G4Media.ro

Viața privată, următoarea victimă a pandemiei? Să supraveghezi cetățenii prin intermediul smartphone-ului…

Sursa foto: Pixabay.com

Viața privată, următoarea victimă a pandemiei? Să supraveghezi cetățenii prin intermediul smartphone-ului poate ajuta la oprirea pandemiei de coronavirus, dar poate și costa scump în materie de libertăți publice și de respectare a vieții private

Din China în Israel, guvernele controlează deplasările persoanelor cu ajutorul mijloacelor electronice. În Europa și în Statele Unite, firme tehnologice au început să dea date “anonimizate” pentru a supraveghea propagarea virusului.

În legătură cu aceste practici, ONG-urile de apărare a drepturilor omului pun întrebări. “Guvernele cer puteri noi de supraveghere extraordinare pentru a opri Covid-19”, constată una dintre ele, Electronic Frontier Foundation, într-un comunicat.

Aceste puteri ar putea “să ne invadeze viața privată, să reducă libertatea de expresie și să apese greu asupra grupurilor vulnerabile”, continuă ea. “Autoritățile trebuie să demonstreze că asemenea măsuri sunt eficiente, științifice, necesare și proporționale”.

Hong Kong cere persoanelor care vin din străinătate să poarte brățări de urmărire, în vreme ce Singapore are o echipă de detectivi digitali pentru a-i supraveghea pe cei aflați în carantină.

În Israel, serviciul de securitate internă (Shin Bet) a început să utilizeze tehnologii sofisticate și date telecom pentru a-i urmări pe civili.

China merge până la a atribui coduri de culori smartphone-urilor (verde, galben, roșu), care determină unde poate merge sau nu un cetățean.

 Normalizarea supravegherii

Potrivit ONG-ului Freedom House, Beijingul profită de asta și pentru a întări cenzura, blocând anumite site-uri web sau accesul la internet.

“Observăm lucruri îngrijorătoare, care arată că regimurile autoritare folosesc Covid-19 ca pretext (…) pentru a restrânge libertățile fundamentale, mergând mai departe decât o cer nevoile de sănătate publică”, a declarat Michael Abramowitz, președintele acestei organizații.

Unii militanți fac o apropiere cu atacurile din 11 septembrie 2001 din Statele Unite, care au deschis calea unei supravegheri întărite în numele securității naționale.

“Există riscul ca recurgerea la aceste instrumente să se normalizeze și să continue chiar și când pandemia va încetini”, notează Darrell West, care conduce Centrul pentru inovație tehnologică de la Brookings Institution.

“Problema cu supravegherea în vreme de urgență este că oamenii se vor obișnui”, întărește ideea Ryan Calo, cercetător la universitatea din Washington și afiliat la Centrul pentru internet și societate de la Stanford.

El recunoaște totuși necesitatea de a găsi un compromis dificil între imperativele sanitare și senzația de a fi urmărit în permanentă.

Legea numerelor mari

Dezbaterea se concentrează mai ales pe geolocalizarea prin smartphone. De la începutul pandemiei, au fost făcute mai multe aplicații pentru a urmări răspândirea virusului.

Cea concepută de cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) determină de exemplu dacă utilizatorul “și-a încrucișat drumul” cu o persoană contaminată. Un concept care, evident, nu va putea funcționa decât dacă această aplicație este utilizată pe scară foarte largă.

Ingineri de la universitatea Cornell propun să-ți faci cunoscute poziția geografică și statutul (infectat sau nu) pentru a primi alerte în caz de contaminare în proximitate.

Dar atenție la falsele senzații de a fi în siguranță, avertizează Ryan Calo. După parerea lui, datele colectate pe bază voluntară vor fi fără îndoială “pline de erori”.

O altă aplicație, botezată Covid-Watch, permite să-ți împărtășeșți datele locației și cele de sănătate, grație Bluetooth, fără a-ți compromite viața privată.

“Am conceput-o în așa fel încât o persoană care se îmbolnăvește de Covid-19 să poată trimite o alarmă oamenilor din proximitate fără că ei să o poată identifica”, explică Tina White, absolventă de la Stanford și cofondatoare a Covid-Watch.

Aplicația este în curs de elaborare. Împreună cu echipa sa de cercetători, Tina White vrea să propună o alternativă la măsurile “autoritare” adoptate în anumite țări.

Cum aplicația nu va folosi decât dacă este foarte răspândită, ea precizează că tehnologia va fi furnizată gratuit. Ea sugerează ca principalele două sisteme de exploatare a smartphone-urilor, Android și Apple, “s-o adauge ca opțiune cu ocazia actualizarilor” pentru a se asigura că va fi adoptată de cei mai mulți.

Sursa: Le Vif / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Toate aceste date erau disponibile si pana acum, nu este nimic nou. Utilizarea lor in scop de supraveghere, este nou. Insa, este extrem de simplu de a nu fi urmarit: mobil inchis sau lasat acasa.
    Pana la inceputul anilor 2000 am functionat toti, fara mobile. Pana in anii 2007-2008, am functionat fara smartphone-uri. Si am condus cu harti/atlase, fara GPS.
    Asa ca… nu au decat sa supravegheze mobilul meu acasa, cand este deschis 😀

    • Deci se poate, si fara sa ne tot laudam pe feisbuci ce minuni am realizat, si sa verificam laikurile din ms in ms (milisecunda). Canci tracking.

  2. Si??Are cineva ceva de ascuns?Cartelele se vand in Romania la liber fara probleme, iar hotii se plang de monitorizare, cenzurare idei…idei de furat…Mai bine s-ar retrage banii lichizi in aceasta perioada pentru a se preveni contrabanda si specula, da si favorizaeea infectarii.

  3. “Am conceput-o în așa fel încât o persoană care se îmbolnăvește de Covid-19 să poată trimite o alarmă oamenilor din proximitate fără că ei să o poată identifica”, explică Tina White, absolventă de la Stanford și cofondatoare a Covid-Watch.
    Alta proasta care sta in gaura ei de lucru. Daca mergi singur pe strada si te intalnesti cu o alta persoana si primesti sau emiti semnal, se cheama ca nu se pot identifica cei 2???
    Individa crede ca toti stam intr-un stup si suntem inconjurati tot timpul de zeci de oameni.

  4. Fuck off!
    Ati inebunit lumea cu ideea/iluzia libertatii vietii private.
    Oricum Big Brother e cu ochii pe voi la maxim, prin FB, Instagram, Twitter, Whatsapp, etc.
    Bagati postari la greu, dar plangeti-va ca ii urmaresc pe cei care ar trebui sa stea naibii pe curu’ lor, in izolare acasa sau unde sunt carantinati.
    Nu cu smartphone-ul, cu bratari electronice ar trebui monitorizati!

  5. Maica, pana si baba stie ca telefonul e dispozitiv de supraveghere. Ne plac serviciile gratuite maica ? Ne plac! La schimb, ne vind datele FB, Google,… cui plateste. Cum ar veni, noi suntem produsul maica. Se mai uita la date si patriotii, ca deh, sa ne apere, maica. Nu prea stie baba care-i dusmanul dar gasesc ei destui.