G4Media.ro

Veniturile generate de viniluri în Statele Unite le-au depăşit pe cele obţinute…

Sursa foto: Pixabay.com

Veniturile generate de viniluri în Statele Unite le-au depăşit pe cele obţinute de CD-uri în primul semestru din 2020

Veniturile generate de CD-urile muzicale au scăzut cu aproape 50% în primul semestru al anului 2020 în Statele Unite şi sunt sensibil inferioare celor obţinute de viniluri, fapt care nu s-a mai petrecut din 1986, potrivit unor statistici publicate joi de asociaţia profesională RIAA (Recording Industry Association of America), informează AFP, preluată de Agerpres.

În primele şase luni din 2020, 8,8 milioane de discuri vinil au fost vândute în Statele Unite, generând o cifră de afaceri de 232,1 milioane de dolari, în creştere cu 3,6% în raport cu aceeaşi perioadă a anului 2019.

Prin comparaţie, vânzările de CD-uri au scăzut cu 47,6% şi au ajuns la o cifră de afaceri de 129,9 milioane de dolari, generată de vânzarea a 10,2 milioane de discuri-compacte, potrivit cifrelor publicate de Recording Industry Association of America.

Este pentru prima dată din 1986 când încasările generate de viniluri le depăşesc pe cele generate de CD-uri, potrivit bazelor de date furnizate de RIAA. În acel an, formatul dominant era caseta audio, care furniza 58% din totalul unităţilor vândute.

LP-urile şi EP-urile, principalele două formate ale discului vinil, au rezistat destul de bine închiderii celor mai multe puncte de vânzări fizice timp de mai multe săptămâni din cauza pandemiei de coronavirus.

Dar, chiar şi în plină perioadă de renaştere a vinilului, stimulată de apariţia unei noi generaţii de colecţionari, acest format muzical nu deţine decât 4,1% din cifra de afaceri generată de ansamblul industriei muzicale din Statele Unite în primul semestru din 2020.

Fără nicio surpriză, sectorul este dominat de segmentul digital, care deţine 91% din vânzările muzicale, din care 84,8% sunt furnizate de platformele de streaming.

Într-un context dificil, marcat de pandemia de coronavirus, industria muzicală americană a înregistrat totuşi o creştere cu 5,6% a cifrei sale de afaceri în raport cu primul semestru din 2019 şi a ajuns la 5,65 miliarde de dolari.

Semn al avântului luat de segmentul difuzărilor online, numărul de abonamente la serviciile de streaming a crescut cu 23% şi a ajuns la 72,1 milioane.

Sursa foto: pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

34 comentarii

  1. Vechiul e din nou la modă, nu mă miră cum progresul curăță praful de pe vechea ideologie comunistă, vechiul sună mai bine, damn hipsters!

    • Nice. Doar că diavolul stă în detalii. Sursele pentru a produce vinilul sunt tot digitale, în ziua de astăzi.

    • Nu neaparat. S-au pastrat originalele. 🙂 + ca daca le iei pt. muzica anilor ’60 nu prea are sens, e o fita intr-adevar sa dai 50 000 de lei pe un pick-up, un act de snobism ce implica incultura, dar am postat ca sa -i arat cati ‘comunisti’ isi permit …

      Cred ca cu maxim 20 000 de lei iti faci un sistem impecabil. Asta daca esti cu adevarat ‘golden ear’ si nu doar un ‘audiofil’, snob. Am tot luat „Beatles” de 30 GB, 24bits @ 192Khz … E Inutila toata DATA respectiva, e buna doar pt. masterizat, calitatea maxima audio permisa pt. Stereo(ceea ce-i arhisuficient)(Demonstrat matematic de Shannon) e 1441kbps, adica fix cea de CD(16bits@ 44Khz), restul e MARKETING.

      Oricum, decat sa te spargi in figuri, mai bine-ti platesti un TIDAL MASTER, setezi pe HI-FI si asculti tot ce-i bifat „MASTER”, credeti-ma ca se simte diferenta si sta in claritate/detalii, nu in ce cred neinitiatii care asculta doar de pe youtube(128kbps). Pana si Spotify(160kbps/320kbps Premium –>Daca-l setezi !!) e departe de TIDAL(care-i clona Spotify facuta de Jay-Z — a facut si el o fapta buna) … Deci da, diavolul sta in detalii. 🙂 Crede-ma ca stiu mai bine … :X

    • *App. , de cablul asta ce sa mai zicem ? : https://www.avstore.ro/cabluri-audio/crystal-cable-crystalspeak-ultimate-dream-spada-banana/ … E bun la masina timpului …

