G4Media.ro

VIDEO Construcțiile de pe plaja Corbu au impact negativ asupra mediului, arată…

sursa foto: Captură video

VIDEO Construcțiile de pe plaja Corbu au impact negativ asupra mediului, arată un răspuns oficial publicat de deputatul Bogdan Bola, fostul șef Apele Române care a sesizat Ministerul Mediului/ A fost înștiințat corpul de control al premierului

Construcțiile de pe plaja Corbu au impact negativ asupra mediului, arată un raport oficial publicat pe Facebook de deputatul Forța Dreaptă Bogdan Bola. Parlamentarul de Constanța, fost șef Apele Române, este cel care a sesizat Ministerul Mediului cu privire la construcțiile cu fundație și betoanele de pe plaja altădată sălbatică.

În urma controalelor, Ministerul Mediului a înștiințat mai multe instituții, printre care și corpul de control al premierului, conform documentelor publicate de deputat.

În raport se mai arată că nu s-a respectat regimul distanței terenului pe care se va realiza investiția și limita Mării Negre.

  • ”În urmă cu exact un an, făceam prima sesizare oficială către Corpul de Control al prim ministrului României și către Ministerul Mediului, sesizând ilegalitatea proiectului imobiliar din zona plajei sălbatice de la #Corbu. A urmat un întreg scandal, multe presiuni să renunțăm la subiect, un întreg val de politicieni și instituții s-au legat de subiect, fie simțind că este rost de imagine sau gata să apere interesele unora (…) Trei interpelări am transmis Ministerului Mediului și Guvernului României pe tema proiectului imobiliar de la Corbu, aducând argumente privind ilegalitatea proietului. Nu primit răspunsuri – lucru profund nelegal – însă, în cele din urmă, ministrul Tanczos Barna mi-a răspuns, reticent, în luna ianuarie 2023”, scrie deputatul Bola în postarea sa.

În prezent, proiectul imobiliar este sistat, iar Prefectura Constanța cere în instanță anularea autorizațiilor de construcție, a mai subliniat Bogdan Bola.

