G4Media.ro

VIDEO Cum se luptă media aservită lui Putin cu Cernobîl, serialul difuzat…

VIDEO Cum se luptă media aservită lui Putin cu Cernobîl, serialul difuzat de canalul american HBO

Vestea apariției serialului „Cernobîl”, difuzat de canalul american HBO, a fost transmisă de toate marile agenții media din Rusia. Deși canalul american se poate viziona numai contra cost, serialul a devenit o senzație națională în Rusia, iar media pro-Kremlin a declanșat o mini-cruciadă împotriva sa, transmite The Moscow Times.

Komsomolskaya Pravda (KP), cel mai popular ziar din Rusia, a ridicat suspiciuni conform cărora concurenții centrului atomic de stat Rosatom s-au folosit de serial pentru a strica imaginea Rusiei ca putere nucleară.

Argumenty i Fakty, un ziar popular printre bătrâni, a contestat serialul, numindu-l „o caricatură fără strop de adevăr”.

„Singurele lucruri corecte sunt urșii și acordeoanele”, a glumit Stanislav Natanzon, liderul Rossia 24, unul dintre principalele canale de știri din țară. Pentru a demonstra că filmul este neprofesionist, a indicat câteva scene în care furtuna izbește mai multe ferestre moderne ale unei clădiri în Pripyat – care sunt vizibile numai dacă mărești mult imaginea. Cu toate acestea, criticii serialului au clasificat aceste scăpări drept niște detalii minore.




„Omul de știință Valeri Legasov nu doar că a condus răspunsul guvernului la dezastrul de la Cernobîl, dar a fost și un critic declarat al modului în care guvernul sovietic a gestionat industria nucleară”.

În emisiunea sa, Natanzon a arătat un articol publicat de KP, în care se argumenta că serialul realizat de HBO a comis o greșeală atunci când a sugerat că autorităților sovietice le-a fost frică să admită eroarea pe care au făcut-o, iar rezistența lor a condus la consecințe teribile.

Articolul publicat de Legasov în cel mai important ziar rusesc, a spus Natanzon, demonstrează că lucrurile nu au stat așa, ceea de distruge una dintre principalele teze ale serialului.

Din păcate, oricum, posturile media controlate de stat încearcă de multe ori să se ascundă și să se ajute reciproc. Este adevărat că Legasov a scris un astfel de articol pentru KP în 1987, dar editorii nu l-au acceptat.

În acea vreme, Academia de Științe a Uniunii Sovietice i-a respins ideile, iar liderul sovietic Mihail Gorbaciov a refuzat să-i acorde titlul de Erou al Muncii Socialiste (deși a conferit acest titlul celor care au lucrat împreună cu Legasov la Cernobîl).

După o întâlnire la Academia de Științe, Legasov s-a spânzurat. Două săptămâni după moartea sa, KP și-a schimbat decizia și a publicat articolul lui Legasov în 1988.

„Cernobîl” este relativ exact din punct de vedere istoric, iar regizorii au acordat multă atenție detaliilor. Cu toate acestea, este de așteptat ca difuzarea ultimului sezon să provoace un nou val de critici nefondate.

Publicistul ultra pro-sovietic Anatoly Vasserman a oferit cea mai sinceră recenzie împotriva serialului: „Dacă anglo-saxonii filmează ceva despre ruși, cu siguranță nu va corespunde adevărului”, a scris acesta.

De fapt, a trecut mult timp de când chiar rușii au făcut un film istoric necontroversat despre Rusia. În acest context, serialul „Cernobîl” produs de HBO nu pare chiar atât de rău. Atunci de ce se opune acestuia media pro-Kremlin încă de la început?

Este vorba de un caz simplu de gelozie resentimentară: „Numai noi avem dreptul să vorbim despre istoria noastră”, spun ei, „așa că nu vă amestecați”. Oricum, recepția de care s-a bucurat „Cernobîl” spune mai multe despre critici decât despre serial.

Chiar dacă subiectul central este accidentul nuclear, numai primul episod este dedicat exploziei reactorului de la Cernobîl. Restul episoadelor vorbesc despre sacrificiile pe care sovieticii le-au făcut pentru a lupta împotriva consecințelor exploziei. Iar aceștia au fost oamenii care au salvat Europa – cu prețul vieții și sănătății lor.