    • **Aveau unul mai scump dar a disparut … 0.5m la aceiasi bani …

    • Meh. Omiteti un aspect foarte important si anume master-urile. Sunt in larga majoritate a cazurilor diferite intre digital si vinil.
      De aceea vor continua sa sune diferit cele 2 categorii de surse si de aceea isi au locul ambele

    • „Masterizarile” sunt intodeauna digitale. 🙂 Am zis: Restul e MARKETING. 🙂

    • *intotdeauna :-@

    • @luciferic
      Irelevant aici ca sunt digitale. Masterul pentru vinil, fie el creat digital sau nu e altfel decat cel pentru CD. Suna diferit, si asta e masurabil si semnificativ ( http://dr.loudness-war.info/ )
      Daca poti trece peste lozincile de care se pare ca esti mandru („restul e MARKETING”), poate ai putea descoperi si ironia ascunsa in link-ul de mai sus. In orice caz, succes

    • Da, link-ul pe care mi l-ai dat nu demonstreaza absolut nimic. „Suna diferit” , nici macar nu-i vorba de sNR. Conteaza de la disc la disc cum e inregistrat, n-are nici cea mai mica legatura ce mi-ai dat tu acolo … Mai ai de lucru … Multumesc !

    • @Luciferic, te dai mare smecher dar nu stii prea bine nici macar teoria
      Teorema lui Shannon nu garanteaza ca se pastreaza informatia de amplitudine si faza la frecvente apropiate de jumatate din Fs ci doar ca trece componenta respectiva (daca se iau masuri anti-aliasing).
      Deci ca sa se pastreze nealterata amplitudinea unui sunet pe la 14KHz nu este suficient sa esantionezi la 28 KHz ci undeva pe la 100KHz minim. 44,1KHz este un compromis acceptabil. Exista inregistrari digitale la 96KHz.
      Calitatea vinilului depinde de modul cum a fost masterizat, sunt viniluri la calitate CD si viniluri care depasesc CD-ul .
      Chiar daca masterizarea e digitala, daca se merge pe 96KHz sau pe SACD, calitatea este mai buna decat la 44,1KHz

    • George, fara niste link-ul de ‘reading time’ +30min nu te cred. Nu ma dau ‘mare smecher’, nu sunt atat de nerod incat sa neg ca pot sa gresesc. Am zis ce stiu, poate trebuia sa mentionez : Ce stiu este … Mai modest .. Oricum, in proportie de 80% minim ramane marketing. Cablul pe care l-am pus la 1 miliard jumate(lei vechi) 2 metri, e o blasfemie curata care n-are treaba cu legile fizicii … pur si simplu ‘fidelitatea’ pe care o aduce ar trebui regasita in toate componentele, ar insemna sa ai totul de argint de cea mai mare puritate in fiecare piesa, ceea ce tot n-ar costa cat costa cablul … Matematic performanta maxima o atingi undeva la 50 000 de euro, daca esti baiat destept(tinand cont de stabilizatoarea de tensiune, tot) .

    • *linkuri(articole). + N-am negat ca vinilul nu s-ar aude mai bine, dar pt. 99.999% e snobism pur. Fie ca vorbim de masini pe care nu esti in stare sa le conduci + ca-i ilegal in 99% din cazuri, telefoane pe care nu stii sa le folosesti dar ‘muta muntii’ sau sisteme audio … CD Quality este arhisuficienta pt. toti snobii, vinilurile au o finete pt. ca-s analog, deci e normal sa sune mai ‘natural'(n-am spus ca-mi dau seama de diferenta dintre digital si analog pt. ca n-am avut parte de analog) dar matematic e multa vrajeala … Chiar vreau sa-mi dai si mie sa citesc zdravan ceva teorie, eventual o carte care sa mentioneze tot ce zici, dar nu articole de reading time 5 min.

    • *auzi :-@

    • **ilegal sa le conduci la capacitate maxima … ca iar sariti pe mine ca nu va desenez, viteza maxima admisa in Romania e de 130km/h, deci cine-si ia Mustang++ isi bate joc de bani si de mediu. 🙂 Dar na, compenseaza niste lipsuri intra-craniene, despre asta-i intodeauna vorba. 🙂

    • PS. Ai nevoie de minim 4000 EUR pt un sistem audio decent, cu pretentii audiofile (incluzand aici conditionator de retea, cabluri alimentare etc.)

  2. @Luciferic, bati câmpii, bați câmpii rău băi băiatule pe aici, ca de fiecare dată. Ai impresia că le știi pe toate dar știi zero barat.
    Odată zici că rezoluția maximă „permisă” (e o aberație, permisă de cine?) e 16/44 și că restul e marketing, apoi te lauzi că tu auzi diferența cu fișierele master de pe Tidal care deja sunt hi-resolution și sunt peste 16/44. Păi e marketing sau nu mai e marketing?
    E o varză totală în capul tău, băiețaș.

