G4Media.ro

Victorii de etapă în instanțe ale ecologiștilor pentru stoparea proiectelor Hidroelectrica din…

Sursa: biolog Călin Dejeu

Victorii de etapă în instanțe ale ecologiștilor pentru stoparea proiectelor Hidroelectrica din Defileul Jiului și Bâsca Mare, munții Buzăului

Comunitatea Declic a anunțat că a obţinut, în primă instanţă, printr-o decizie a Tribunalului Cluj din 17 februarie 2022, anularea autorizaţiei de construcţie pentru un proiect Hidroelectrica, referitor la râul Bâsca Mare din munţii Buzăului, arată un comunicat Declic, citat de Agerpres.

Declic opreşte, în primă instanţă, dezastrul ecologic de pe râul Bâsca Mare: Hidroelectrica şi CJ Covasna, învinse la Tribunalul Cluj. Comunitatea Declic a obţinut, în primă instanţă, anularea autorizaţiei de construcţie pentru un proiect Hidroelectrica ce pune în pericol unul dintre cele mai mari râuri din Munţii Buzăului, râul Bâsca Mare. Tribunalul Cluj a decis că documentaţia pentru construirea derivaţiei Surduc-Nehoiaşu, ce ar fi deviat cursul râului şi l-ar fi secat, a fost emisă cu încălcarea legii, constatând că acordul de mediu a fost emis ilegal„, se arată într-un comunicat trimis, vineri, de Comunitatea Declic.

Potrivit sursei citate, iniţial, autorizaţia de construire a fost emisă în urma unei evaluări de mediu realizate de Institutul de studii şi proiectări hidroenergetice, „controlat de controversatul Dan Ioan Popescu„, fost ministru al Industriei şi Economiei în guvernările PSD.

Proiectul Hidroelectrica traversează o arie protejată Natura 2000 şi pune în pericol aproape întreaga reţea hidrografică din Carpaţii de Curbură. Amenajarea hidroenergetică presupune şi captarea râurilor: Zăbala, Bâsca Mică, Bălescu Mare, Porcu, Bâsculiţa, Patac, Paltin şi Caşoca, precum şi alterarea gravă a debitului râului Buzău. Declic a contestat autorizaţia de construire emisă de Consiliul Judeţean Covasna şi a obţinut anularea acesteia, în primă instanţă„, se mai menţionează în comunicat. Sentinţa poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Victorie a ecologiștilor și în Defileul Jiului

Pe 16 februarie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis rejudecarea cazului pentru anularea deciziei etapei de încadrare pentru proiectul hidro Bumbești-Livezeni, anunță asociația Bankwatch România.

Asociațiile Bankwatch România și Agent Green au arătat instanței că etapa de încadrare, o procedură de mediu de bază pentru aprobarea proiectelor, nu a fost emisă legal. În decembrie 2017 pentru același proiect, Curtea de Apel a anulat autorizațiile de construire având în vedere lipsa evaluărilor de mediu prevăzute de lege.

Organizațiile de mediu au motivat că etapa de încadrare nu poate fi realizată pentru 10% din proiect, cât mai rămăsese de realizat la momentul anulării celor două autorizații în 2017, ci este obligatoriu să fie obținută pentru întreg proiectul, conform legii. Hidroelectrica a încercat să aprobe proiectul pe bucăți, depunând la autoritățile de mediu doar documente pentru partea de construcție rămasă nefinalizată, în acest fel impactul de mediu rămânând neanalizat.

În plus, documentația depusă de promotorul proiectului, Hidroelectrica, nu analizează impactul asupra speciilor de plante și animale din Defileul Jiului, doar definește un debit de servitute de 2,7mc/s. Acest debit este prea mic pentru a menține în viață speciile protejate din această arie naturală, spun organizațiile, susțin ecologiștii.