Privind acest serial, putem înțelege cel puțin drama pe care acești oameni au trebuit să o îndure de-a lungul acestui proces. Singurele referiri ale lui Putin la acești oameni – mulți dintre ei aflați încă în viață, conform site-ului oficial al Kremlinului – a avut loc în 2016, când s-au împlinit 30 de ani de la dezastru și în 2011, când s-au împlinit 25 de ani.

Deși poate părea un clișeu, eforturile de a curăța zona după accidentul de la Cernobîl au fost aproape la fel de importante ca victoria Aliaților în al Doilea Război Mondial, care a dus la salvarea Europei.

Rusia nu va sărbători niciodată evenimentele de la Cernobîl ca pe o sărbătoare – iar dacă liderii naționali nu pot transforma evenimentul într-o sărbătoare națională, atunci mai bine să îl dea uitării.

Faptul că un canal de televiziune american, nu rusesc, vorbește despre istoria Rusiei și eroii săi, ar trebui să fie un motiv de rușine pentru mass media aservită Kremlinului, mai scrie The Moscow Times.

Sursa: Putin’s Media Struggle to Deal With HBO’s Chernobyl

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. in general pe rusii ii supara adevarul
    – nu ei sunt in spatele invaziei crimeii
    – nu ei sunt in georgia
    – nu ei sunt cu cernobalul
    – nu stalin a omorat mai multi oameni decat hitler
    – nu la ei nu ai voi sa critici pe putin, sau sa faci manifestatii anti-putin
    – nu la ei putin e un soi de „dictator”
    – nu ei sprijina toate „democratiile” care isi omoara oamenii
    – nu ei si-au dopat sportivii
    – nu la ei primeaza armata
    – nu ei au bagat imagini din jocuri ca fiind parte din armata
    – nu ei au influentat alegeri in lume
    – nu ei au armate de troli, prin care duc o dezinformare si manipulare in domeniul online
    – nu ei sunt in spatele atacurilor cibernetice
    – nu ei si-au omorat spionii
    – nu ei au incercat pe urma sa acopere toate urmele cu alti spioni la fel de priceputi
    – nu ei ……

  2. Vă rog să nu scrieți Cernobîl cu â, e incorect, acest nume nu are o origine latina, corect e cu î. Iar traducerea articolului original e destul de precară. Poți mai mult, Hotnews!

  3. Aia e doar in mintea rusilor ca aliatii au salvat Europa!De fapt Europa a fost infranta atunci iar acum culegem urmarile acelei infrangeri!Vina este doar a UK ca nu a stiut cu cine sa se alieze ,au preferat pe barbarii din est!
    Accidentul de la Cernobyl e doar unul din exemple!

  4. CARE E COSTUL MINCIUNII?

    Urmariti serialul si multi dintre voi vor recunoaste in el si Romania comunista.
    Si cat ne-am schimbat, ca societate , fata de acele timpuri!!

    • pentru mine a fost o experienta absolut terifianta, toate decoururile si obiectele, pisele de mobilier, interactiune intre pesonaje, interatiunea cu partidul stat care imi aduc aminte de perioada comunista, comunismul este o boala mai grava chiar si decat nazismul

  5. Serialul prezinta adevarata fata a sistemului comunist, ceea ce au uitat unii romani cand il regreta pe ceausescu, precum si constiina unor oameni care au ales sa lase deoparte frica de autoritati, sa renunte la minciuni si sa mearga pana la scrificiul de sine petru a limita proportiile dezastrului
    un must see

  6. Sa provoci un accident si sa te lauzi ca ai limitat eroic o parte din consecințe, asta înseamnă delir rusesc clasic ! Ca si cum după ce ai vărsat petrol în ocean, îți asumi merite ca ai curățat după aceea ! Evident multe daune sunt ireparabile.
    Rusia este responsabilă pentru acel accident care a poluat radioactiv toată Europa. Restul reactoarelor de la Cernobil au funcționat mulți ani după, avand aceleași probleme de securitate. Mostenitoarea centralei, Ucraina (tot o specie de rusi), a santajat Europa pentru a le închide, UE le-a platit dume mari de bani pentru asta.
    Iar sarcofagul nou care acoperă reactorul acum e facut tot cu mulți bani de la Ue, Ucraina si Rusia nu au contribuit cu nimic

