G4Media.ro

Valeriu Gheorghiță, explicații despre campania de vaccinare anti-Covid: 19.716 de persoane au…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Valeriu Gheorghiță, explicații despre campania de vaccinare anti-Covid: 19.716 de persoane au raportat reacții adverse la vaccin, toate au fost făcute publice

Colonelul Valeriu Gheorghiță, fost președinte al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid (CNCAV), arată într-un comunicat că pe durata campaniei a făcut publice toate reacțiile adverse la vaccinul anti-Covid.

El arată că 19.716 de persoane au raportat reacții adverse locale sau generale după vaccin.

Precizările sale vin după ce Comitetul pentru vaccinarea COVID condus de colonelul Valeriu Gheorghiță (CNCAV) a întocmit un raport intitulat „ROVaccinare, misiune îndeplinită”, în care prezintă rezultatele activității acestui organism care și-a încetat activitatea la jumătate anului 2022. Nu este clar când a fost întocmit și publicat raportul, pentru că nu a existat un anunț public în acest sens. Publicarea acestuia a fost semnalată în premieră de către Bogdan Oprea, fost purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, la începutul anului 2021.

Comunicatul lui Valeriu Gheorghiță:

“Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public referitoare la raportul campaniei de vaccinare, în calitate de fost președinte al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), pentru corecta informare a opiniei publice, transmit următoarele precizări de presă:
– CNCAV a manifestat permanent transparenţă și disponibilitate în comunicarea tuturor aspectelor legate de organizarea campaniei de vaccinare, cu atât mai mult a celor care vizau reacţiile adverse raportate pe parcursul procesului de vaccinare, aspecte care se regăsesc menţionate în buletinele de presă remise zilnic, în precizările de presă (https://vaccinare-covid.gov.ro/?s=precizare), în cadrul conferinţelor de presă susţinute săptămânal, ori cu ocazia evenimentelor publice la care am participat. Toate aceste informaţii au fost disponibile public încă de la debutul campaniei de vaccinare, putând fi consultate pe Platforma Naţională de Informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 (www.vaccinare-covid.gov.ro).
– De asemenea, toate reacţiile adverse raportate pe platforma ANMDMR (https://covid19.anm.ro) de beneficiarii vaccinării sau profesioniştii în domeniul sănătăţii au fost analizate, centralizate şi transmise către baza de date europeană Eudravigilance, platformă pusă la dispoziţie de Agenţia Europeană a Medicamentului pentru fiecare autoritate naţională.
– Situaţiile punctuale, cu caracter izolat, au fost riguros documentate medical cu sprijinul personalului de specialitate pentru a se stabili diagnosticul complet şi relaţia de cauzalitate cu vaccinarea împotriva COVID-19. De fiecare dată, au fost formulate, cu celeritate, precizări pentru corecta informare a populaţiei generale, pentru eliminarea oricăror suspiciuni care ar fi putut plana asupra procesului vaccinării, precum şi a beneficiilor şi riscurilor. Această manieră de lucru a fost adoptată pentru toate situaţiile legate de procesul de vaccinare.
– Totodată, în toate centrele de vaccinare au fost disponibile chestionarele de triaj medical, formularele de consimţământ informat, inclusiv cele de raportare a reacţiilor adverse, aşa cum reiese din precizarea de presă remisă (https://vaccinare-covid.gov.ro/fisa-de-raportare-a…/).
– CNCAV a fost preocupat permanent de menţinerea încrederii şi credibilităţii în rândul populaţiei referitor la derularea întregului proces de vaccinare şi a încurajat de fiecare dată raportarea tuturor reacţiilor adverse, atât de beneficiari, cât şi de profesioniştii din sănătate.
– Datele privind ratele de apariţie a reacţiilor adverse postvaccinale indezirabile (RAPI) pentru fiecare tip de vaccin au fost comunicate zilnic, în buletinele de presă remise, precum şi săptămânal, în cadrul conferinţelor de presă. Ele sunt încă disponibile pe platforma https://vaccinare-covid.gov.ro/comunicate-oficiale/. În raportul de activitate al CNCAV (https://vaccinare-covid.gov.ro/…/ROVACCINARE-Final-de…), pentru perioada analizată, RAPI sunt prezentate astfel: – Cazuri (persoane) care au raportat RAPI cu manifestări locale (n=2149) și generale (n=17567), respectiv totalul acestor cazuri (n=19716).
– Suplimentar, în același raport este prezentată analiza tipurilor de manifestări de reacții adverse care au fost raportate. Așa cum este menționat și în raportul de activitate, o persoană putea prezenta una sau mai multe tipuri de manifestări pe diferite aparate și sisteme, de aici reieșind un număr mai mare de manifestări (n=41486). Confuzia creată în spațiul public a fost generată de diferența firească dintre numărul de persoane care au raportat RAPI, respectiv 19716 cazuri și totalul tipurilor de reacții raportate de acestea, mult mai mare, respectiv 41486, având în vedere că o persoană putea prezenta mai multe manifestări de reacții adverse. Spre exemplificare, o persoană putea prezenta durere locală, tumefacție locală, roșeață la locul de administrare, febră, durere de cap. Astfel, aceeași persoană raporta toate aceste reacții adverse care, în mod evident, au fost incluse în analiza tipurilor de reacții adverse post-vaccinale.
– Vom aduce întotdeauna în atenţia opiniei publice întreaga activitate derulată de CNCAV pentru ca procesul de vaccinare să se desfăşoare organizat şi unitar la nivel naţional, în condiţii de maximă siguranţă şi accesibilitate cât mai ridicată pentru toţi cei care şi-au dorit să beneficieze de vaccinarea împotriva COVID-19. Raportul de activitate al CNCAV dovedeşte efortul depus de întreaga echipă, alături de profesioniştii din domeniul sănătăţii, precum şi de reprezentanţii autorităţilor centrale şi locale implicate în organizarea campaniei de vaccinare.”
Col. dr. Valeriu Gheorghiță