Vidra și racul de ponoare ar fi afectate

Parcul Natural Defileul Jiului adăpostește specii de animale protejate prioritar precum ursul carpatin și croitorul alpin, dar și specii protejate strict precum lupul, râsul, vidra, jderul sau bursucul. Un studiu realizat în 2011 pentru administrația parcului afirmă că hidrocentrala Bumbești-Livezeni este principala sursă de amenințare pentru conservarea speciilor, cu impact major în special asupra vidrei, dar că „vor fi afectate toate mamiferele de pe teritoriul parcului, ca urmare a reducerii sursei de apă”. Studiul arată că pentru conservarea habitatelor este nevoie de un debit mediu anual de minimum 10 mc/s. Chiar și racul de ponoare, cel despre care promotorii proiectului susțin că nu există, apare în studiile realizate pe teren, arată organizațiile civice ecologiste.

Conform planurilor prezentate de companie, râul Jiu ar urmă să fie tras prin țeavă pe două tronsoane, unul de 12,5 km și unul de 7 km, pe aproape întreaga suprafață a parcului natural. Astfel, râul este captat în amonte în nordul parcului și eliberat în aval, în capătul opus al parcului, distrugând întregul sistem acvatic pe 30 de km, arată ecologiștii.

Context. Parlamentarii PSD au depus un proiect de lege pentru ”scoaterea unor suprafeţe din interiorul ariilor naturale protejate dacă, pentru suprafeţele respective, la data de 29 iunie 2007, erau aprobate, prin hotărâre a Guvernului sau Decrete de stat, obiective de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, obiectivele fiind in curs de execuţie sau demarate anterior acestei date”.

Miza: finalizarea hidocentralelor din Defielul Jiului, în plină arie naturală protejată

Amenajarea hidroenergetică de pe Jiu presupune construirea unui baraj şi a unei microhidrocentrale la Livezeni şi a 2 centrale hidroelectrice la Dumitra şi Bumbeşti Jiu. Lucrările au început în 2004 şi ar fi realizate în proporţie de 90 %, potrivit Hidroelectrica.

Compania de stat susține finalizarea proiectului în condițiile în care ar fi fost investite deja 175 de milioane de euro, deși Justiția a blocat construcția în absența unui studiu de impact asupra mediului.

Constructorul este compania Romelectro, condusă de apropiaţi ai lui Dan Ioan Popescu, fostul ministru PSD al Industriilor în Guvernul Adrian Năstase. De notat şi că actualul director al Hidroelectrica este Bogdan Badea, considerat un apropiat al fostului ministru ALDE, Daniel Chiţoiu.

Foto: barajul de la Livezeni / Sursa: biolog Călin Dejeu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

49 comentarii

  1. Ecologismul, ideologia epocii de piatră.

    • Zise unu care a vazut muntii doar pe feisbuci.

    • Prietene, afla ca stau in Victoriei, una din cele mai aglomerate si nocive zone din toata tara si m-am saturat sa respir aerul asta plin de mizerie de fiecare data cand ies cu copilul neu la plimbare. Inainte sa pui etichete, uita-te in oglinda si intreaba-te daca totul este ok cu persoana ta ca sa iti poti permite sa ii faci pe altii leftarzi, orice insemnand si asta.

    • Sint dușmani ai României. Ce rău au făcut amenajările de pe Bistrița, Arges, Lotru și multe altele. Acestora le-a aș deconta curentul electric cel mai scump. Niște idioți finanțați de interese străine!

  2. Nu prea inteleg cum un baraj poate afecta sistemul ecologic mai mult decât o șosea. Un ecologist spunea ca vin cerbii sa se scalde în Jiu. Pe unde bre sa vina ca malurile sunt abrupte iar soseaua e chiar pe malul râului. Cati cerbi sunt in zona, 3?

    • Inseamna ca ai IQ negativ. Barajul este pentru captarea raului, din cauza lui Jiul este secat pe o distanta de 30 kilometri, adica ecosistemul acvatic este ucis complet. Drumul merge paralel cu raul, impactul lui asupra raului este minim. Acum ai inteles, babo?

    • Cand contruiesti un baraj, hidorcentrala e clar ca modifici ecosistemul. Faptul ca raul seaca pe 30 de km nu e o scuza sa blocheze proiectul. Daca ar afecta anumite specii protejate atunci acestea ar trebui realocate. Doar caracterul de unicitate a unor specii puse in pericol ar conduce la propunerea unor masuri remediale ,altfel nu are sens sa opresti totul. Orice proiect major modifica natura , traim in prioada antropica .

