G4Media.ro

VIDEO Consultant vocațional: După pandemie a crescut interesul pentru fotografie, editare digitală…

VIDEO Consultant vocațional: După pandemie a crescut interesul pentru fotografie, editare digitală și marketing online / Sfat pentru cei care își aleg acum cariera: ”Să fie curioși, deschiși să experimenteze, să profite de o perioadă a vieții lor”

Interesul tinerilor de a se forma în profesii care nu țin de prezența la un birou a crescut după pandemie, spune Mădălina Belcescu, psiholog și consultant vocațional, care a participat la International University Fair, la începutul acestei luni în București.

”Sunt destul de mulți curioși de partea de inginerie, de construit, dar avem și tineri care sunt dornici să experimenteze profesionist, la nivel de licență și studii universitare, domenii care nu erau foarte cunoscute: fotografie, editare digitală, marketing online, domenii care au ajuns în trend din cauza sau datorită pandemiei”, spune Mădălina Belcescu.

Ea îi sfătuiește pe elevii de liceu să fie deschiși să experimenteze lucruri care i-ar putea ajuta în decizia de a alege profesia pe care urmează să o aibă.

”Să fie curioși, deschiși să experimenteze, să profite de o perioadă a vieții lor în care e mai posibilă experimentarea și să se uite pe diverse zone despre care poate nu au habar. Doar din a experimenta poți vedea dacă profesia respectivă e pentru tine. Curiozitate. Să nu creadă că decizia aceasta este una definitivă pentru că până la urmă e o decizie de moment. Decizia se poate schimba, au dreptul să se răzgândească. E presiune acum, doar că nici studiile universitare nu sunt definitive, până la urmă și acestea sunt o experiență”, spune psihologul.

Mădălina Belcescu susține că tinerii au nevoie de un ajutor profesionist atunci când se orientează pentru viitoarea profesie, deoarece sfatul lor este unul profesionist, care nu ține de emoții, cum poate ar fi cel al unui membru al familiei.

Video: Ilona Andrei/G4Media 

”Acest specialist este mai obiectiv. Îți dă niște informații și mai actualizate, dar și profesioniste aș spune eu, mai degrabă decât un prieten sau chiar un părinte. Deși un părinte are cele mai bune intenții, cu siguranță atunci când face niște recomandări.

E nevoie de o părere mult mai obiectivă, atunci când e vorba de această parte foarte personală, procesul acesta de autocunoaștere. Un consultant de ghidează să analizezi cu sinceritate alegerile.

Tinerii au senzația și chiar au posibilitatea să facă foarte multe lucruri, foarte multe trasee profesionale, în final trebuie să aleagă și alegerea acestea vine dintr-o recomandare să spunem mai obiectivă decât dacă vine din partea unui prieten sau membru al unei familii.

Ei înțeleg că ajutorul este obiectiv, profesionist la care e normal să apeleze la un moment dat”, spune psihologul.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Superb indemn. O meserie care complementeaza foarte bine cea de creator de „content”. Si cum ecologistii de tastatura toti vor sa ne cultivam legumele in balcon o sa avem nevoie de acestia sa ne facem reclama pe FB si Insta ce frumosi sunt ardeii din balcon. Sa vedem cu ce o sa ii platim, dar nu cred ca va fi o problema ca ei o sa faca din pasiune…