G4Media.ro

Valul de pensionări din sistem continuă: Andrea Chiș, judecătoare CSM din aripa…

Valul de pensionări din sistem continuă: Andrea Chiș, judecătoare CSM din aripa reformistă, anunță că a depus cererea de pensionare

Valul de pensionări din sistemul de justiție, început după discuțiile privind reducerea pensiilor speciale, continuă la vârf. Andreea Chiș, judecătoare CSM din aripa reformistă, anunță că a depus cererea de pensionare.

”După 27 de ani în magistratură, ani în care am parcurs treptele profesionale de la judecător de judecătorie, la tribunal și curte de apel, cariera fiindu-mi încununată de încrederea cu care m-au investit colegii mei, alegându-mă să-i reprezint în Consiliul Superior al Magistraturii şi punându-şi cariera în mâinile mele, azi am depus cererea de eliberare din funcția de judecător prin pensionare. Motivele le voi aduce la cunoştință publică în ședința Secției pentru judecători de mâine, 3 noiembrie 2023”, se arată într-un mesaj postat pe Facebook de Andreea Chiș.

Context

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat luni dosarele de pensionare depuse de 63 de judecători, potrivit agendei publice.

Este un număr fără precedent de pensionări într-o singură zi și vine la o săptămână după ce CSM a avertizat că foarte mulţi magistrați s-ar putea pensiona acum pentru a evita o eventuală reformă a pensiilor speciale.

Unul dintre liderii coaliţiei de guvernare, preşedintele UDMR Kelemen Hunor, a declarat la TVR INFO că România s-a angajat la Bruxelles să facă o reformă a pensiilor speciale până la sfârșitul anului. Altfel, se pierd bani din PNRR.

Potrivit liderului UDMR, pensiile speciale ar trebui să fie primite doar după vârsta de 65 de ani, iar magistraţii să nu mai primească pensii mai mari decât salariile.

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR: „Nu ai voie să dai această pensie înainte de vârsta de pensionare. OK, vrei să ieși la pensie la 50 de ani, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu primești la 65 de ani. Nu poate să fie pensia mai mare decât salariul și aici vorbim, în primul rând, de magistrați, o parte dintre magistrați”.

Secţia pentru procurori a CSM a avertizat că foarte mulţi magistrați ar putea să iasă acum la pensie pentru a evita viitoarele schimbări legislative și, deci, pensii mai mici.

Gabriela Baltag, judecător CSM: „Profesia de magistrat este o profesie cu foarte mare responsabilitate, foarte mult consum nervos. Nu e ușor să reziști în această profesie până la 60-65 de ani. E ca și cum cineva ar dori să alunge judecătorii cu experiență din profesie”.

Andrea Annamaria Chiș este judecător de peste 26 de ani, membru al Consiliului Superior al Magistraturii și lector universitar dr. la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

A scris și a coordonat proiectul TAEJ – Transparență, Accesibilitate și Educație Juridică prin îmbunătățirea comunicării publice la nivelul sistemului judiciar, având ca și componente comunicarea interprofesională offline și online, precum și cu celelalte puteri ale statului și mass media.

A participat în proiecte internaționale privind comunicarea (United Nations Office on Drugs and Crimes – UNODC – Use of Social Media by Judges) sau având ca și componentă comunicarea (European Judiciary Training Network – EJTN – project on Rule of Law in Europe) și a coordonat astfel de proiecte în cadrul unor organizații internaționale (European Network of Councils for the Judiciary – ENCJ – project Public Confidence and the Image of Justice 2017-2019).

A absolvit diverse cursuri de soft skills și este implicată în procesul de stare de bine la nivel organizațional și personal în interiorul sistemului judiciar.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. „Motivele le voi aduce la cunoştință publică în ședința Secției pentru judecători de mâine, 3 noiembrie 2023”.
    Motivul este: pentru ca pot!

  2. Reformă, reformă… dar pensia-i pe bani!

  3. Repet, oamenii ăștia, cu peste 25 de ani vechime, au întrat în magistratura când salariile erau de maxim 300$.Ce își asuma atunci! Vocația sau parvenirea?

  4. Câtre redacție:
    Ori Andrea Chiș ori Andreea Chiș!
    Chiar a scris pe FB „”Motivele le voi aduce la cunoştință publică în ședința Secției pentru judecători de mâine, 3 noiembrie 2023″”???
    2023?
    Chiar dacă articolul este preluat, se poate mai multă atenție?

  5. Dar sa dea odată legea aia, o sa fie un val și gata . Ușor ușor trec la cele veșnice și se ușurează povara financiara..
    E o solutie sa păstrăm de zeci de ani sistemul asta de cacao, mereu de frica sa nu se pensioneze specialii ăștia??

    • Asta ca să nu mai menționăm cât de corect e ca asta sa se pensioneze la 52 de ani cu mii de euro pe luna, în timp ce restul ies la 65 de ani, dacă apuca…

  6. În SUA sunt judecători care profesează și la 70 ani. Acolo nu mai e stres?