    • Sti ca perioada antropica e precursoarea urmatiarei extinctii majore, nu?

  3. Trebuie facut un compromis. Un nou proiect pe Jiu care sa nu distruga complet ecosistemul, dar care sa permita totusi productia de energie. Daca vrem facturi mai mici, de asta avem nevoie, de productie de energie ieftina.

  4. Ecoteroristi…energia hidro e singura verde, dar Declic a ajuns tribuna unor dezaxati ca Gabriel Păun sau Calin Dejeu, ….principiul securității juridice nu mai functioneaza in tara asta? E vorba de niște investitii începute de peste 20 de ani, ajunse în faza de finalizare…Directivele de mediu au fost transpuse cu picioarele, nu mai vorbim de sutele de modificari….ecologiștii de asfalt să lase interesele obscure…avem sute de studii și studii la studii făcute de apucatii ăștia, neconfirmate științific, finanțate din fonduri europene…în afară de jeepuri pentru monitorizare și conferințe nu au produs nimic…dar mafia de ong-uri e bine văzută la Bruxelles , de progreseu nu mai vorbesc, e unul din pilonii partidului,mai ales că le-a rezervat o prăjitură imensa în PNNR

    • Finantatule, principiul securitatii juridice n-are nicio treba cu a lucra ilegal cu buna stiinta, stiind perfect ca este ilegal ce faci si bazandu-te pe faptul ca esti stat in stat si vei fi pururea deasupra legii. Sa mai vi apoi si sa te lamentezi ca judecatorii au indraznit sa aplice legea, deja-i dincolo de ticalosie.

    • Elena, investitiile erau începute înainte de a declara arii protejate zonele din amonte…Directiva SEA nu există la nivelul UE, daca nu înțelegi termenii, ia sinonimul, neretroactivitatea legii…iti imaginezi ce impact asupra mediului ar avea o potențială demolare?…Nu intru in detalii cu cineva neinformat

    • Sun foarte informata. In 2005 s-a declarat parcul national si in aceal moment lucrarile trebuiau sistate, instantaneu. Tot ce s-a lucrat dupa, adica 95%, s-a lucrat ilegal, stiindu-se perfect ca este ilegal

    • Elena este o cunoscuta ecofascista, nu merita nici macar un scuipat.

    • Gigi, gandire de auristi, daca cineva nu e de aceeasi parere cu tine trebuie eradicat. Lucrarile trebuiau sistate in momentul in care s-a decretat parcul national…restul e smecherela.

    • Da, ecofascistii trebuie eradicati.

    • Corect.
      Organizațiile de protectie a mediului s-au înmulțit ca ciupercile. Sunt de acord ca nu trebuie construit oricum dar sa avem in vedere si contextul actual din punct de vedere economic, social, national si altele.
      Un proiect de o asemenea amploare și durata ar trebui judecat conform legislației de la data aprobării investiției. Nouă legislație ar trebui impusă in limite rezonabile si cu impact minim asupra a ceea ce s-a realizat si ce se va realiza in continuare si mai ales sa nu blocheze o investitie care trebuie sa produca profit, locuri de munca, fonduri la buget, impact social etc.
      Care este impactul asupra mediului al unei hidrocentrale si al unei centrale pe cărbune.
      Afectam mediul cu o hidrocentrala dar cu hoteluri, vile, stațiuni turistice, partii de schi realizate in zone salbatice si tăierii „legale” de lemn etc. NU?
      Ne plângem că animalele sălbatice ne invadează teritoriul când in realitate lucrurile stau invers.
      Trăim pe o planetă pe care natura a știut să se adapteze schimbărilor impuse de noi oamenii cu condiția acestea sa nu fie violente.
      Trăim o perioadă în care schimbările nu sunt violente ci fatale pentru natura si planetă.
      Din două rele sa alegem răul cel mai mic.
      P,S,
      Propun ca activitatea acestor activiști de mediu sa fie luata in considerare numai daca vin si cu soluții. Sa fii Gică contra e foarte usor. Sa fii constructiv, inovativ este mai greu.

