G4Media.ro

Temperaturile ridicate din trecut nu infirmă teoria încălzirii globale (experți)

Temperaturile ridicate din trecut nu infirmă teoria încălzirii globale (experți)

În plină caniculă europeană, rețelele de socializare au înregistrat o creștere a postărilor care arată temperaturi extreme care ar fi fost înregistrate în secolul trecut, cu scopul de a nega existența încălzirii globale, însă aceste vârfuri de căldură, presupunând că au existat, nu contrazic realitatea fenomenului, afirmă experți citați de agenția AFP, potrivit boursorama.com.

În ultimele săptămâni, internauții au reprodus înregistrări vechi de zeci de ani ale unor temperaturi foarte ridicate, comparându-le cu actualele valuri de căldură care au traversat continentul în lunile iunie și iulie.

Metoda nu variază prea mult: aceștia iau almanahuri vechi, tabele de referință sau articole de presă vechi pentru a găsi, de exemplu, temperaturi de peste 50ºC care ar fi fost înregistrate în Spania. Scopul este de a nega încălzirea globală.

Cu toate acestea, faptul că în trecut au fost observate temperaturi foarte ridicate este perfect compatibil cu încălzirea globală, explică experții consultați de AFP, care avertizează că aceste publicații prezintă date izolate care, în plus, nu au fost înregistrate corect.

52ºC în Zaragoza?

Una dintre cele mai virale postări din ultimele săptămâni pe Facebook este o captură de ecran a unui titlu din ediția din 23 iunie 1935 a cotidianului New York Times, care susținea că în Zaragoza, în nord-estul Spaniei, a fost atinsă cu o zi înainte o temperatură de „127 de grade Fahrenheit”, adică 52,7°C.

Această temperatură este cu mult peste recordul național stabilit până acum de Agenția spaniolă de meteorologie (AEMET), care a înregistrat 47,6ºC la 14 august 2021 în La Rambla, un orășel din provincia sudică Cordoba.

Dar purtătorul de cuvânt al AEMET, Rubén del Campo, a declarat pentru AFP Factual că temperatura maximă înregistrată în Zaragoza în acea zi a fost de 39ºC. „Această cifră de peste 52ºC este incorectă. Nu apare în baza noastră de date meteorologice și, de fapt, nu există înregistrări care să depășească 50ºC”, a spus el.

În orice caz, „chiar dacă datele ar fi fost corecte – și insist că nu sunt – nu ar fi fost o dovadă care să nege (existența) schimbărilor climatice”, a continuat del Campo.

Cotidianul spaniol La Vanguardia raportase, de asemenea, temperaturi record în 1935, dar precizase că cele 51 și 52 de grade fuseseră înregistrate „la soare”.

Cu toate acestea, pentru ca o măsurătoare să fie validă, trebuie să fie efectuată în condiții care să îndeplinească criterii foarte stricte, avertizează experții.

„Senzorii trebuie să fie protejați de soare și de ploaie, iar temperatura din interiorul stației (meteo) trebuie să fie aceeași cu cea de afară”, explică Ricardo Torrijo, tehnician meteorolog la Aemet. Temperaturile de peste 50°C menționate de La Vanguardia au fost luate la soare, deci nu sunt valabile.

O copertă a săptămânalului El Español din august 1957 a devenit recent virală pe rețelele de socializare din aceleași motive. Sub titlul „Cea mai fierbinte vară a secolului”, acesta a raportat temperaturi de aproximativ 50 de grade, dar și temperaturi luate în soare.

Dar chiar dacă am fi ajuns la 50 de grade, „nu ar fi un motiv de îndoială că situația actuală este mai caldă”, a declarat pentru AFP Isabel Cacho, profesor la Universitatea din Barcelona și expert în schimbări climatice.

Anomalie

„Anomalia din această zi exactă are un efect foarte mic asupra mediei (temperaturii)” pe termen lung, astfel că „tendința nu se schimbă”, a declarat Pedro Zorrilla, expert în schimbări climatice la Greenpeace Spania.

José Luis García, purtător de cuvânt al aceluiași ONG de mediu, adaugă că „aceste date privind temperaturile ridicate nu pot nega existența schimbărilor climatice”, deoarece „nu are nicio legătură cu acestea”. „Datele privind temperatura punctuală sunt un lucru, iar creșterea tendinței și a temperaturii medii este cu totul altceva”, spune el.

Oamenii de știință sunt de acord că recenta creștere a valurilor de căldură este o consecință directă a încălzirii globale, care le crește frecvența, durata și intensitatea.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Cand e vara si vorbim de temperaturi ridicate, hopa vorbim de incalzire globala, de parca ani caldurosi n-au mai existat niciodata in istorie. Dar cand e iarna, e frig, sau sunt temperaturi normale, vorbim de schimbari climatice. Frumos. Inca astept ca Coasta de Est a SUA sa fie sub apele Atlanticului. Progresisitii tot zic asta de zeci de ani.

  • Ce oameni de știință au prezis inundarea coastei de Est a SUA ?
   Reușești să înțelegi conceptul temperaturilor mediane ? Dar a veniturilor mediane ? E același lucru.

 2. Rușii fabrică minciuni despre climă, ca să cumpărăm gaz de la ei.

 3. la mine in beci sunt 13 grade , nu exista incalzire globala !

 4. Altfel spus, incalzirea globala este o axioma si nimic nu o poate nega. Daca totusi ceva sau cineva o neaga, trebuie banat pe youtube sau fb.

  • Cred că-ți scapă definiția axiomei. Încălzirea globală NU este o axiomă tocmai pentru că a fost demonstrată prin măsurarea temperaturilor mediene din ultimii 150 de ani.

  • Imcalzirea globala e promovata de toti i ncremenitii in proiect, care cred ca lumea a inceput acum 150 de ani, cand au inceput sa masoare…si nu aduc vorba de erorile de masurare de acum 100-150 de ani. .

 5. Ce „teorie” nu este infirmată sau afirmată ?
  Creșterea temperaturilor mediene în ultimii 150 de ani este o realitate și prin asta se definește, inevitabil, teoria încălzirii globale. Cauzele se știu și ele, și aia e.

 6. E incredibil cati multi pr0sti sunt pe Pamant … Vorbim de ‘medii’, deja i-ati pierdut, fratilor. Tot de la 5G or sa zica ca se usuca tot.

 7. Se potriveste perfect si la religie 🙂 🙂 🙂

 8. Încălzirea globala-o cacealma a globaliștilor !