    • Merci, cocosel. MASTER-ul e intr-adevar peste CD Quality(deci e marketing) dar merita mai mult decat Spotify-ul sau pick-up-uri de 50 000 de lei. Tatuc :* . Lipsea maestrul mustacios …

    • *Esti asa de veninos incat meriti sa ma cunosti personal . 🙂 Sa cantam impreuna … Te-as da in judacata pt. astfel de afirmatii impertinente, sunt chiar unul dintre cei mai relevanti de pe tot forumul asta si as demonstra in Tribunal aceasta afirmatie. + ca dupa fatzuca pari in cel mai bun caz de varsta cu mine, cocosel. :*

    • Si sa ma ia dracul daca nu semeni cu un anume ” Costache Alexandru ” , mare drogalau, anchetabil 1000%. :X Ca sa vezi ce mica-i lumea …

    • P.S. : Am uitat sa-ti raspund … Calitatea maxima permisa de Urechea umana. 🙂 Si-a luat Fatalaul boxa si ai invatat si tu cate ceva …

    • @Luciferic, deci cum zici băiețaș? Urechea umană „permite” maximum 16/44, dar tu auzi fișierele Master care sunt peste 16/44 că sună mai bine? Bravo, văd că insiști cu aberațiile.
      Hai, fă-te de râs în continuare….

    • Sunteti atat de prosti incat trebuie sa va desenez : Am spus ca exista o diferenta de claritate intre ce asculta majoritatea pe Youtube(128kbps)/Spotify(160-320kbps) si CD Quality. Practic, MASTER-ul de la TIDAL e CD Quality + finisari de studio. Si da, fac diferenta si la cum ti-o arzi probabil o poti face si tu. 🙂 Chiar iti recomand sa-ti faci un Trial de TIDAL HI-FI, eu mi-am facut un cont PayPal pe care n-am pus nici-un CARD si a mers bine-merci o luna. 🙂 Intr-adevar, iarba ascute simturile… N-as fi ascultat muzica cum ascult azi daca n-as fi fumat 12 ani(desi sacrificiul a fost prea mare si asta iti recomand si tie sa reflecti, chiar fute memoria si traiesti si nu stii unde au trecut anii), cu toate ca am avut intotdeauna o sensibilitate pt. muzica … M-am jucat si eu extrem de putin cu editarea audio si asta inainte sa invat pt. inginer audio. Oricum, tu ai luat mult mai multe substante, ceea ce nu-i tocmai de rau doar ca sunteti toti complici unui sistem pe care nu-l intelegeti(ca sa fumezi un cui multe rele se intampla pana ajunge la tine…) Daca va plag drogurile, fiti barbati(nu ‘baietasi) si iesiti in strada pt. legalizarea lor, ma bag si eu. 🙂 „Stand up for your rights. ” Te pup.

    • Am spus ca exista o diferenta de claritate intre ce asculta majoritatea pe Youtube(128kbps)/Spotify(160-320kbps) si CD Quality. Practic, MASTER-ul de la TIDAL e CD Quality + finisari de studio. Si da, fac diferenta si la cum ti-o arzi probabil o poti face si tu. 🙂 Chiar iti recomand sa-ti faci un Trial de TIDAL HI-FI, eu mi-am facut un cont PayPal pe care n-am pus nici-un CARD si a mers bine-merci o luna. 🙂 Intr-adevar, iarba ascute simturile… N-as fi ascultat muzica cum ascult azi daca n-as fi fumat 12 ani(desi sacrificiul a fost prea mare si asta iti recomand si tie sa reflecti, chiar fute memoria si traiesti si nu stii unde au trecut anii), cu toate ca am avut intotdeauna o sensibilitate pt. muzica … M-am jucat si eu extrem de putin cu editarea audio si asta inainte sa invat pt. inginer audio. Oricum, tu ai luat mult mai multe substante, ceea ce nu-i tocmai de rau doar ca sunteti toti complici unui sistem pe care nu-l intelegeti(ca sa fumezi un cui multe rele se intampla pana ajunge la tine…) Daca va plag drogurile, fiti barbati(nu ‘baietasi) si iesiti in strada pt. legalizarea lor, ma bag si eu. 🙂 „Stand up for your rights. ” Te pup.

