G4Media.ro

Valul trei al pandemiei la Cluj. Locurile ATI sunt la limită: Mai…

Sursa Foto: G4Media.ro

Valul trei al pandemiei la Cluj. Locurile ATI sunt la limită: Mai deschidem secții la nevoie / Medicii atrag atenția că tot mai mulți tineri fac forme severe

Locurile ATI Covid din județul Cluj sunt ocupate în proporție de aproape 100%, după creșterea numărului de cazuri din ultima perioadă. 65 de locuri de Terapie Intensivă există în tot județul. Medicii atrag atenția că tot mai multe persoane se prezintă târziu la spital, nu se mai testează la timp, ajung cu forme severe și au nevoie de asistență de specialitate în Terapie Intensivă.

Se ocupă locurile de Terapie Intensivă destinate pacienților cu Covid-19 în județul Cluj. Sunt 65 de toate și sunt aproape ocupate. Media paturilor libere e de sub 5 pe zi. Unele spitale, precum cel de Boli Infecțioase, Spitalul Municipal sau Pneumoftiziologia, nu au locuri pe ATI libere de luni de zile, iar cererea este în continuare foarte mare. Se primesc tot mai multe solicitări și din județe învecinate.

Spitalele și-au amenajat și secții de terapie intermediară, cu paturi dotate cu oxigen, unde se face ventilație non-invazivă. Doar că unii pacienți au nevoie de intubație, iar atunci trebuie mutați în Terapie Intensivă. Medicii clujeni atrag atenția și spun că tot mai multe persoane ajung la spital târziu și cu forme severe. Una dintre explicații este faptul că oamenii se testează foarte târziu. Au simptome de Covid, dar preferă să treacă singuri prin boală, iar unii fac forme foarte grave și trebuie intubați. În plus, doctorii spun că sunt tot mai mulți pacienți tineri care dezvoltă forme servere de Covid-19, spre deosebire de anul trecut.

Medic specialist ATI:

„Sunt mult mai multe persoane tinere, de până în 35 de ani, cu afectare pulmonară gravă, fără comorbidități. A scăzut vârsta celor care fac forme grave.”

Mihai Moisescu, medic epidemiologi și director la Direcția de Sănătate Publică Cluj

„Suntem pe creștere, formele sunt de la mediu spre sever. Sunt tot mai multe forme grave cu necesitare de spitalizare. Suntem la limită, dar mai deschidem secții, dacă e nevoie.”

Cum sunt distribuite paturile ATI Covid -19 în județul Cluj

Spitalul de Boli Infecțioase – 20

Spitalul Municipal Clujana -16

Spitalul de Pneumoftiziologie – 5

Spitalul Județean Cluj – 7

Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie – 4

Spitalul de Recuperare Cluj – 3

Spitalul Municipal Dej – 6

Spitalul Municipal Turda – 4

Pe lângă secțiile de ATI Covid-19, sunt amenajate secții de preterapie intensivă, unde pacienții cu forme grave primesc oxigen înainte de a se ajunge la intubație. Sunt paturi dotate cu sisteme de ventilație non-invazivă. Potrivit datelor furnizate de DSP Cluj pentru g4media.ro, locurile sunt distribuite astfel:

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase – 42

Spitalul Municipal Clujana -20

Spitalul de Pneumoftiziologie- 12

Spitalul Județean Cluj -13

Spitalul de Recuperare – 7

Peste 250 de cazuri noi de infecție cu coronavirus la Cluj doar de ieri până azi, e cel mai mare număr de cazuri noi într-un județ din țară, exceptând Capitala și județul Timiș. Clujul rămâne județul din țară cu cele mai multe infecții cu coronavirus depistate de la debutul pandemiei în urmă cu un an, cu numărul cazurilor noi de astăzi, de 254, numărul total ajunge la peste 42.300.

Totodată Clujul rămâne în zona roșie a infecțiilor, cu peste trei cazuri la mia de locuitori, incidența infecției în județ este azi de 3,31 cazuri la mie, a treia cea mai ridicată din țară după Timiș și Ilfov și considerabil mai ridicată decât media națională, de 2,68 cazuri la mie.

La nivel național au fost depistate în ultimele 24 de ore mii de cazuri noi – 4.564, mai exact, iar numărul total al infecțiilor depistate de la debutul pandemiei până în prezent depășește 840.000 cazuri.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Da propagandistilor, am inteles, cuvint de ordine „tot mai multi tineri fac forme severe”. O ziceti din mai multe guri, am retinut.
    Voi credeti ca tinerii stau si v-asculta (si prin urmare, sperati voi, se sperie si sint cuminti)? Probabil, ca altfel n-ati bate cimpii.

    • Oh, da, au inceput de vreo 3 saptamani cu tampenia asta – au observat ca din ce in ce mai multa lume are o mare durere in palarie vis a vis de covid! Sincer, pe mine unu’ si pe toti pe care ii cunosc nu ne mai intereseaza deloc! Nu mai e mult si vor zice ca au aparut ”cazuri de tineri perfect sanatosi care au facut combustie spontana de la covidu’ luat de la chef, unde nu au purtat masca”!

  2. Păi de ce mai deschizi secții dacă n-ai personal cu care să le dotezi?!!! Sau e suficient un singur cadru medical pe o secție care să lege de pat toți bolnavii pe timpul întregii nopți?! Concursurile alea sau angajările în spitale s-au deblocat?!

  3. Important este că toți studenții de la UMF Cluj sunt vaccinați!
    Că așa a vrut madame rector!
    Indiferent că părinții și bunicii nici în zi de azi nu au loc!
    E ok, Domnu’ Suciu?
    PS. La noi câte centre ” speciale” sunt?
    Hai Domnu’ ziarist….
    PPS. Nu de alta, dar am primit oferta dacă vreau să mă vaccinez… mâine sau când doresc… La ora închiderii…
    Cluuuj!

  4. Si daca totusi mastile fac mai mult rau decat bine? (afecteaza capacitatea toracica, oxigenarea si devin culturi de bacterii cand sunt purtate prea mult). Ma refer la cei care le poarta nonstop… Sigur au beneficii cand sunt purtate in spatii inchise.