G4Media.ro

Vești îngrijorătoare din economia Germaniei: gigantul BASF și-a redus drastic prognoza de…

Sursa foto: Pexels

Vești îngrijorătoare din economia Germaniei: gigantul BASF și-a redus drastic prognoza de profit

Faptul că BASF, cel mai mare concern chimic al lumii, își reduce drastic așteptările de profit este un semnal de alarmă pentru întreaga economie germană, arată Henrik Böhme într-o analiză pentru Deutsche Welle.

Avertismentul privind profitul este una din noțiunile cele mai derutante folosite în economia germană. Pentru că nu se face o avertizare privind câștigurile pe care le-ar putea realiza o companie, ci despre faptul că aceste profituri vor fi mai mici decât se credeasau nu vor exista defel. Ar trebui să se numească prin urmare avertisment privind pierderile. Un astfel de avertisment a venit recent de la concernul chimic german BASF. Nu este vorba aici de un concern oarecare, ci de cel mai mare de acest tip din lume. Are 122.000 de angajați în toată lumea. Când un astfel de grup își reduce atât de drastic așteptările de profit pentru anul în curs, prognoza fiind de o reducere cu 30% a câștigurilor, atunci ar trebui să se aprindă toate becurile roșii.

De ce? Pentru că un astfel de concern remarcă primul atunci când celorlalți actori din economie le merge rău. O astfel de companie din domeniul chimic are clienți în aproape toate branșele economice. De exemplu în industria auto, pe care o aprovizionează cu vopsele și materiale plastice. În sectorul auto ar fi scăzut drastic impulsurile globale de creștere, motivează BASF propria avertizare de profit. Un alt motiv: conflictele comerciale globale. Cine credea că totul se rezolvă cu o postare pe Twitter de către Mr. President s-a înșelat. O soluție adevărată nu se întrevede iar pagubele sunt deja enorme. Și asta pentru că firmele se tem de nesiguranță ca diavolul de tămâie.

Mult temutul cuvânt care începe cu R

Și așa se poate vorbi acum de temuta recesiune. Nu doar la BASF.

Veștile proaste din economia germană continuă să vină. Comenzile pentru industria germană scad tot mereu. Atmosfera în rândul producătorilor și investitorilor este tot mai proastă. Institutul economic Ifo din München, care ia regulat pulsul mediului economic german, nu a mai putut ocoli în știrile sale mult temutul cuvânt care începe cu R: companiile producătoare germane orientate spre export, care realizează un sfert din valoarea economiei germane, s-ar afla în recesiune, potrivit cercetătorilor. Constructorii germani de mașini, al doilea pilon de susținere a economiei germane după producătorii auto, așteaptă în 2019 o scădere cu 2% a producției.

Și alte firme germane vin cu vești proaste, nu doar BASF: concernul industrial ThyssenKrupp ar urma să anunțe la rândul său un avertisment de scădere a profitului, Daimler a făcut-o deja. Se înmulțesc știrile despre planificate disponibilizări: BASF ar vrea să renunțe la 6000 de angajați; concurentul Bayer a renunțat deja la 12.000 de locuri de muncă; anii abundenței s-au terminat se pare și la Siemens, ThyssenKrupp  și Volkswagen. Se conturează la orizont o furtună veritabilă.

Înapoi la normalitate?

La final, vestea bună, după toate cele proaste: piața germană a muncii este într-o stare atât de robustă, încât va putea face față cu brio actualului val de scăderi. În ultimele săptămâni, a crescut semnificativ numărul locurilor de muncă cu program redus înregistrate oficial. Ceea ce înseamnă că firmele dau afară angajați doar când nu mai au nicio altă soluție de a-i păstra. Multe companii încearcă să-și păstreze forța de muncă dobândită cu greu apelând la instrumentul muncii cu program redus. Și mulți angajați calificați, care trebuie disponibilizați, își vor găsi fără probleme locuri de muncă la alte firme din piață.

Programul redus de muncă a fost de ajutor pentru economia germană după recesiunea majoră din 2009 (ca urmare a crizei financiare globale, economia germană a scăzut cu 5%) să se repună repede pe picioare. Iar acum nu se așteaptă totuși o prăbușire la fel de dramatică a economiei globale ca în urmă cu 10 ani. După ani mulți de performanțe ridicate și o parțială supraîncălzire a economiei germane, urmează acum, în cel mai bun caz, o fază de revenire la normalitate. Este vorba de cicluri recurente de scădere după perioade de creștere solidă. Veștile cu adevărat proaste sună altfel.

Foto: Pexels.com


Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Na, ca se strica locomotiva ue! Săriți! Adu un pahar cu apa ca ii tremura mâna! Sa vina infanteria spațială franțuzească cu comenzi ca e spațiu suficient de explorat între urechile lui macron. Pai de chimie ne plângem noi?

  2. Cum e înțepătura aia cu twitter ul:) bai cum se face ca economia SUA creste și a Germaniei scade?

    • partial economia Germaniei e bazata pe pretul preferential al materiei prime si al hidrocarburilor rusesti, daca hidrocarburile scad in pret pentru toti(nu numai pentru Germania) atunci se diminuiaza avantajul

  3. Ba, da’ acrii is strugurii aia nemtesti! Incredibil! Economia Germaniei nu e in recesiune! Doar ca ritmul de crestere s-a diminuat. Ea creste, doar ca nu asa ca in anii trecuti. Dar daca intrebi pe unul de la finante, pentru ei daca nu cresti an de an (asa cumva la infinit) esti in WC. Sau cresti, sau esti in WC. Si doi, ca Romania sa se arate ingrijorata de economia Germaniei e ca imaginea unui pigmeu in Africa care in fudul gol, cu instalatia bagata intr-o trestie, tine invers un ziar Times deschis la sectiunea „Bursa”. Penibil. La treaba tovarasi si nu mai votati PSD!