G4Media.ro

VIDEO Cum se sărbătorea 23 August în comunism

VIDEO Cum se sărbătorea 23 August în comunism

Timp de 41 de ani, începând cu 1948 şi până în 1989, românii au sărbătorit Ziua Naţională în data de 23 august. În acea zi de final de vară, an de an, toată suflarea oamenilor muncii din marile oraşe era mobilizată în defilări fastuoase dedicate conducătorului suprem şi partidului iubit, scrie Adevărul.ro

Semnificaţia istorică a zilei, întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste şi arestarea guvernului condus de Ion Antonescu, a fost zădărnicită de grandomania liderilor comunişti care au confiscat sărbătoarea şi au transformat-o într-un omagiu închinat lor. Pregătirile pentru parada de 23 august începeau cu luni înainte.




Fiecare întreprindere, uzină, fabrică sau atelier mobiliza o armată de oameni, pe cei mai pricepuţi şi îndemânatici, care se ocupa de execuţia panourilor propagandistice ce trebuia purtate pe braţe la defilare. Aceste panouri uriaşe din lemn erau învelite în pânză roşie peste care erau aplicate litere tăiate din polistiren sau carton alb. Fiecare instutuţie în parte avea zeci de astfel de pancarte pe care erau cusute de-a dreptul lozinci dedicate Partidului Comunist şi liderului acestuia.




”Ceremonia dura cel mult două, trei ore şi participanţii se sincronizau impecabil pentru privitorii care se strângeau pe bulevardul principal al oraşului ori în faţa ,,Casei Albe’’ (clădirea administrativă din Ploieşti n.r.) să-şi vadă prietenii ori rudele înregimentaţi în coloane, însă doar activiştii de partid responsabili cu organizarea defilării ştiau că în spatele paradelor se consumaseră resurse, energie şi mulţi nervi. Alături de muncitorii încolonaţi de la marile uzine – 1 MAI, Rulmenţi Grei, UZUC, de la rafinării, cei mai mulţi dintre actorii defilării erau elevii de la şcolile gimnaziale şi liceele oraşului- pionierii care vreme de câteva zile fuseseră chemaţi la şcoală de către diriginţi, întrerupându-şi vacanţa pentru a fi obligaţi să facă parte din coregrafia defilării ori spectacolului zilei de 23 august”, povesteşte istoricul ploieştean Dorin Stănescu.

Citește integral pe Adevărul.ro

Sursa Foto: Agerpres

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. USR=PNL=PSD=PCR

  2. mai intereseaza pe cineva ?

    • În poză, se vede că Ceauşescu a lăsat o încăpătoare clădire a Muzeului Naţional de Istorie, căreia elitele noastre politice şi intelectuale i-au schimbat destinaţia. Amuzant pentru observatori că muzeul nostru rămas în fosta Poştă Centrală de pe Calea Victoriei, are expoziţia principală împachetată din 2002 (!), datorită reparaţiilor.

  3. Mai mare frumusetea, nu? Amintiri…. Porcarii….. Comunismul e ceva cu care nu trebuie sa niciun comerț… nici măcar de amintiri și nostalgii. A fost minciuna colosala, Raul care a cuprins tot și a schilodit tot.

  4. Da, interesează. Ridicolul situației TREBUIE condamnat și NU trebuie să mai apară.

  5. Citiva ani (cit am fost in liceu) principala mea preocupare de 23 August a fost sa nu ma ia japitoii la parada. Nu atit parada in sine era problema cit pregatirile pentru ea.
    Cam atit despre marea vrajeala de 23 August.

  6. Intr-un context presant (rusii la Iasi) regele ajutat de comunisti a realizat 23 August!

    o miscare istorica formidabila!

    gratie lui 23 August tara nu a ajuns teatru de razboi ( ne-am fi uitat la Palatul Peles prin fotografii, Sighisoara facuta praf, ca sa nu mai spun de manastiri…si biserici)

    dar cel mai important lucru, profitand de incapatanarea ungurilor de a continua razboiul alaturi de nemti, am recuperat Transilvania….

    si asa se face, ca am iesit dintr-un razboi pe care l-am pierdut si am fost considerati invinsi, mai bine decat am intrat!

    respect regelui Mihai! sa-ti risti viata la 23 de ani, e ceva…sa iei o decizia atat de importanta pentru Tara la 23 de ani….este un lucru colosal…

  7. o completare!

    de regula ne uitam la 23 august social, istoric, politic…

    exista la nivel individual si interpersonal un 23 August de o valoare inestimabila!

    zeci de mii, daca nu sute de mii de vieti omenesti au fost salvate, in principal ale romanilor, dar si ale rusilor si ale nemtilor!