G4Media.ro

VIDEO Cum arată la un an după incendiu Palatul Episcopal din Oradea

VIDEO Cum arată la un an după incendiu Palatul Episcopal din Oradea

Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea, devastat pe 25 august anul trecut de un incendiu, este aproape de finalizarea lucrărilor de restaurare după mai puțin de un an, anunță Bihoreanul. Marți, constructorii au amplasat structura de lemn a turnului principal, care arsese complet în incendiul de anul trecut.

Ridicarea cu macaraua și fixarea structurii de lemn au decurs fără probleme, traficul fiind restricționat pe durata operațiunii. Cu o greutate de 7 tone și o înălțime de 7,5 m, structura de lemn montată are forma unui trunchi de con cu un diametru de 3,5 m în partea de sus și cu un diametru de 8 m în partea de jos, fiind construită din lemn lamelar încleiat, de molid, potrivit Primăriei Oradea. Urmează ca la sfârșitul acestei săptămâni să fie adusă pe șantierul din fața Palatului Episcopal și partea superioară a turlei, respectiv partea superioară a structurii de lemn montată azi.

Urmează ca întreaga lucrare de refacere a Palatului Episcopal să fie finalizată în cursul lunii septembrie. Constructorul lucrează în prezent la realizarea învelitorii din țiglă și a ornamentelor de cupru, termenul estimat pentru realizarea în întregime a învelitorii din țiglă fiind mijlocul lunii iulie.

Valoarea lucrărilor actuale este de 7.960.000 lei, fără TVA, în care este inclusă și proiectarea.

Cum s-a ajuns la o refacere atât de rapidă a clădirii? Primăria Oradea a preluat costul lucrărilor, primind la schimb administrarea timp de 20 de ani a imobilului printr-un parteneriat Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea. Episcopia a pus la dispoziția municipalității imobilul Palatul Episcopal Greco-Catolic (monument istoric construit între anii 1903-1905 după proiectul arhitectului Kálmán Rimanóczy junior). Municipalitatea va pune la dispoziţia Episcopiei o treime din clădire cu destinaţia de sediu al curiei episcopale, cealaltă parte a imobilului urmând să rămână la dispoziţia orădenilor, cu destinaţia de centru cultural şi spaţiu expoziţional, potrivit Bihoreanul.

VIDEO Amplasarea turlei (Sursa: Bihoreanul)

Foto: Primăria din Oradea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Ramane faptul ca in majoritatea oraselor Romaniei nu ai ce sa vezi si ce sa faci ca turist sau ca om care vrea sa petreaca timpul liber. Muzee mari inchise ca cel de istorie din Bucuresti, altele stau sa cada, biserici monument istoric in care popii iti interzic sa faci poze…si povestea poate continua.

  2. Felicitari oradenilor pentru REALIZARE ! Deci …. SE POATE !