şi reportaje la sol marile şantiere de infrastructură din România, susţine că lucrările la Podului suspendat peste Dunăre de la Brăila „avansează într-un ritm foarte bun”.

„Lucrările impresionante ale Podului suspendat peste Dunăre de la Brăila, construit de asocierea italiano-japoneză Astaldi-IHI, avansează într-un ritm foarte bun, însă noi întârzieri birocratice în autorizarea lucrărilor pentru drumurile de acces la pod vor transforma, în 2022, această lucrare de 2 miliarde de lei în (probabil) cel mai ruşinos muzeu din istorie. La cele două turnuri principale ale podului, care vor avea peste 190 de metri înălţime, se lucrează 24/24, 7/7, ele urcând zilnic cu peste 2 metri. Sistemul de cofraj glisant care se auto-ridică constant a fost realizat în Austria. Macaralele turn ce aprovizionează podul la înălţime au început să fie sprijinite în pilonii turnurilor, urmând şi ele să se auto-înalţe cu elemente metalice, pentru a ţine pasul cu urcarea turnului. Până la finalul anului, se va atinge cota finală a celor două turnuri, urmând ca, în 2021, japonezii de la IHI să înceapă o altă etapă extrem de spectaculoasă: suspendarea cablurilor pe care se va sprijini tablierul metalic”, a mai precizat Asociaţia Pro Infrastructura.

VIDEO Stadiul lucrărilor la pod (Sursa: API)




Foto: Captură Pro Infrastructură

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Păi de ce să fi început studiul în 2018 când putea fi început în 2019? Dezorganizare.

    • stiu si eu, sa intrebam psd-ul. Ca el era la guvernare atunci. Din articol reiese ca studiul de 4 anotimpuri a inceput cam de un an (12 Dec finalizare), deci nu sub psd.

    • Noi, U.E. vă dăm bani să construiți poduri, etc dar dacă cumva va proptiți cu lucrarea în v’un cuib de păsări, sau șoareci – ați încurcat-o! Vă oprim lucrarea și dați și banii, înapoi!

  2. Mai vine un ONG progresist care să ne zică că podul deranjează un loc istoric de imperecheat pentru urechelnite

    • Sau mai vine un troll vitruvian care sa ne „zica ca” studiul ala nu putea fi gata decat daca s-ar fi platit spaga aferenta. Ca, deh, naravurile spagasine mor greu.

      Ia zi, omul pesterilor, daca acel contract s-a semnat in ianuarie 2018, cat de nesimtit poti fii sa vii in noiembrie 2020 si sa spui ca n-ai avut timp sa faci un studiu despre care stiai de la bun inceput ca-ti trebuie?

    • @Lord
      Studiul dureaza cam 1 an(4 anotimpuri). Finalizare pe 12.12.2020 deci incepere prin 2019, final, cam dupa ce a cazut guvernul psd.
      Io zic sa-i intrebi pe aia de erau la butoane in 2018 pna spre finalu 2019. Ca sa ne indignam util.

    • Pentru Sluga Vitruviana, problema nu e ticalosia PSD/PNL, ci „ONG-urile progresiste”, fiind un gunoi uman sub influenta Rusiei, evident ca nu vede ce are in partid.

    • @putin gunoi progresist, poate îmi spui cum a oprit USRul autostrada Moldovei, care era cauza că nu mai știu, deranja pestera cu lilieci sau locul de fecundare a gandacului puturos?

  3. „… în condițiile în care lucrările mult mai complexe la podul peste Dunăre merge foarte bine.” Parca nu suna prea bine, nu?

  4. Sa tot lucrezi cu firme japoneze… daca le incredinteaza contructia a vreo 300-400 km de autrosada o termina IHI in 2 ani