  7. Regimurile comuniste sunt criminale, abominabile, peste 100 milione de oameni omoriti de comunisti.

  8. Serialul este cam holywoodian, insista pe chestii dramatice ca sa fie mai interesant.
    Altfel, el respecta adevarul istoric in linii generale. Insista pe eroismul oamenilor [sovietici !] care a fost cat se poate de real – oamenii stiau ce vor pati, li s-a spus. Dupa interventie ajungeau direct la spital.
    Masurile luate pentru limitarea consecintelor au fost reale. S-au gasit imediat resurse imense si scumpe pentru conbaterea acestora. Nu cred ca americanii s-ar fi descurcat mai bine intr-o situatie asemanatoare !
    Baietii de la Holywood au o adevarata fobie in ce priveste chestiile tehnice – folosesc cat mai putine cu putinta!
    Vinovat a fost prostovanul ala de Diatlov. Era asa de indoctrinat ca excludea legile fizicii [nucleare] din realitate. Daca partidul asa spune, asa trebuie sa fie ! Probabil ca era si prost pregatit tehnic, dar era sef asa cum trebuie sa fie cazul ! Daca se amana testul cu 24 ore totul era OK. Se realiza dezotravirea de xenon iar reactorul ar fi putut fi controlat foarte bine.
    De altfel, din cate stiu eu, testele de dinainte dadusera rezultate pozitive, nu fusesera esecuri asa cum s-a zis in serial !
    Nu conteaza ca reactorul ar fi functionat la putere mica. Asta e o chestie bagata pentru cresterea dramatismului.
    La fel si povestea cu capetele de grafit ale barelor de bor. Cum functioneaza si acum celelalte 16 reactoare de acelasi tip ? Conform serial, ar fi trebuit sa explodeze toate pana acum !!. Ceea ce nu este cazul.
    Butonul care inchide reactorul exista, dar la momentul respectiv cineva, Toptunov daca nu ma insel, a scos din priza motoarele de actionare ale barelor. Masura excelenta : barele urmau sa cada in teci si sa opreasca reactorul. Dar, din pacate, tecile se strambasera deja, asa ca barele au intrat numai partial. Si bum !
    Si americanii au acelasi tip de reactor : RGBW. Aici serialul le ameteste din motive de dramatism si lauda a tehnicii americane superioare.
    La Cernavoda exista reactoare de alt tip : cu uraniu natural si moderator apa grea. Sunt mai sigure din acest punct de vedere. Si sunt si anvelopate. Adica o explozie ar ramane in interiorul anvelopei.
    Pentru comentatorii de dinaintea mea : incercati sa va concentrati pe subiect, nu sa amestecati istoria, tezaurul, razboaiele, Crimeea , regimurile comuniste etc. Ca va iese o frumoasa varza !

  9. „Chiar dacă subiectul central este accidentul nuclear, numai primul episod este dedicat exploziei reactorului de la Cernobîl. Restul episoadelor vorbesc despre sacrificiile pe care sovieticii le-au făcut pentru a lupta împotriva consecințelor exploziei. Iar aceștia au fost oamenii care au salvat Europa – cu prețul vieții și sănătății lor.”

    Inainte de orice, trebuie observat ca nici media ruseasca si nici oficialitatile ruse nu neaga erorile produse in centrul de comanda al centralei si nici directivele politice si administrative care au stat la baza erorilor respective. Mai mult, nici media ruseasca si nici oficialitatile ruse nu neaga faptul ca barele de bor aveau capetele lor grafit si ca aceasta s-a dorat faptului ca sistemele de racire si control al miezului reactorului contineau elemente ieftine, aspect clasificat secret de stat de autoritatile sovietice inca din anul 1975.

