G4Media.ro

VIDEO Cum va acționa opoziția de la Chișinău? Andrei Năstase: Am venit…

VIDEO Cum va acționa opoziția de la Chișinău? Andrei Năstase: Am venit cu o ofertă pentru toți deputații care au intrat în Parlament/Fiecare dintre partidele noastre are propria identitate. Nu ne-am pus problema să fuzionăm

„Cu doar 26 de mandate din 101 este complicat să ai pretenția să guvernezi țara”, admite Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr și co-președinte al Blocului ACUM, într-un interviu acordat G4Media.ro. Și, adaugă politicianul moldovean, nici nu se va intra la guvernare ca parte a unei alianțe cu partidele care și-au adjudecat alegerile parlamentare din Republica Moldova în condițiile în care acestea din urmă reprezintă interese Rusiei și ale structurilor oligarhice.

Am exclus din start (orice alianță cu celelalte partide) și ne-am luat angajamentul față de oameni să nu facem niciun fel de alianță, niciun fel de coaliție cu partidul pro-rus al lui Dodon și cu partidul oligarhic de sorginte criminală al lui Plahotniuc„, a declarat Andrei Năstase, pentru G4Media.ro.

Andrei Năstase explică însă că opoziția democratică de la Chișinău a pregătit un proiect menit să asaneze scena politică de peste Prut, dar rămâne de văzut ce succes va avea el printre noii parlamentari.

Am venit cu o ofertă pentru toți deputații care au ajuns în Parlamentul Republicii Moldova cu un pachet de legi și acte normative menite să dezoligarhizeze țara, să demafiotizeze sistemul politic, sistemul de drept din Republica Moldova. Și așteptăm prima sesiune a Parlamentului ca să avem discuții cu platforma largă parlamentară, să vedem cât de mulți deputați se vor ralia acestui demers al nostru de demafiotizare a țării, de dezoligarhizare”, a afirmat Năstase, pentru G4Media.ro.

În Parlament Blocul ACUM va acționa ca unul unitar sau vor fi două fracțiuni? Andrei Năstase?

  • „Este demersul meu permanent de a merge împreună, de a avea conjugate eforturile tuturor forțelor democratice din Republica Moldova. Am militat pentru acest lucru în 2016, atunci când am spus că trebuie să mergem cu un candidat comun și chiar m-am retras în favoarea altui candidat (Maia Sandu – n.r.) și în condițiile în care eram pe poziții de egalitate. Am făcut același lucru și pentru alegerile municipale, am insistat și pentru un bloc electoral unit în campania pentru parlamentare și iată că rezultatele s-au văzut în urma acestui scrutin. Și voi milita în permanență pentru unitatea forțelor pro-europene democratice astfel încât să transmitem un mesaj clar că noi suntem uniți și doar uniți putem obține rezultate foarte, foarte bune. (…) Nu ne-am pus problema fuzionării (Platforma DA și PAS) în momentul de față. Suntem la început de cale, fiecare dintre partidele noastre are propria identitate și încercăm să ne consolidăm structurile locale, atât cele din țară, cât și pe cele din diasporă, astfel încât să fim puternici, ca partide, și uniți ca bloc electoral sau, eventual, ca alianță”.

Andrei Năstase s-a aflat sâmbătă la București, unde a fost invitat la Summit-ul liderilor locali și regionali ai PPE, familie politică europeană din care face parte și Platforma Demnitate și Adevăr, condusă de Năstase.

Potrivit acestuia, a avut discuții cu liderii PPE, Manfred Weber, candidatul popularilor pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, respectiv Antonio Lopez Isturiz-White, secretarul general al grupului. „Am schimbat două vorbe și cu președintele Klaus Iohannis”, a mai declarat Andrei Năstase.

În 24 februarie au avut loc în Republica Moldova alegeri parlamentare.

Pe primul loc s-au situat socialiștii pro-rusi ai președintelui Igor Dodon, urmați de PDM, formațiune controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc.

Opoziția democratică și anti-oligarhică, reprezentată de Blocul ACUM (din care au făcut parte Platforma DA și PAS) s-a clasat pe locul al treilea, iar pe patru a venit Partidul Șor, o formațiune controversată.

Alegerile legislative din Republica Moldova au avut loc după pentru prima oară în baza unui sistem electoral mixt, impus de partidul oligarhului Vlad Plahotniuc, cu sprijinul președintelui Igor Dodon, dar contestat vehement de Uniunea Europeană.

Detalii AICI.




Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...