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Parcă era 100% eficient și sigur

  2. Alianța parnaistilor posesori de televiziuni se da cu curul de pamant de grija romanilor! Tipa toți împotriva vaccinurilor făcând un mare rău oamenilor care urmează sa și vaccineze copiii și care se uita cum își dau ei ochii peste cap din cauza reacțiilor adverse! Băiețelul de torționar tace și cred ca este părtaș la aceasta dezinformare cu urmări, posibile, devastatoare pe termen lung.

    • Domnu Gheorghita o fi apucat sa si vaccineze copiii cum ne învață știința?

    • @Dani: Faci o confuzie majora: vaccinurile din programul national de vaccinare al copiilor sunt in uz de zeci de ani – si timpul a dovedit ca sunt eficiente si sigure, chair daca mai apar foarte rar reacții averse.
      Nu este cazul cu vaccinurile anti-covid, care sunt experimentale si aprobate doar in regim de urgenta.

  3. E clar că sunt interese mari ptr denigrarea vaccinului. O marcă a fost cu ceva probleme, dar celelalte au fost OK. Apoi, din câteva milioane de vaccinați, aceste aproape 20000 de cazuri reprezintă o cantitate neglijabilă.
    Antivacciniștii să facă bine să meargă prin cimitire să vadă cu ochii lor cât de mulți oameni (și tineri) au murit în 2021 și să întrebe (persoane care mai sunt pe acolo) de ce oare au murit.
    Sugestie: citiți-l pe Topârceanu (poezia lui serioasă) și vă veți demucifica creierul de teoriile conspiraționiste de pe la tv.

  4. Niciun decedat nu a depus plingere, de aceea la noi nu știm sa avem decit reacții negative ușoare.

  5. Vaccinul se poate face împreună cu administrarea unui antihistaminic. Nu există motiv pentru a nu face vaccinul, dar internetul geme de experți în toate.

  6. Vecinul meu era bolnav
    Bolnav demult și foarte grav
    Toți spun ca l au luat de aici
    Și ca prin parc l au dus cu dric
    Dar asta nu i adevarat
    Eu știu c avea în el furnici
    Ce au ieșit noaptea prin buric
    Și l au mâncat!

  7. Este incredibil ca dupa atatea morti subite in tarile super vaccinate SUA, Canada, Australia, la noi inca sunt oameni care cred in „stiinta”. Sper sa n-o simta pe pielea lor.
    Rapoartele de la noi ref la reactii adverse pana acum vorbesc de orice vaccin dar nu de Pfizer pe care l-au facut majoritatea