  5. O veste foarte buna! Multumim celor care au facut-o realitate.
    Nu inteleg din articol cine mai exact a reusit acest lucru: declic, Bankwatch sau Agent Green?
    Cine sunt declic, cum de o duc asa bine si cui ii servesc interesul?
    Sper ca toate autorizatiile mari de constructii din Romania sa primeasca o revizie. Probabil 50% din ele fac mai mult rau decat bine, unele fiind complet inutile.

  6. Așa fraților! Să nu mai construim nimic ca să avem numai locuri cu verdeață!

    • Nu nimic bre, dar astea au fost cu dedicatie si cream ce Este cel mai important: „acordul de mediu a fost emis ilegal”

  7. ONG-uri care sug bani degeaba.

  8. Comentariile de mai sus se rezuma prin ” ce daca distrugem natura daca mananca si gura mea ceva”. Tara de hoti si borfasi!

  9. Ecologiștii să vadă că în Europa sunt lucrări hidrotehnice unde s-au deviat cursurile de apă în totalitate. Unde ați fost când s-au emis autorizațiile de mediu? La voi se pare că de fapt seamănă un pic de sabotaj economic. Plus că după voi hidro, nuclearul, termocentralele pe gaz, toate poluează, atunci veniți fratele meu cu soluții. Pentru fițele voastre o să ajungem să facem credite să plătim facturile la curent.

    • Nu exista nicio autorizatie de mediu, mai ales ca se construia in ariile protejate (apropo, de ce se cheama „protejate”?)!
      S-a lucrat complet ilegal, fara niciun fel de autorizatie, pe principiul ca la sfarsit autoritatile vor fi puse in fata faptului implinit, mai ales ca nicio constructie ilegala nu se darama in Romania.
      S-a dispus in justitie sistarea lucrarilor, dar s-a mers inainte cu tupeu.
      Iar acum, pesedistii vor legalizarea constructiilor astea din ariile protejate, mai ales ca sunt facute de prietenii lor, iar PNL si UDMR nu se opun.
      Hai sa construim fiecare cate un baraj in ariile protejate, ca la sfarsit vin PSD, PNL si UDMR si legalizeaza!

    • Ce-i Gigi? A mers exact la subiect si deranjeaza?

    • Spune plusecurici si trage apa.

  10. Ce sa le spui unora de pe aici legat de renaturare, afectare ecosisteme, scadere debite, conducte trase prin munti, excavatoare bagate prin albii samd. Hidroenergia e verde pe hartie. In tarile cu apa calda se dezafecteaza barajele.

    • Un exemplu macar?
      Sau poti dovedi ca nu folosesti energie electrica produsa pe carbune sau gaze?
      Sau ca te-ai mutat de curând într-o casa realizata fara excavatoare, fara poluare, etc.?
      Dar vreun exemplu de productie „verde” din tarile „cu apa calda” (Franta, Germania, …) ne dai? Eu as încerca sa copiez metodele lor, da’ nu vrea nimeni sa ma lumineze.

    • Ai dificultati in a cauta informatie disponibila oricand?

  11. Bine că nu suntem de acord cu producerea curentului din surse ecologice, dar consumăm curent produs de centralele pe cărbune – foarte „ecologice”. Dacă ne mai opunem mult, curentul electric va deveni un lux din cauza prețului.

    • Ce se intampla cu energia e rezultatul speculei, politicilor gresite si a contextului actual. Energia hidro nu e atat de ecologica, intrucat afecteaza iremediabil albiile, debitul, ecosistemul raurilor, migratia speciilor acvatice, sedimentele, relocari, modificari in mediu samd. Oltul e un canal betonat si contribuie prea putin la total. Ce sa mai spunem de raurile de munte distruse prin MHC-uri inutile?

  12. Daca era dupa voi ecologistilor nu mai exista nici o centrala hidroelectrica construita, voi trebuie sa traiti in epoca de piatra, se vede cum se blocheaza constructia de autostrazi ca apare nu stiu ce specie protejata tot din cauza organizatiilor de mediu

    • Oare specia umana e pe lista protejatelor? La ce pozitie? Intre doua „protejate” care sunt criteriile de departajare?

