G4Media.ro

VIDEO Ce semnificație au steagurile salvamarilor/ ”E periculos și când marea e…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

VIDEO Ce semnificație au steagurile salvamarilor/ ”E periculos și când marea e liniștită și treci de baliză. Poate ai obosit, ți se face rău sau te lovește un skijet/ Înotul, paralel cu malul” – șeful salvamarilor din Mamaia

Gabriel Culea, coordonatorul salvamarilor din Constanța, a explicat pentru G4Media, în cadrul proiectului ENTR, semnificația steagurilor arborate de salvamari pe plaje și măsurile pe care trebuie să le ia turiștii atunci când le văd pentru a rămâne în siguranță, în contextul în care șase persoane au murit înecate într-o singură zi, în 14 august, iar totul a culminat cu o bătaie între salvamari și turiștii din Eforie Nord.

  • Roșu și galben, culorile cu care sunt recunoscuți salvamarii, sunt culori internaționale. Nu numai la noi în țară, cât și în toata Europa, dar și în SUA sau Australia. În momentul când acest steag s-a arborat la punctul de observare (sau foișor), înseamnă că plaja este supravegheată de salvamar”, explică Gabriel Culea.

Coordonatorul salvamarilor din Constanța precizează că există alte două steaguri care sunt arborate atunci când condițiile meteo nu sunt favorabile sau înotul este interzis. 

  • Steagul galben, concomitent cu steagul roșu și galben, îl arboram atunci când în apă este un pericol, când începe să bată vântul foarte tare, apa este foarte rece sau ondulația valului este din ce în ce mai mare. Li se recomandă intrarea în apă doar celor experimentați, cei care știu să înoate foarte bine”, declară Culea.

Gabriel Culea le recomandă părinților să nu-și lase copiii cu obiecte gonflabile atunci când este arborat steagul galben, “pentru că pot fi luați de valuri sau răsturnați. Sunt situații când copiii sunt lăsați să se îmbăieze fără să fie supravegheati, iar oricând se poate întâmpla o tragedie”.

Steagul roșu arborat de salvamari înseamnă că nimeni nu se mai poate aventura în apă, nici măcar salvamarii. Aceștia intră, însă, pentru a salva turiștii aflați în pericol de înec și sunt ajutați de experiență și de echipamentele de specialitate pe care le au la dispoziție.

  • “În momentul în care s-a arborat steagul roșu este interzis scăldatul. Turiștii trebuie să înțeleagă că noi îi avertizăm să nu-și pună viața în pericol. Foarte mulți dintre ei sunt atrași de frumusețea valurilor și doresc să intre în apă. Ei consideră că pot face față, dar de multe ori se transformă în tragedii”, explică Gabriel Culea.

“Sunt mulți turiști care, indiferent cât le-am spune noi, ei încalcă această regulă”

Gabriel Culea recunoaște că se confruntă cu încăpățânarea oamenilor de pe litoral care nu respectă indicațiile salvamarilor atunci când steagul roșu este sus.

  • “Sunt mulți turiști care, indiferent cât le-am spune noi, ei încalcă această regulă. Trec peste avertizările noastre și ne spun că ei sunt în concediu, că “ok, ne-ați avertizat, dar noi oricum vrem să intrăm în apă”. Aici vin organele competente să aplice legea, cum de altfel weekend-ul trecut s-au aplicat foarte multe sancțiuni pe vreme de steag roșu”, declară salvamarul.

Întrebat cât de dificil le-a fost salvamarilor să-și facă meseria în ultimele zile în condițiile în care steagul roșu a fost arborat timp de patru zile consecutive pentru vreme nefavorabilă, Culea a declarat:

  • “A fost greu pentru că s-au îmbinat mai multe lucruri la un loc. A fost un weekend foarte aglomerat, cred că a fost cel mai aglomerat weekend, plus că vântul a bătut foarte tare din sectorul nord-estic, sector care ne creează cele mai mari probleme. Sunt acei curenți puternici de larg care vin dinspre mal către larg, iar în zona digurilor se formează curenți circulari”, spune coordonatorul salvamarilor. 

