G4Media.ro

Vicepremierul Raluca Turcan, la preluarea mandatului de către ministrul Educației: Cele mai…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Vicepremierul Raluca Turcan, la preluarea mandatului de către ministrul Educației: Cele mai mari provocări vizează rata de părăsire timpurie a şcolii, analfabetismul funcţional, rezultatele slabe la testările naţionale şi adaptarea sistemului de educaţie la piaţa muncii

Guvernul Orban pune educaţia pe primul loc, a declarat joi vicepremierul Raluca Turcan, la preluarea mandatului de ministru al Educaţiei şi Cercetării de către Monica Anisie, transmite Agerpres.

„E o bucurie să instalăm astăzi ca ministru pe doamna Monica Anisie într-un Guvern care într-adevăr şi fără alte interpretări pune educaţia pe primul loc şi ca prioritate zero. Dacă ne uităm la numărul de miniştri care s-au perindat în funcţia de ministru al Educaţiei, putem să ne dăm seama de incoerenţa acestui sistem. Pentru Guvernul Orban, educaţia făcută bine şi corect este o condiţie pentru o societate prosperă. În acelaşi timp, educaţia este cea mai bună asigurare pe care părinţii pot să o primească pentru viitorul copiilor lor”, a precizat Turcan.

Ea i-a cerut ministrului să intervină rapid, pentru ca ”haosul care s-a instituit în acest domeniu în ultimii ani” să se oprească.

„Am încredere că o să interveniţi rapid şi haosul care s-a instituit în acest domeniu în ultimii ani se va opri şi cred că veţi reuşi să reconfiguraţi acest sistem încât să daţi încredere că sistemul din Educaţie nu se va mai învârti în gol”, a subliniat Turcan.

Potrivit acesteia, cele mai mari provocări vizează rata de părăsire timpurie a şcolii, analfabetismul funcţional, rezultatele slabe la testările naţionale şi adaptarea sistemului de educaţie la piaţa muncii.

„Pentru toate aceste mari probleme soluţiile se regăsesc în programul de guvernare şi sunt deja prezentate şi anticipate şi sunt convinsă că vor deveni măsuri concrete în mandatul doamnei ministru Anisie”, a arătat ea.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a menţionat că orice modificare în ceea ce priveşte organizarea examenelor se va face la începutul unui ciclu şcolar.

„Ceea ce nu am suportat la mulţi miniştri care au condus ministerul este că au schimbat regulile jocului pe parcurs. Orice modificare care urmează a fi făcută în ceea ce priveşte organizarea examenelor trebuie făcută la începutul ciclului, cu o perioadă de timp înainte, astfel încât să permită adaptarea fiecărui elev sau student la modificări”, a precizat Orban.

Ministrul Monica Anisie a declarat că îşi propune să ia măsuri pentru elevi şi studenţi, care presupun transparenţă decizională, calitate şi credibilitate.

„Preiau astăzi mandatul de ministru al Educaţiei şi Cercetării cu deplină responsabilitate şi încredere. Sunt un om al sistemului de educaţie şi un profesor care cu încredere şi responsabilitate şi-a făcut treaba la clasă şi la fel îmi doresc ca şi la minister, cu transparenţă, cu credibilitate, cu predictibilitate, să luăm măsuri pentru tineri, pentru elevi şi studenţi. Îmi doresc foarte mult ca acest mandat să fie bazat pe ceea ce înseamnă transparenţă decizională. De aceea, întotdeauna mă voi consulta cu toţi partenerii noştri educaţionali. În primul rând, deciziile pe care le voi lua în cadrul ministerului vor fi ca răspuns la întrebarea: Ce aduce bun pentru elev, pentru student măsura pe care o voi lua? Întâi de toate mă voi gândi la calitate şi la predictibilitate”, a punctat ministrul.

Foto: Raluca Turcan. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Părăsirea timpurie a școlii nu are legătură cu ministrul educației, ci că starea de saracie a populației. Ridicați nivelul de trai inefiul rural și veți vedea că omul își lasă copiii la școală, altfel ii tine acasă sa îngrijească frații mai mici, pt ca mama să muncească zilieră pe unde apuca.

  2. Deci o sa schimbe ceva PNL-ul, sau doar va pasa problema guvernului PSD care va veni din 2020?

    • Poți să ai așteptări de la prețioasa de Turcan cu studii la Moscova? Eu nu. Ne trebuie un Spiru Haret și poate- l găsim prin Academia Română

  3. Cadrul didactic să fie tratat ca cetăţean capabil de autoînvăţare, asigurându-i-se accesul la baze de date serioase, pentru formarea continuă.
    Dacă profesor nu e, nimic nu e…

  4. Suntem specialiști în reproducerea vorbelor fără conținut:„… cu transparenţă, cu credibilitate, cu predictibilitate…”.

  5. Dar cine e in foto?

    • Mumia Anei Pauker Dar n-a apucat să ia formele decedatei.
      Respct dnei turcan pt activitatea desfășurată pe lângă băse la cedarea Alro fără luptă catre ruși și pt multe alte lucruri și-i mai multumim că a venit înapoi in țara noastră ocupată să se lupte pt noi când Ea avea atatea oferte din toate colturile lumii.
      O așteptăm să suie pe tanc.( nu pe teanc) folosind bisturiul dne Ela (stie dânsa)
      Asta pt amuzament in acest sfârșit de toamnă călduros să ne convingem că nu avem nevoie de așa multe gaze ( e cald afară la noi și să le dăm Europei că poate au nevoie)
      Sănătate și spor la învățătură.
      Poate reușim și noi să tipărim un Abecedar un manual de istorie real după care să se învețe in toată țara
      La noi totul a devenit ,,alternativ”
      Cu atâția intelectuali n-avem un manual normal. Doar alternativ.
      In Romania concediului bine platit totul e alternativ