    Revenind la paragraful extras din articol, consider ca asemenea mod de a pune problema este complet deplasat pentru ca:
    1. responsabilitatea sistemelor nucleare este a celor care le administreaza si le controleaza efectiv. Nu poti folosi tampiti, ignoranti, lenesi su pur si simplu necunoscatori in domeniu pentru a efectua operatiuni cu ceva ce se poate transforma imediat intr-o uriasa bomba nucleara;
    2. statul criminal sovietic a ascuns adevarul despre ce a generat dezastrul, iar apoi si-a dus la moarte sigura propria populatie pentru a reduce cat mai mult efectele dezastrului, REFUZAND AJUTORUL occidental;
    3. ascunzand adevarul si refuzand ajutorul occidental, statul sovietic in mod deliberat a expus consecintelor dezastrului populatiile altor state, din cauza deplasarii norului radioactiv.

    Prin urmare, media ruseasca si oficialitatile ruse ar trebui sa aiba mare grija cu cuvintele pe care le exprima in legatura cu evenimentul Cernobil, pentru ca oricand poate fi initiata o actiune judiciara internationala pentru acordarea de despagubiri victimelor dezastrului din alte state decat Rusia. Sa nu uitam ca au fost vatamati numerosi romani, suedezi, cehi, polonezi, germani etc. Exista si azi oameni in Romania care au diferite afectiuni medicale cauzate de radiatiile de la Cernobil. Asemenea actiuni chiar nu necesita vreun demers al statelor ai caror cetateni sunt cei afectati, ci e suficient sa se decida cetatenii sa faca asta.
    Prin urmare, rusii adusi de statul sovietic pentru inlaturarea consecintelor dezastrului de la Cernobil nu au salvat pe nimeni. Ei au fost constienti de ceea ce urma sa se intample cu ei si au acceptat ca statul sovietic sa ascunda adevarul, fiind deci complici la nenorocire. Insusi Valeri Legasov, cel care si-a dat seama ce s-a intamplat in realitate a mintit lumea, incercand sa scota bazma curata URSS.
    Acest film este foarte important pentru toate celelalte state ale lumii nu numai pentru ca releva niste evenimente reale, dar si pentru ca inca se produc consecinte ale dezastrului de la Cernobil. In anul 2017 a fost finalizata o incinta care se doreste a proteja pentru cca 100 de ani de emisiile radioactive. Acest lucru inseamna ca si astazi nivelul de radioactivitate este mare, la fel de mare fiind si riscul de raspandire.

    In fine, eu as fi curios sa stiu:
    – daca reactoarele de la Cernavoda sunt construite dupa planurile sovietice si contin aceleasi elemente precum reactoarele sovietice;
    – daca guvernul comunist din Romania a solicitat guvernului sovietic explicatii, daca i s-au dat si daca au fost luate masuri si care au fost exact acele masuri. S-ar putea sa aflam niste grozavii incredibile.

    • „The Nuclear Power Plant in Cernavodă (Romanian: Centrala Nucleară de la Cernavodă) is a nuclear power plant in Romania. It produces around 20% of the country’s electricity. It uses CANDU reactor technology from AECL, using heavy water produced at Drobeta-Turnu Severin as its neutron moderator and as its coolant agent. The Danube water is not used for cooling of the active zone (nuclear fuel).

      By using nuclear power, Romania is able to reduce its greenhouse gas emissions by over 10 million tonnes each year.[citation needed]

      The power plant was designed in Canada by Atomic Energy of Canada Limited in the 1980s, and was contracted during the Communist era. The initial plan was to build five units. Units 1 and 2 are currently operational. Three more partially completed CANDU reactors exist on the same site, part of a project discontinued at the fall of the Ceauşescu regime.”

  10. Serialul este cam holywoodian, insista pe chestii dramatice ca sa fie mai interesant.

    Esti prost, stai jos.

  11. rusii daca tot se cred asa smecheri! sa faca ei domne ceva despre cernobal! daca e pe asa! in fond e povestea lor! sau ma rog a ucrainenilor nu a rusilor de fapt!

  12. HBO e cel mai tare! s-a dovedit inca o data ca munca lor nu a fost in zadar! felicitari! cine nu are HBO! sau nu prinde deloc! exista o modalitate simpla! il descarci de pe net! si apoi il vezi unde vrei tu! calculator laptop televizor!