    • Cred ca ti-a scapat partea cu: „acordul de mediu a fost emis ilegal”

    • Asta cu acordul emis in mod „ilegal” e o minciuna sfruntata. Hidrocentrala a venit peste parc, sau parcul peste hidrocentrala? Cititi motivarea curtii de apel, e disponibila online.

  13. Unde a fost ,,Declic” atunci când s-adecis închiderea minelor ?. Nu a existat nici un studiu de impact economic ,social sau de mediu. Deci ONG s-ar in sus doar când se construiește ceva in România, când se demolează totul trece voit nebăgat in seamă. Arunci se pune întrebarea : -Cui deservesc aceste ONG-uri?

    • Acesti Declic sunt condusi din umbra de ecofascistul Nicolae Calin Dejeu, care are o problema cu hidrocentralele. De fapt e bolnav de ura si a si declarat public ca barajele trebuie demolate. Ar trebui sa intre in atentia organelor de cercetare penala, mai ales ca este slujbas la stat, mai exact consilier la Ministerul Investitiilor si Fondurilor Europene. Adica pe de-o parte injura, discrediteaza si incearca sa blocheze institutiile si companiile statului (Hidroelectrica, Apele Romane, Ministerul Mediului, etc), iar pe de alta parte suge bani de la acelasi stat.

  14. Eu unul prefer hidrocentrale dacat sa am de a face cu rusii. Rusii lasa urme adanci.

  15. Instantele românești sunt corupte si politizate.

  16. Ne merităm din plin prețul pe kilowat….
    Normal că au crescut atât prețul când au văzut cât de idioți suntem și de certăm pe trei raci și două manguste când putem să le luăm dracului și să le ducem în altă parte dar de și o ONG.urile trebuie să justifice milioane el a de euro care le primesc gratis.
    Din punctul meu de vedere a.și desființa pe căpușele astea care sunt egale cu pensiile speciale.

  17. Dacă e așa dornic statul să producă energie de ce nu construiește eoliene că alea nu distrug ecosistemul, sau de acolo nu iese suficientă șpagă pt firma de partid?

  18. Eu zic așa: hai frate să ne sinucidem în masă pentru a lăsa locul speciilor de toate felurile în afară de humanoizi că poate astfel dăm satisfacție și linistim specia „activiștilor ” (ei nu sunt oameni și trăiesc total diferit fața de noi – ipocrizia dusă la rang de artă) care le știu ei pe toate că doar așa a evoluat specia noastră, nu altfel.
    Încă o recomandare ar fi ca acești „activisti ” să pună la îndoială ceea ce face societatea numai in momentul in care se vor hrăni din producția proprie, când se vor încălzi fără a beneficia de un sistem centralizat, când se vor deplasa pe propriile picioare sute de km și când vor întrerupe furnizarea apei potabile și a curentului din locuințe. Până atunci , totul este politică…

  19. După argumentele fără o bază solidă și prostiile debitate de Declic în instanța lu’ pește prăjit, rezultă că și Porțile de Fier 1 și 2 de pe Dunăre pun în pericol întreaga rețea hidrografică din jurul Dunării dar și „agravarea debitului fluviului”. 🙈🙉🤦‍♂️

    • Dupa ce intelegi diferenta intre o hidrocentrala cu turbinele la baraj si una pe derivatie, apoi sa vi sa comentezi. Sau iti place doar sa dai cu mucii-n fasole.

    • Vidraru, Bicaz, Lotru, Raul Mare sunt pe derivatie.

  20. Ce este mai important omul sau vidra ? Dar oricum mai rămâne Apă destulă.

  21. încă două – trei victorii ca asta şi va trebui să ne luăm tălpăşiţa din România ca să poată trăi ameobele…
    cei de la declic au spatele asigurat, pot rămâne

  22. Închidem tot(termocentrale,hidrocentrale,nucleare)ultimul încuie ușa .Vai de noi dacă nu ne trezim.