G4Media.ro

USR și Forța Dreptei au atacat la Curtea Constituțională legea care înființează…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

USR și Forța Dreptei au atacat la Curtea Constituțională legea care înființează super-agenția ce va controla companiile de stat din România

Deputaţii din partidul Forţa Dreptei şi din USR au sesizat, joi, Curtea Constituţională cu privire la înfiinţarea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), relatează News.ro.

Sesizarea Curţii Constituţionale are în vedere încălcarea flagrantă a principiului bicameralismului, prin adoptarea în Camera Deputaţilor a peste 700 de amendamente, menite să opereze schimbări esenţiale în actul normativ iniţial şi care nu au fost supuse dezbaterii şi votului Senatului, arată comunicatul de presă al partidului Forţa Dreptei.

În acelaşi timp, proiectul de lege a fost adoptat cu nesocotirea observaţiilor întemeiate de tehnică legislativă ale Consiliului Legislativ, motiv pentru care au fost menţinute formulări vagi şi norme echivoce printr-o redactare deficitară, fiind încălcate standardele de claritate, precizie şi previzibilitate pe care trebuie să le îndeplinească o lege, mai susţine sursa citată.

Totodată, proiectul de lege stabileşte norme supuse riscului interpretărilor arbitrare cu privire la numirea şi revocarea din funcţie a conducerii Agenţiei, dar şi discriminări în materie salarială prin instituirea unui regim preferenţial de remunerare cu 50% mai mare decât a celorlalţi bugetari.

Deputata USR Cristina Prună a adăugat, că „în zgomotul protestelor pe teme false, PSD şi PNL şi-au trecut proiectul care înfiinţează super-agenţia care va controla companiile de stat. Practic, o nouă sursă de posturi la stat, cu salarii majorate direct cu 50% faţă de restul angajaţilor”.

„Cu o gaură de 24 de miliarde de lei la bugetul de stat, nu putem permite bătaia de joc faţă de taxele plătite de românii ce muncesc cinstit în această ţară. Contestaţia noastră la CCR are trei piloni, iar unul dintre ei este chiar derogarea de la legea salarizării unitare, prin care angajaţii noii agenţii vor primi 50% în plus la salariu. Să explice Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu cu ce vor fi mai speciali aceşti angajaţi ai statului comparativ cu restul”, a explicat Cristina Prună, potrivit comunicatului de presă al USR.

USR a votat împotriva legii privind guvernanţa corporativă, acuzând grave încălcări ale Regulamentului Camerei în cadrul procedurii parlamentare şi arătând că prevederile impuse de PSD-PNL-UDMR nu doar că nu vor îmbunătăţi activitatea companiilor de stat, ci vor întări căpuşarea lor şi vor crea noi sinecuri pentru activul de partid.

„Marea majoritate a companiilor de stat sunt falimentare şi susţinute din banii contribuabililor. Aşa că PSD şi PNL s-au gândit să rezolve problema prin a înfiinţa încă o nouă agenţie. Apoi, au plasat minciuna că ar vrea să limiteze indemnizaţiile şefilor companiilor de stat. Ştiţi la cât le limitau? La 72 de salarii medii. Nu minime, medii. După ce am atras atenţia asupra acestei inepţii, ce credeţi că au făcut? Au eliminat de tot limitarea. Acum, şefii companiilor de stat pot avea salarii oricât de mari. PSD şi PNL nu au nicio intenţie să reducă cheltuielile statului sau căpuşarea constantă pe care o fac”, a precizat Claudiu Năsui, deputat USR şi fost ministru al Economiei.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege inițiat de guvernul Ciucă, prin care se înființează o super-agenție de control absolut asupra tuturor companiilor cu capital de stat. Un amendament aprobat arată că agenția se va finanța din amenzi și va avea un buget de până la 0,1% din veniturile tuturor companiilor de stat din România. Agenția pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), despre care Economedia a scris în exclusivitate încă din decembrie 2022, va fi sub controlul premierului și al secretarului general al guvernului.

  • Ce înseamnă 0,1% din veniturile tuturor companiilor de stat din România? De exemplu, anul trecut, doar 5 companii energetice controlate majoritar de statul român au cumulat venituri de 37 de miliarde de lei (aproape 8 miliarde euro). 0,1% din această sumă ar însemna un buget de 37 de milioane de lei pentru AMEPIP de la numai 5 companii. În România există peste 1.100 de companii controlate majoritar de stat. Cele mai recente date publicate de Ministerul Finanțelor arată că companiile controlate majoritar de stat au realizat venituri de 81 miliarde lei, în primele nouă luni din anul 2022. Extrapolat, asta ar însemna un venit de peste 100 de milioane de lei anual pentru AMEPIP. Spre comparație, Autoritatea de Reglementare în Energie a avut un buget de 166 milioane de lei în 2022. 

Proiectul de lege a primit 184 de voturi „pentru”, 83 de voturi „contra”, au fost 14 abțineri și o persoană nu a votat. USR a anunțat că a votat împotriva proiectului PSD-PNL spunând că „întărește căpușarea companiilor de stat”. Inclusiv liberalii, care au amenințat anterior că nu vor vota acest proiect, au votat „pentru”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...