Mesajul integral al lui Bogdan Bola

”A sosit, în sfârșit și momentul adevărului în privința construcțiilor de pe plaja #Corbu: raportul Ministerului Mediului relevă că Institutul Național de Cercetare Dezvoltare „Delta Dunării” Tulcea a emis un punct de vedere scris în care a arătat că proiectul imobiliar are un impact NEGATIV asupra ariei protejate.
Ba mai mult, Consiliul Ştiinţific al Rezervației Biosferei Delta Dunării nu a adoptat nicio hotărâre cu privire la proiectele propuse de dezvoltator, cu toate că așa cere legea noastră. Totodată, Corpul de Control al Min. Mediului descoperă încă o altă încălcare a legii: nu s-a respectat regimul distanței terenului pe care se va realiza investiția și limita Mării Negre.
În urmă cu exact un an, făceam prima sesizare oficială către Corpul de Control al prim ministrului României și către Ministerul Mediului, sesizând ilegalitatea proiectului imobiliar din zona plajei sălbatice de la #Corbu. A urmat un întreg scandal, multe presiuni să renunțăm la subiect, un întreg val de politicieni și instituții s-au legat de subiect, fie simțind că este rost de imagine sau gata să apere interesele unora.
Ca parlamentar de #Constanța, nu m-am rezumat doar la a sesiza pe internet un astfel de proiect care distruge o zonă dintr-o arie protejată. Am mers mai departe și m-am luptat chiar cu instituția care patronează tot ceea ce înseamnă Rezervația Deltei Dunării, inclusiv zona Corbu: Ministerul Mediului. Este aberant, dar asta este realitatea noastră.
Trei interpelări am transmis Ministerului Mediului și Guvernului României pe tema proiectului imobiliar de la Corbu, aducând argumente privind ilegalitatea proietului. Nu primit răspunsuri – lucru profund nelegal – însă, în cele din urmă, ministrul Tanczos Barna mi-a răspuns, reticent, în luna ianuarie 2023.
În raport se arată clar că instituțiile subordonate (ARBDD și APM Constanța) nu și-au făcut treaba, iar faptele săvârșite de unii din aceste instituții trebuie anchetate. De exemplu, ARBDD a emis în septembrie 2020 acorduri de mediu pentru începerea proiectului deși în mai 2020, Comisia Internă de Analiză a ARBDD consemna că se fragmentează și se pierd cumulat peste un hectar din habitatul „Dune mobile embrionare” şi alte trei hectare din habitatul speciei „fâsa de câmp”.
Deși se primea această analiză, punctul de vedere al Agenției de Protecția Mediului (APM) Constanța susținea abordarea evaluatorului proiectului, conform căruia impactul este nesemnificativ asupra ariei naturale protejate. În urma solicitărilor și dovezilor pe care le-am trimis atunci, Min. Mediului ajunge la aceeași concluzie: punctul de vedere al APM este nefundamentat, având în vedere legislația europeană şi naţională și de conservare a ariei protejate.
Acest raport realizat de Corpul de Control este făcut în vara anului 2022 și ascuns în sertarele Ministerului Mediului tot din acea vreme. Acum, concluziile lui sunt publice, într-un final. Și pentru că nu sunt sigur că aceste concluzii vor fi trimise în timp util către instituțiile care anchetează acest dosar, voi trimite personal la Prefectura Constanța actele care mi-au fost transmise mie.
În acest moment, proiectul imobiliar de la Corbu este sistat, Prefectura cerând în instanță anularea autorizațiilor de construire. Tocmai de aceea, este important ca juriștii lor să aibă la dispoziție acest raport pentru a le folosi în procesele actuale și viitoare.
Cu asta, misiunea mea de parlamentar nu s-a terminat. Este încă o etapă pe care am depășit-o. Voi monitoriza îndeaproape acest proiect imobiliar (dar și altele) care poate crea un precedent deosebit de periculos în rezervația Delta Dunării, patrimoniu UNESCO și colț de Rai pentru toți românii, dobrogeni în special.
P.s. Pentru cei care vor să afle pe larg neconformitățile de pe plaja Corbu – deoarece sunt multe – am pus în comentarii documentul oficial primit de la Ministerul Mediului abia în ianuarie acest an. Eu prima sesizare am făcut-o în februarie anul trecut….”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Vedem peste 4-5 ani daca le demoleaza cineva… mare minune daca nu se finalizeaza proiectul, ca doar au bagat oamenii aia bani…

  2. Raul este deja facut. Romania tara infractorilor. Protectia naturii pe hartie. Ce faceti acum scoateti fundatiile afara? Unde duceti betoanele rezultate in urma demolarii? Pe alta suprafata de teren?
    Distrugerile sunt deja realizate. De ce nu se pot oprii aceste proiecte atunci cand sunt pe hartie?

    • Unu. E loc pentru betoane, stai fara grija,… folosit ca balast, abia nu mai golesc astia albiile raurilor de balast…(vezi reportajul Rec order).
      Si doi, la o inundatie sau furtuna mare solul de sub ele se lichefiaza, parterul devine demisol. Am vazut inundatie in zona nisipoasa…
      Concluzia e evidenta.

  3. Nu a invatat nimeni nimic…odata terminate aceste monstruozitati o sa devina inca o zona kitsch in care nu va mai dori sa vina oamenii normali la cap. Cum de au avut voie sa construiasca acolo e de neinchipuit – multi au luat spaga si se ignora in mod intentionat problema.

  4. Si Bola asta face scandal pentru ca ala care construieste acolo e din alt partid. Stiti voi care! Daca era vreun penelist de-al lui, facea ciocu mic si joc de glezne.

  5. Stai ca vine dl Grebla prefectul nostru . Zice ca nu are hartiile care sa ateste ca autorizarile si aprobarile nu sunt conforme cu legea. Dupa aia merge la baie sa-si numere banii.

  6. e ok.. mergem oricum in Grecia

  7. Toate acele cladiri sinistre trebuiau demolate demult, si toti cei implicati trebuiau sa zaca in puscarie. Dar nu avem stat de drept.

  8. Felicitari senatorului, dovada ca mai exista si unii cu capul de umeri. Ce s-a facut acolo e o mizerie, si trebuie anchetat tot, incepand cu acordul de mediu.

  9. Bashkortostan

  10. In Romania ariile naturale protejate sunt betonate. Acesta este standardul la noi.
    Inca o data spaga deschide toate usile.
    E foame de bani!!