G4Media.ro

Vetoul Austriei nu este îndreptat împotriva României, ci a sistemului, declară ministrul…

Sursa foto: Denis LOVROVIC / AFP

Vetoul Austriei nu este îndreptat împotriva României, ci a sistemului, declară ministrul afacerilor europene de la Viena

Ministrul austriac al afacerilor europene, Karoline Edtstadler (Partidul Popular, ÖVP), a reiterat vineri preocupările Austriei legate de o extindere a spaţiului Schengen, după ce guvernul de la Bucureşti a ameninţat că va da în judecată Viena dacă aceasta nu va renunţa la vetoul său în privinţa aderării României la Schengen, transmite agenţia austriacă APA, preluată de Agerpres.

„Vetoul austriac în privinţa Schengen nu este îndreptat împotriva României, ci împotriva unui sistem care nu mai funcţionează”, a declarat vineri Karoline Edtstadler, răspunzând unei solicitări a APA.

Ministrul austriac a arătat totuşi înţelegere faţă de poziţia Bucureştiului. „Respectăm poziţia şi înţelegem interesele partenerilor noştri români. În acelaşi timp, nu putem însă să închidem ochii şi să extindem un sistem deja defect”, a subliniat ea.

Uniunea Europeană ar trebui „să îşi facă temele şi să asigure o protecţie a graniţelor UE care să funcţioneze. Doar frontiere sigure la exterior fac posibilă viziunea noastră a unei Europe fără frontiere la interior”, a adăugat Edtstadler.

Într-un interviu apărut vineri în cotidianul austriac Standard, prim-ministrul român Marcel Ciolacu a declarat că, „în cazul în care cancelarul (Karl) Nehammer va face din nou uz în mod nejustificat de dreptul la veto, va trebui ca, în calitate de prim-ministru, să atac decizia Austriei la Curtea Europeană pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de ne-aderare”, a spus Ciolacu. Potrivit premierului, paguba se ridică la cel puţin două procente din PIB.

În ce-l priveşte, ministrul de interne austriac Gerhard Karner (ÖVP) a reacţionat indicând spre numărul în prezent în creştere al migranţilor în Europa: „Într-un asemenea moment, mi se pare că nu are niciun sens să vorbim despre o extindere a spaţiului Schengen. Avem nevoie de mai multe, nu de mai puţine controale”.

Europarlamentarii români Eugen Tomac şi Vlad Botoş au transmis miercuri o scrisoare oficială responsabilului european cu implementarea sancţiunilor UE, David O’Sullivan, în care cer Comisiei Europene să iniţieze o anchetă cu privire la respectarea de către Austria a sancţiunilor împotriva Rusiei.

„Solicitarea noastră vine ca urmare a suspiciunii existenţei unei posibile încălcări a sancţiunilor împotriva Rusiei de către Austria”, a scris Eugen Tomac joi pe Facebook.

Lidera delegaţiei ÖVP la Parlamentul European, Angelika Winzig, a calificat declaraţiile colegilor săi români drept „incorecte şi mai mult decât neavenite”. „Nu au încercat nici măcar o dată să stea de vorbă cu noi. Declaraţiile sunt foarte departe de o critică obiectivă şi sunt de condamnat în termenii cei mai fermi. Guvernul austriac lucrează de la începutul războiului din Ucraina pentru a diversifica aprovizionarea cu gaze şi a reuşit deja progrese importante. Că nu este un proces care poate fi încheiat de pe o zi pe alta a fost întotdeauna clar. Austria a susţinut de asemenea toate sancţiunile împotriva Rusiei”, a reacţionat eurodeputata austriacă, citată de APA.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Ce barbologie ieftina…

    • Adică împotriva vameșilor cu n’șpe vile și SUV-uri cu motoare „Dizăl” de camioane, bineînțeles, cu taxa plătită la zi la partid ?!! Nu pot să cred.. !

  2. Si Croatia???? N-au nicio coerenta, măgarii

  3. Ca sa parafrazez, noi nu cu dl ministru avem treaba, ci cu mama acestuia si toate mamele care au nascut asemenea specimene de sclaveti.

  4. De ce nu ies ei din Schengen si isi pun militari la granita…si sa ne lase pe noi in Schengen si in pace? A da…ca vor gaze, paduri si sunt sclavii rusilor.

  5. „nu putem însă să închidem ochii şi să extindem un sistem deja defect” o tin langa cu placa asta din decembrie anul trecut, chiar si inaintea votului din JAI au spus acelasi lucru, dar….au votat extinderea unui sistem defect cu Croatia.

  6. Bineînțeles că este împotriva României, dacă votul era împotriva sistemului, Austria nu ar fi susținut aderarea Croației exact în aceeași ședință în care s-a opus aderării României!

    Susținând aberația aceasta cu „sistemul” Austria arată cu aroganță că nici nu-i pasă dacă argumentul este credibil, sau nu. Austria știe că nimeni nu are cum să schimbe poziția anti-europeană și face cu boltă pe România, după cum dorește.

  7. „Vetoul Austriei nu este îndreptat împotriva României, ci a sistemului, declară ministrul afacerilor europene de la Viena”

    Simpla analiza a acestui titlu ne arata ca veto-ul lor loveste in cineva care nu e vinovat