    • Costache, am spus ca exista o diferenta de claritate intre ce asculta majoritatea pe Youtube(128kbps)/Spotify(160-320kbps) si CD Quality. Practic, MASTER-ul de la TIDAL e CD Quality + finisari de studio. Si da, fac diferenta si la cum ti-o arzi probabil o poti face si tu. 🙂 Chiar iti recomand sa-ti faci un Trial de TIDAL HI-FI, eu mi-am facut un cont PayPal pe care n-am pus nici-un CARD si a mers bine-merci o luna. 🙂 Intr-adevar, iarba ascute simturile… N-as fi ascultat muzica cum ascult azi daca n-as fi fumat 12 ani(desi sacrificiul a fost prea mare si asta iti recomand si tie sa reflecti, chiar fute memoria si traiesti si nu stii unde au trecut anii), cu toate ca am avut intotdeauna o sensibilitate pt. muzica … M-am jucat si eu extrem de putin cu editarea audio si asta inainte sa invat pt. inginer audio. Oricum, tu ai luat mult mai multe substante, ceea ce nu-i tocmai de rau doar ca sunteti toti complici unui sistem pe care nu-l intelegeti(ca sa fumezi un cui multe rele se intampla pana ajunge la tine…) Daca va plag drogurile, fiti barbati(nu ‘baietasi) si iesiti in strada pt. legalizarea lor, ma bag si eu. 🙂 „Stand up for your rights. ” Te pup.

    • + ca nu-mi pasa daca ‘ma fac de ras’, macar invat ceva … Am pierdut si eu timp considerabil pt. afirmatiile pe care le fac, nu vorbesc dampulea. + ca legat de alte aspecte ale comentariilor mele din alte articole trebuie sa vii cu argumente, nu poti arunca cu rahat pe oameni pur si simplu, doar ca ar trebui sa scriu ca ‘lili’ romane ca sa fiu cat se poate de concis, ceea ce nu se merita. Urechea umana suporta maximum 22Khz, ceea ce-i aproape insuportabil, by the way(n-am zis ca aud la frecvente de genul)(am zis ca fac diferenta intre lossly si lossless, nimic mai mult, si ca sa vezi ironia, pe boxe foarte proaste se ‘vede’…) Legat de afirmatia mea ‘off-tpic’ „…multe rele se intampla ca sa ajunga un cui la tine…” , nu mai vorbim de altele care va plac … In special cox-ul, ca vad ca-i in voga … Cel mai prost drog calitate/pret, iti trag cat vrei si tot nu se compara cu altele care necesita mai mult creier decat un neandertal. 🙂 ( Ca ex. : MDMA-ul pur il bate oricand la curul gol … )

      Pt. cei care va intrebati de ce vorbim de droguri : Pt. ca fac diferenta psihoacustica, marind ‘perceptia’. 🙂 (Bine, excludem alcoolul care distruge tot sistematic, inclusiv inunda literalmente canalul auditiv — d’aia „se invarte camera”, umbla la ‘giroscopul’ din urechea interna.

    • + ca nu-mi pasa daca ‘ma fac de ras’, macar invat ceva … Am pierdut si eu timp considerabil pt. afirmatiile pe care le fac, nu vorbesc dampulea. + ca legat de alte aspecte ale comentariilor mele din alte articole trebuie sa vii cu argumente, nu poti arunca cu rahat pe oameni pur si simplu, doar ca ar trebui sa scriu ca ‘lili’ romane ca sa fiu cat se poate de concis, ceea ce nu se merita. Urechea umana suporta maximum 22Khz, ceea ce-i aproape insuportabil, by the way(n-am zis ca aud la frecvente de genul)(am zis ca fac diferenta intre lossly si lossless, nimic mai mult, si ca sa vezi ironia, pe boxe foarte proaste se ‘vede’…) Legat de afirmatia mea ‘off-tpic’ „…multe rele se intampla ca sa ajunga un cui la tine…” , nu mai vorbim de altele care va plac … In special cox-ul, ca vad ca-i in voga … Cel mai prost drog calitate/pret, iti trag cat vrei si tot nu se compara cu altele care necesita mai mult creier decat un neandertal. 🙂 ( Ca ex. : MDMA-ul pur il bate oricand la curul gol … )

      Pt. cei care va intrebati de ce vorbim de droguri : Pt. ca fac diferenta psihoacustica, marind ‘perceptia’. 🙂 (Bine, excludem alcoolul care distruge tot sistematic, inclusiv inunda literalmente canalul auditiv — d’aia „se invarte camera”, umbla la ‘giroscopul’ din urechea interna.

      (G4Media e bugguit si nu posteaza comentarile, fortandu-te sa le rescrii c-o mica modificare pt. a nu-ti da ‘comentariu nepostat dublicat’ … )

  3. Urechi sa aveti… :-))