G4Media.ro

Valul de căldură se stinge în Europa, dar lasă în urmă semnele…

Sursa foto: ISU

Valul de căldură se stinge în Europa, dar lasă în urmă semnele catastrofale ale incendiilor

Valul de caniculă care a pedepsit Europa în ultima vreme dă semne de epuizare, deși lasă în urmă semnele catastrofale ale incendiilor forestiere care au pârjolit câteva sute de mii de hectare pe Bătrânul Continent, transmite agenția EFE, preluată de Rador.

Cea mai afectată este Spania, unde valul de caniculă s-a încheiat la începutul săptămânii, dar guvernul a recunoscut existența a 70.000 de hectare arse doar până pe 10 iulie, deși estimările organizației europene EFFIS, pe baza imaginilor de la sateliții Copernicus, afirmă că numai în ultimele 24 de ore au mai ars încă 10.000 de hectare.

Același sistem calculează că, în ultimele șase luni și jumătate, în Spania au ars peste 193.000 de hectare de pădure, ceea ce depășește cifra record de până acum, din 2012, și plasează țara în fruntea unui trist clasament: cel al țărilor europene cele mai afectate de incendii în acest an, care includ și România – cu aproape 150.000 de hectare, Portugalia – cu aproape 47.000, Franța – cu aproape 40.000, Croația – cu aproape 31.000 și Italia – cu peste 25.000.

În Franța, alerta de caniculă s-a încheiat în ultimele ore cu o scădere a temperaturilor de circa zece grade, deși avertizarea portocalie rămâne în sud-estul țării, în special în regiunea Provence Alpes Côte d’Azur, cu maxime peste 35 de grade.

Continuă incendii precum cele două active și nestabilizate de zile întregi de la sud de Bordeaux, care au distrus deja 20.600 de hectare, deși progresează mai lent, iar în ultimele ore nu a mai fost necesar să se procedeze la mai multe evacuări.

Scad temperaturile în Regatul Unit. În Marea Britanie, în ciuda alarmei generate de faptul că alerta roșie pentru temperaturi ridicate a fost decretată pentru prima dată și în ciuda faptului că miercuri termometrele au înregistrat peste 40 de grade, valul de căldură a început să se domolească odată cu scăderea temperaturilor.

Lipsa precipitațiilor și mediul uscat au dus și la mai multe incendii forestiere, în care până la 16 pompieri au fost răniți de flăcări.

Cel mai grav incendiu a fost cel de la est de Londra, în orașul Wennington, unde au ars mai multe case, grajduri și vehicule, dar și cele din mai multe puncte din județele Leicestershire, Hertfordshire, Suffolk, Norfolk, Lincolnshire și Yorkshire.

În Germania, căldura a ajuns miercuri la Berlin, cu maxime de până la 40 de grade, după ce Duisburg, în Renania de Nord-Westfalia, a înregistrat ieri 30,5% și a stabilit un nou nivel maxim anual, deși nu absolut.

Deși autoritățile germane continuă să facă apel la prudență, situația s-a îmbunătățit și în vestul țării, odată cu sosirea unui front ploios.

În Grecia, mai mult decât căldura, problema este vântul, cu rafale de până la 100 de kilometri pe oră, care au provocat un incendiu deja controlat în nordul Atenei, unde flăcările au distrus o duzină de case, au rănit în jur de treizeci de persoane și au forțat evacuarea mai multor sate, iar un altul, la vestul capitalei, a devorat mai multe case și amenință orașul Alepojori, care fusese deja distrus anul trecut de flăcări.

Urgență maximă în nouă orașe din Italia. Mai gravă este situația în Italia, unde cele mai ridicate temperaturi de miercuri continuă să fie concentrate în centru și nord, cu vârfuri de până la 40 de grade, nouă orașe fiind la nivelul maxim de urgență, printre care Roma, Bologna, Florența, Genova și Torino, deși este de așteptat ca vineri numărul orașelor afectate să ajungă la 16.

Prognozele meteorologilor italieni avertizează că termometrele vor continua să înregistreze până la 42 de grade dimineața și până la 27 noaptea pentru încă câteva zile, poate chiar până la sfârșitul lunii.

Această căldură sufocantă, adăugată la cea mai gravă secetă din ultimele decenii, a făcut ca, în ultimele ore, echipele de pompieri să fi avut de-a face cu cel puțin cincisprezece incendii mari, în special în regiunea Campania. (Traducerea: Cristina Zaharia)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. trumpistilor, there is no global warming, huh?