G4Media.ro

Vase cu cenuşă umană, descoperite de arheologii din Timiș / Mormintele sunt…

Sursa Foto: opiniatimisoarei.ro

Vase cu cenuşă umană, descoperite de arheologii din Timiș / Mormintele sunt din perioada târzie a Epocii Bronzului

Arheologii Muzeului Naţional al Banatului, împreună cu specialiştii de la Direcţia Judeţeană de Cultură, Muzeul de Istorie şi Etnografie din Lugoj şi Universitatea de Vest din Timişoara au descoperit două morminte de incineraţie cu vase cu cenuşă umană, din perioada anului 1400 î.CH, transmite News.ro

”Vasele au fost scoase la lumină pe sit-ul arheologic, reprezentat de tumulul numit Gramurada de la Jupani, satul Susani, comuna Traian Vuia din judeţul Timiş. Săpătura de anul acesta, din acea zonă, a început în 6 iulie şi s-a încheiat în 31 iulie. Descoperirile cele mai recente se adaugă celor din 2019, când a mai fost găsit un mormânt de incineraţie cu patru vase. Informaţiile obţinute până acum de echipa de specialişti, prin datarea cu izotopul C14, arată că mormintele aparţin unei perioade în care Banatul era locuit de populaţii ce aparţineau de perioada târzie a Epocii Bronzului. Atât descoperirile de anul acesta cât şi cele de anul trecut sunt analizate în această perioadă, procesul de restaurare a vaselor a început, urmând ca rezultatele să fie ulterior prezentate”, se arată într-un comunicat de presă, de marţi, al Muzeului Naţional al Banatului din Timişoara.

Echipa de specialişti care a făcut săpăturile de la Susani este condusă de cercetătorul Dragoş Diaconescu, de la Muzeul Naţional al Banatului. Din ea mai fac parte arheologul Victor Bunoiu de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, arheologul Răzvan Pinca dela Muzeul de Istorie şi Etnografie din Lugoj şi conf. Univ. Dr. Dorel Micle de la Universitatea de Vest din Timişoara.

Sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. “ Informaţiile obţinute până acum de echipa de specialişti, prin datarea cu izotopul C14, arată că mormintele aparţin unei perioade în care Banatul era locuit de populaţii ce aparţineau de perioada târzie a Epocii Bronzului. ”

    CORECT: Locuitorii Banatulului erau în acea perioadă în Epoca Bronzului.
    Dacă se fac săpături arheologice în continuare în adâncime, se vor gasi straturi de locuire PERMANENTĂ. Vezi Baia, care a fost și capitala Moldovei și pt ca a fost distrusa, s-au putut face săpaturi si au găsit straturi suprapuse pâna la perioada pre-cucuteni (DEOCAMDATĂ)
    Multe biserici sunt construite pe vechi temple romane, care erau construite pe lăcașe de cult dacice, care erau construite pe cine stie ce locuri de cult șamanice…

  2. Link:
    https://www.gandul.ro/magazin/descoperire-in-romania-cea-mai-mare-locuinta-pre-cucuteni-datand-din-5200-5100-ihr-11472525

    “Cea mai mare locuință din prima fază a perioadei pre-Cucuteni a fost descoperită de arheologi în localitatea suceveană Baia, iar specialiști de la Universitatea Cambridge sprijină cercetările pentru a identifica modul în care, în acea perioadă, se făcea schimb de cereale între China și Europa
    … anul trecut s-au găsit în aceeași zonă locuințe datând din faza a doua a perioadei pre-Cucuteni, fiind găsite două locuințe, mici, după care alte locuințe din perioade mai târzii, din epoca bronzului sau epoca fierului.
    Ursu a arătat că, după continuarea cercetărilor, sub ceea ce se găsise anul trecut, s-a dovedit a fi o locuință din prima fază a perioadei pre-Cucuteni.
    …. Suntem o civilizație care a venit cu rădăcini importante, care sunt multiplicate pe plan mondial pentru că aici nu găsim doar cultură locală și găsim influențe din foarte multe zone”
    În multe locuri pe acest Pământ civilizațiile au trăit pe aceleași locuri, fără întrerupere, dar suferind din cauza migratorilor sau beneficiind de influențe de la alte civilizații cu care au intrat în contact.

  3. Ce barbari, le dadeau foc la morti, fara sa cumpere un loc de veci, fara sa-l imbrace la costum, fara firma de pompe funebre si un sobor de preoti sa-l conduca, fara monument si gard de marmura etc.De asta nu mergea economia-pe langa mort mai saraceste unul ca se imprumuta dar se indestuleaza vreo 20!