  7. Încă puțin și punem cruce țării.

  8. Le uram pensie cat mai scurta, sa ii vedem cu vata in nas car mai repede!

    • Ce dracu să mai comentezi! Nesimțirea lor nu poate fi comentată.

    • Ba da, poate fi comentata iar Procust o face perfect

  9. Nu te poti numi reformator si sa dai buzna sa te pensionezi la 52 de anisori, cati are doamna, parerea mea.
    Acum, cu pensioaia speciala in cont, urmeaza probabil cariera universitara, poate mai pica si altceva, tai neneaca pe seama fraierilor, c-asa-i constitutional in Romanika: unii sunt speciali, iar altii sunt fraieri.
    E strigator la cer ce se intampla cu toata liota asta de pensionari speciali. Sunt atitia alti oameni care si ei muncesc enorm si ies la pensie la 65 de ani.

    Cecereule, constitutional cu adevarat ar fi ca si fraierii sa iasa la pensie tot la 50 de ani, cu pensie speciala si dupa aia, care vrea, sa frece menta intr-un post cald la stat, cumuland pensia cu salariul, asta ar fi constitutional!

    • Cel mai corect sistem ar fi cel in care sa conteze anii de munca efectivi, mai exact cati ani ai muncit, au fost angajat cu acte legale si nu varsta omului. Unii se apuca de munca pe la 45 de ani, sau chiar mai tarziu (eu personal cunosc astfel de cazuri), iar in buza lui 65 de ani nu acumuleaza nici macar 15 ani de munca adunati. Dar, ce sa vezi, s-a pensionat la 65. Cel mai corect criteriu este cat ai muncit: unii muncesc de la 18 la 50, sunt 32 de ani, altii sa munceasca la alegerea lor, alti 32 de ani, de la 33 la 65, cum vor. Pai cum, voi sunteti se acord ca eu sa o ard numai pe petreceri si viata fara griji si munca, pe banii parintilor, pana la 45, iar pe urma sa ma uit la unul care munceste de la 20 si sa fiu nemultukit ca se pensioneaza la 50? E cam aiurea, parerea mea. Plus ca in unele job uri nu prea te mai primeste nimeni dupa 45 – 50, ca deja esti ramolit. Recomand sa mai ganditi si cu capul vostru, ca va duceti doar dupa fente

  10. In America ies la 70 de ani la pensie,pentru că au salariile mari dar pensiile pe contribuție!și stau cât mai mult în activitate, că nu trag de fiare!vara la umbră,iarnă la căldură!o tot zic de 2-3 ani!acolo nu au nimic special!tu dacă ai avea pensia mai mare decât salariul,ce ai face?oricum au ieșit la pensie cei mai mulți!cred că au rămas cei care nu se încadrează!

  11. Mi se pare ridicola segregrarea practicata de g4media : reformisti vs anti-reformisti. Realitatea e ca exista doar lupte intre grupuri de interese, asta cu reforma e la misto. Si oricum, cand e vorba de bani, sunt toti in acelasi grup .

  12. Mama lor de speciali! Jos pensiile speciale! Sau RO să fie scoasă din UE sau chiar din comunitatea internațională pentru sclavie ( special pe pământean sau om pe om). Rușine!

  13. Oportunism si cupiditate gretoasa!!! Iar ei ne cer sa avem incredere in justitia moldovalaha.

  14. Reformistă, reformistă, dar brânza-i pe bani! La vremuri noi, metehne ciocoieşti vechi!

  15. Bă oligofreni ce sunteți sunt speciali pt.ca ăștia chiar știu carte. Ăștia își consumă neuronii de mici spre deosebire de voi care nu îi aveți. Ăștia au drepturi mai restrânse față de majoritatea oamenilor. Nu fac afaceri și primesc comisioane precum mulți alții.

  16. Politicienii care au produs dezastrul ăsta să fie acuzați de subminarea statului și băgați la pușcărie. Și trebuie să fie îndreptată situația. Banii înapoi! Și cui nu-i convine să fie dat afară. Naiba a mai văzut așa ceva? Ăștia au luat prizonier statul! Toată lumea trebuie sa facă ce le convine lor. Pe bune?

  17. Boala pensiilor speciale în Romania. Roamanul să lucreze la stat, eventual la stat degeaba, să se pensioneze la 45-50, să reintre în sistem pe același loc sau poate mai bine(motivul îl știm cu toții pensie plus salar) și în plus dacă se poate să bifeze și varianta cu pensii specială(procuror/judecător, polițist, cadru militar etc). Pe medici nu-i amestecam ei baga 6 ore la stat(pardon 3-4 ore de fapt) și restul la privat.

  18. Ce FAC astia pentru pensii speciale?tin dosarele zeci de ani?
    Multumim banca mondiala ca fortati plecarea lor ,nu merita nici salariul ce l au