Turiștii pot întâmpina probleme atunci când marea este liniștită, deși steagurile de avertizare nu sunt arborate de salvamari/ “Apa este un mediu periculos pentru toata lumea”

Coordonatorul salvamarilor declară că situațiile în care o persoană este în pericol nu sunt numai acelea când steagurile de avertizare sunt arborate, ci și atunci când apa este liniștită.

“Avem situații când sunt persoane care consideră că știu să înoate foarte bine. Chiar dacă marea este liniștită, pot apărea probleme. Li se poate face rău, pot face stop cardio-respirator, pot face un infarct, sunt multe cazuri”, explică Culea.

Gabriel Culea spune că apa poate fi considerat un mediu periculos pentru toată lumea, chiar și în cazul unui înotător foarte bun.

  • “Avem acea zonă de siguranță semnalizată cu balize, de la mal înspre larg care nu depășește adâncimea de 1,5 m. Unii vor să depășească această zonă pentru că spun că știu să înoate dar pot apărea diferite pericole cum ar fi accidentele cu skijeturile. Pot să li se facă rău, au obosit și nu mai au de ce să se prindă. Noi le recomandăm să înoate paralel cu malul, pe linia geamandurilor”.

Întrebat care este motivul determinării de a-i salva pe turiști chiar dacă aceștia devin agresivi atât verbal, cât și fizic cu salvamarii, Gabriel Culea a declarat:

  • ”Consider aceste situații izolate, am avut foarte puține cazuri. Noi încercăm și salvamarii sunt învățați încă de la început să aibă o conduită și o întâmpinare a turistului tot mai bună. Atunci când suntem întrebați, le explicăm. Acesta este rolul nostru pe plajă. Dacă sunt persoane care ne ignoră, încercăm să purtăm un dialog cât mai civilizat, ne retragem iar dacă depășesc măsura, atunci apelăm la poliție și jandarmerie . Au fost turiști care ni s-au alăturat, dacă încercam să convingem o persoana să nu mai intre în apă, veneau turiști alături de noi și le explicau și ei”, spune Gabriel Culea. 

Șase turiști au murit înecați pe litoral într-o singură zi

În 14 august, în condițiile aglomerației și a unei mări agitate cu curenți puternici, șase turiști au murit înecați pe litoralul românesc.

Patru persoane s-au înecat doar în stațiunea Mamaia. Trei persoane au fost scoase inconștiente din mare și nu au răspuns manevrelor de resuscitare, fiind vorba despre trei bărbați, de 34, 43, respectiv 46 de ani. O a patra persoană, tot bărbat, a decedat mai târziu, la spital.

Un alt bărbat a murit în aceeași zi, în stațiunea Venus. Este vorba despre un bărbat de 65 de ani căruia i s-a făcut rău în apă. El a fost scos din mare inconștient și declarat decedat.

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au intervenit în aceeași zi în Costinești, după ce mai mulți martori au povestit că au văzut un bărbat în pericol de înec. Nu a fost găsit, însă după ce căutările au fost reluate marți, bărbatul a fost scos la mal și a fost declarat decedat.

Salvamarii din Eforie Nord au fost bătuți de trei turiști care nu ar fi respectat indicațiile lor, în timp ce steagul roșu era arborat. Conflictul a fost unul spontan, susține IPJ Constanța.

Două persoane au fost transportate la spital, pentru îngrijiri medicale, iar în cauză s-a deschis dosar penal pentru lovirea sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Premierul Marcel Ciolacu a făcut, vineri, un apel la forțele de ordine să fie ferme în aplicarea legii în cazul turiștilor de pe litoral care fac scandal pe plajă și nu respectă indicațiile salvamarilor.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. e degeaba daca nu sunt afisate la fiecare intrare pe plaja. si fara amenzi… sunt simple steaguri.