G4Media.ro

VIDEO Acordul semnat la Cotroceni, cadru financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

VIDEO Acordul semnat la Cotroceni, cadru financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei

Acordul între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi a fost semnat, sâmbătă, la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi a preşedintelui Klaus Iohannis.

Acordul a fost semnat de preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, premierul României, Nicolae Ciucă, şi premierul Ungariei, Viktor Orban.

Acordul va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei, prin sistemul european de transport.

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între UE, reprezentată de CE, şi Azerbaidjan, fiind şi un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Asta cu „resursele regenerabile” ale Azerbaijanului pare cusuta cu ata alba, stiind ca aia sunt mari exportatori de petrol si gaze naturale. Au azerii complexe de eoliene , panouri voltaice sau alte surse de energie verde?

    • Când o fi gata cablul, poate aflăm că putem accesa doar ce prisosește Ungariei și Austriei. Iar influencerii noștri ne vor lămuri la tv că altădată va fi altfel!

    • Fix la asta ma gandeam si eu.
      Dar astora din presa nu le da prin cap sa intrebe astfel de chestii?
      Doar preiau comunicatele oficiale si atat?

  2. România este umilita de mai multe ori prin acest acord,de o Uniune care ne considera cetățeni de mana a 2 a,dar bună pt.resurse,de a folosi rețeaua națională fără ca poporul roman( proprietar de drept al retelei) sa aibă vreun avantaj ; de un vecin care nu scapă nici o ocazie sa nu ne jignească, dar se bucura de 1000 km de rețea; de niște „băieți destepti” care profita și au avantaje de pe urma acestui acord.

  3. Ar trebui sa trimitem energia spre vestul Europei când o sa dim in Schengen…
    Pana atunci… sa înghețe sau sa cumpere de la ruși, mai ales scarbele de austrieci

  4. romania are al 2 lea potential eolian la marea neagra dupa scotia in zona dobrogea de peste 70 000mwh
    cand noi consumam 7500mwh
    dar noi vom trimite bani nostrii in azerbadjan care a atacat armenia

  5. pana fac astia cablul ala era gata reactorul 2 de la cernavoda si se incepea constructia pentru al treilea si nu ne trebuia niciun MW din Azerbaidjan!

    • Eu nu cred ca au de facut doar cablul, ci si capacitatile de productie.
      Ca ma indoiesc ca au acum capacitati de productie la care stau si se uita ca nu au unde sa trimita curentul.

    • stai linistit ca pe cablul ala de 1GW nu pot trimite decat ceva mai mult decat produce un reactor de la cernavoda, dar suficient sa creasca temperatura in Marea neagra cu 3 grade cu termoplonjorul ala in ea

  6. Cat % sunt pierderile de energie electrica pe un cablu de peste 2000km lungime? Este fezabila solutia din p.d.v. tehnic?

  7. @Edi, „astia din presa” sunt platiti cu minimul pe economie, vai mama lor cu studiile. DACA se intrebau aflau nu numai ca AZ nu are aceasta energie verde (poate nici in 2029 cand e proiectat cablul sa fie gata teoretic deci 2035 probabil in practic) un cablu cu capacitatea de 1GW cat e el proiectat poate duce mai putin decat produce Cernavoda acuma si, in echivalent gaze naturale, inseamna un sfer de miliard de gaze naturale pe an – hai, considerant un randament de conversie de 50% jumatate de miliard de m3 de gaze pe an. e fix pix. dar perfect pentru taiat panglici, semnat memorandumuri si mai ales luat comisioane de studii de fezabilitate.

  8. Pfuaii, ce s-a umplut pagina de postaci facopati mana in mana cu rusofili 😂😂😂