G4Media.ro

VIDEO Afganistan: Un grup de femei protestează pe străzile capitalei Kabul, cerând…

Sursa foto: Twitter/ Zen Sammich

VIDEO Afganistan: Un grup de femei protestează pe străzile capitalei Kabul, cerând drepturi egale și participare deplină la viața politică

Un grup de activiste afgane au organizat vineri un mic protest în capitala Kabul, care se află sub controlul talibanilor, cerând drepturi egale și participare deplină la viața politică, relatează CNN.

În ciuda riscului, un grup numit „Rețeaua de participare politică a femeilor” a manifestat pe stradă în fața Ministerului de Finanțe din Afganistan, cântând lozinci și ținând pancarte prin care cereau implicarea femeilor în guvernul afgan și solicită drepturi egale, garantate constituțional.

Filmările distribuite pe rețelele de socializare arătau o scurtă confruntare între un gardian taliban și unele dintre femei, iar vocea unui bărbat se auzea spunând: „Pleacă!” înainte ca femeile să reia scandatul.

Adunarea a fost relativ mică – videoclipul scenei difuzate în direct de grupul de femei a arătat doar câteva zeci de manifestanți – dar a reprezentat o provocare publică neobișnuită a guvernării talibanilor.

Grupul militant este implicat în discuții interne despre formarea unui guvern, dar au semnalat deja că femeile muncitoare ar trebui să rămână acasă, iar militanții au ordonat femeilor, în unele cazuri, să părăsească locul de muncă.

Liderii talibani insistă public că femeile vor juca un rol proeminent în societate și vor avea acces la educație, dar declarațiile publice ale grupului cu privire la aderarea la interpretarea talibanilor a valorilor islamice au stârnit temeri că aceștia vor reveni la politicile dure ale guvernării din urmă cu două decenii, când femeile au dispărut din viața publică.

Unele femei afgane rămân deja acasă din cauza îngrijorărilor pentru siguranța lor, iar unele familii cumpără burqa pentru rude de sex feminin.

Demonstrația de la Kabul vine la o zi după ce femeile au organizat o demonstrație similară în orașul Herat din vestul Afganistanului. Femeile din acest protest dețineau un semn mare care spunea: „Niciun guvern nu poate fi de lungă durată fără sprijinul femeilor. Cererile noastre: Dreptul la educație și dreptul la muncă în toate domeniile”.

Lina Haidari, un protestatar la demonstrația din Herat, a declarat că „drepturile și realizările femeilor, pentru care am muncit și luptat de peste 20 de ani, nu trebuie ignorate” sub conducerea talibanilor, se arată în filmările de la eveniment.

„Vreau să spun că am fost obligată să rămân acasă pentru crima de a fi student în urmă cu 20 de ani și acum, 20 de ani mai târziu, pentru crima de a fi profesor și femeie”, a spus Haidari, citată de CNN.

Context

Luna trecută, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid, a declarat că femeile nu ar trebui să meargă la muncă pentru propria lor siguranță, subminând eforturile grupării islamiste de a convinge observatorii internaționali că talibanii vor fi mai toleranți față de femei decât atunci când au fost ultima dată la putere.

Mujahid a spus că îndrumarea de a rămâne acasă va fi temporară și va permite grupului să găsească modalități prin care să se asigure că femeile nu sunt „tratate într-un mod lipsit de respect” sau „Doamne ferește, rănite”. El a recunoscut că măsura este necesară, deoarece soldații talibanilor „continuă să se schimbe și nu sunt instruiți” să interacționeze de la egal la egal cu femeile.

Îngrijorările legate de soarta femeilor au determinat Banca Mondială să anunțe că oprește ajutorul financiar acordat Afganistanului.

În primele luni ale revenirii influenței talibanilor în Afganistan, femeile erau din ce în ce mai izolate de societate și au devenit ținte ale hărțuirii și atacurilor – inclusiv asasinarea a trei femei jurnaliste în martie.

Sursa foto: Twitter/
Zen Sammich

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. pe astea le maninca undeva !

  2. Vor disparea cele cateva zeci de femei. Vezi Iranul in ’79.