
UPDATE VIDEO Grefierii sindicaliști au ajuns la Ministerul Justiției / Aproape 100 de grefieri au protestat marți dimineață pe treptele Curții de Apel București / Spun că sunt ”umiliți” și ”jefuiți” după limitarea sporului pentru condiții de muncă grea și vătămătoare
Aproape 100 de grefieri protestează marți dimineață pe treptele Curții de Apel București. Sindicaliștii spun că sunt ”umiliți” și ”jefuiți” după limitarea sporului pentru condiții de muncă grea și vătămătoare.
UPDATE 12:15 Grefierii au ajuns la Ministerul Justiției. O delegație a sindicaliștilor ar urma să discute cu ministrul Radu Marinescu.


UPDATE 11:30 O delegație a SNGJ Dicasterial așteaptă sa aibă o întrevedere cu Ministrul Justiției. Protestatarii din fața Curții de Apel București se deplasează spre Ministerul Justiției.
știrea inițială
Aceștia poartă foi A4 cu diferite mesaje de nemulțumire cum ar fi ”Suntem jefuiți” sau ”Fără muncă gratuită”.
Grefierii amenință cu blocarea sistemului judiciar:
- ”Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial susține ferm protestul spontan declanșat astăzi în instanțele din Capitală, în semn de revoltă față de Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern, care limitează nejustificat sporul pentru condiții de muncă grele,vătămătoare sau periculoase la suma de 300 lei brut/lună, în pofida buletinelor de expertiză emise de DSP și a reglementărilor speciale din sistemul judiciar, precum și a condițiilor efective în care își desfășoară activitatea personalul din sistemul judiciar. Această măsură afectează direct demnitatea, sănătatea, securitatea în muncă și siguranța celor care asigură funcționarea zilnică a instanțelor și parchetelor și desfășurarea efectivă a actului de justiție. Prin protestul de astăzi, colegii din instanțele bucureștene transmit:
* Refuzul categoric de a mai tolera tratamentul inechitabil și disprețul autorităților fațăde condițiile reale de muncă;
* Revolta față de decizii luate fără consultare, fără fundamentare și fără respect pentru lege;
* Semnalul clar că, fără măsuri corective urgente, întreg sistemul riscă să se blocheze”, se arată în comunicatul sindicaliștilor din grefa judiciară. Vezi comunicatul integral aici
G4Media a arătat marți și cum judecătorul Alin Vasile Ene, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a avut un comentariu politic pe Facebook, referitor la președintele României, Nicușor Dan, în contextul unor critici la adresa deciziei Guvernului Bolojan de creștere a vârstei de pensionare la magistrați, la 65 de ani, asemenea celorlalte categorii profesionale, și de scădere a valorii totale a pensiei judecătorilor și procurorilor. Vezi detalii aici.
Momentele în care oamenii din sistemul judiciar protestează sau își blochează activitatea sunt preponderent cele în care se aduce în discuție creșterea vârstei de pensionare, plafonarea sau reducerii privilegiilor acestora, ori a limitării valorii pensiilor.
După OUG 13 din 2017, magistrații nu au mai reacționat în alte momente cheie pentru justiție, cum ar fi, spre exemplu, dezincriminarea abuzului în serviciu, dezincriminarea evaziunii fiscale sub 1 milion de euro, sancțiunile disciplinare împotriva magistraților reformiști (achitați ulterior definitiv), ori candidatura unică a controversatei judecătoare Lia Savonea, noua șefă a Curții Supreme.
Mai mult, G4Media a arătat luni cum Curtea Constituțională pregătește indemnizații de câte 180.000 de lei pentru cei trei judecători care își termină mandatul, deși guvernul a interzis astfel de plăți în sistemul bugetar. Vezi detalii aici.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii