G4Media.ro

USR pune condiții pentru fuziunea cu PLUS: brandul Uniunii să fie păstrat,…

USR pune condiții pentru fuziunea cu PLUS: brandul Uniunii să fie păstrat, iar fuziunea să aibă loc după parlamentare

Comitetul Politic al USR a autorizat conducerea partidului să negocieze fuziunea cu PLUS, cu condiția ca brandul USR să fie păstrat după congresul de fuziune care ar trebui să aibă loc abia după alegerile parlamentare, iar până atunci candidații comuni la alegerile din 2020 să fie desemnați prin sondaje acolo unde nu se ajunge la un acord între cele două partide.

UPDATE: Într-un comunicat comun al celor două partide, este anunțat că a fost aprobată demararea negocierilor pentru fuziune: ”USR și PLUS au decis, astăzi, pașii spre fuziune. Comitetul Politic al USR și Consiliul Național PLUS au mandatat birourile naționale să demareze pregătirea procesului și condițiilor de fuziune, care vor fi aprobate în congresele reunite ale celor două partide.”

____________________________________________________________

USR condiționează realizarea fuziunii de menținerea brandului Uniunii și a statutului său, potrivit deciziei Comitetului Politic.

”Comitetul Politic al USR mandatează Biroul Național în cadrul BN-urilor reunite ale USR-PLUS procedurilor de negociere pentru fuziune. În exercitarea prezentului mandat, BN al USR se va asigura de păstrarea identității (brand) al USR, precum și al cadrului statutar al USR. Conforma statutului USR, decizia de fuziune  va fi supusă aprobării în cadrul Congresului ce va avea loc după alegerile parlamentare. Până la realizarea fuziunii, colaborarea continuă să se desfășoare în baza protocolului Alianței USR-PLUS, aprobat de cele două partide”, se arată în decizia adoptată sâmbătă de către  USR.

În plus, USR susține ca sondajele să fie criteriul de desemnare a candidaților la alegerile din 2020, locale și parlamentare, în cazurile în care cele două partide nu cad de acord.

”Comitetul Politic al USR decide ca, prealabil discuțiilor despre pregătirea fuziunii, este necesară operaționalizarea completă a protocolului alianței în  baza sondajelor de opinie, drept instrument principal al stabilirii listelor comune de consilieri și parlamentari, acolo unde negocierile nu dau rezultat”, este o a doua decizie majoră luată de Uniunea Salvați România.

Ambele decizii au fost adoptate cu o largă majoritate de voturi.

O ședință similară a avut și Consiliul Național al PLUS, însă mandatul conducerii nu prevedea condiții pentru partenerii de negociere, iar fuziunea ar fi trebuit făcută în luna iulie.

”Consiliul Național PLUS acordă Biroului Național al partidului un mandat pentru a începe discuția despre fuziune, cu două obiective – (1) elaborarea condițiilor de fuziune, respectiv (2) organizarea unui congres în iulie 2020”, se arată într-un comunicat al PLUS.

Condițiile puse de USR partenerilor din alianță au fost anunțate în aceeași zi în care a fost făcut public rezultatul referendumului intern din USR privind poziționarea doctrinară a Uniunii. Astfel, 91,2% dintre membrii USR s-au pronunțat pentru definirea partidului ca unul de centru-dreapta.

Inițial, cei doi președinți, Dan Barna și Dacian Cioloș, aveau programată la ora 18 o conferință comună de presă, însă ședința USR s-a prelungit, iar conferința nu a mai avut loc.

Foto: Dacian Cioloș și Dan Barna (Inquam Photos/ George Călin)

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

33 comentarii

  1. Voi sunteti singurii care ne poate asigura un viitor si pentru diversitate, familii si adoptii fara ingradire de sex.Forta fie cu voi!

  2. Eu zic că cel mai bine ar folosi ca marcă nouă „USR+” cu scris albastru pe fundal portocaliu sau invers.

    • Si eu as fi pentru USR+. Ambele formatiuni sunt mentionate si se da o indicatie ca se poate mai mult.
      Albastrul si portocaliul nu merg bine alaturi. Ar trebui gasite alte culori.

    • Teodor- portocaliu e culoarea pdl a lui Basescu.

  3. Daca eram in Germania cu siguranta votam cu NPD sau cel putin cu AfD.In romania n am incotro si votez cu USR desi sunt la opus fata de ce imi doresc eu dpdv politic si doctrinar! In romania batalia e pt a scapa de comunism respectiv psd si pnl si apoi vb de rasa si civilizatie!Tari diferite partide si pericole diferite!

    • Nazistii tai basinosi, sunt cea mai inapoiata rasa, toapo! Sunt mai jos decat imigrantii teroristi pe care i-au adus in RFG! Aproape la fel de prosti ca useristii si ca tine!

    • Sugi pla căcatule!

  4. Sunteti o gramada astia care ati fi votat (sau chiar ati votat data trecuta) cu partidul X dar nu mai votati cu ei pentru ca Y. Sunteti asa de multi incat nu mai aveti credibilitate.
    Eu nu am votat niciodata USR sau Plus, nici nu am de gand deocamdata, insa mi-as dori sa ii vad puternici si seriosi, cu oameni competenti, fara tot felul de smecheri si de gargaragii. Si atunci m-as gandi serios sa ii votez. Dar o luam si noi de la primari, facem acolo treaba si abia dupa aceea ne repezim la Prezidentiale.

  5. Pt a mia oara USR-istii dovedesc reflexe similare politcienilor din vechea clasa politica. Ei vor de fapt sa-si conserve mandatele, scaunele, pozitiile. Trambiteaza ca vor binele public dar tot interesul personal egoist primeaza. Pacat! Dezamagitor.

    • Subscriu! „Superioritatea” în gândire nu se trâmbițează și nu se impune altora cu forța, tocmai pentru că existența ei îți permite să discerni între obiective meschine și obiective cu adevărat utile pentru a îți pune în practică viziunea politică. E mai mult decât dezamăgitor! La urma urmei însă, fiecare alegere de azi „deschide” mintea pentru cele ce urmează să fie făcute mâine.

  6. Ma rog la bunul Dumnezeu ca niciunul dintre copiii tai sa nu fie gay.

    Nu ma intelege gresit. Nu e ceva rau sa fii gay. Doar pespectiva ta e serios gresita.

    Se pare ca nu invatam nimica din toate cacaturile pe care le-a facut natiunea noastra inainte si in timpul celui de-al doilea razboi mondial 🙂

  7. As prefera dc s-ar uni inainte dar na, au orgolii prea mari
    Poate asa e mai bine, voi vota Plus ca m-am saturat de fitele lui Barna si razgandelile si initiativele lui aiurea cu centru dreapta si tot asa…

  8. De asemenea, tot ei sunt de vina pentru că nu avem autostrăzi: s-au futut gay-ii pe toți cei 15000 de kilometrii pe care oamenii hetero le-au făcut și le-au stricat.

  9. Numai să mai vrea după alegeri, cei de la PLUS, să mai fuzioneze cu USR. La asta v-ați gândit? Vai de capul vostru, de politicieni obraznici

  10. Practic USR a cerut fuziune prin absorbtie. Nicio sansa pentru Ciolos sau pentru cei de la PLUS sa intre in organismele de conducere in urma unui congres. Vor fi eliminati unul cate unul sau pur si simplu vor ramane de izbeliste.

    Ciolos n-are cum sa accepte asa ceva. Practic e lasat fara orice parghie de negociere. Presedintele partidului n-are cum sa fie, iar o simpla functie de vicepresedinte nu e suficienta. Ar putea s-o primeasca si de la PNL daca vrea.

    Eu cred ca se va merge in alianta la parlamentare, dupa care va urma ruptura. Ciolos isi ia parlamentarii si pleaca.

    • Hai s-o spunem pe aia dreapta: USR e un partid fara viitor.

      Ciolos si PLUS ar trebui sa inceapa negocieri cu PNL. Lucrand cu Johnis, Ciolos isi poate aduce echipa in PNL si de asemenea poate impune niste standarde de reforma PNL-ului. Numai asa dreapta romaneasca are sanse sa reformeze statul.

      Cu o adunatura de adolescenti intarziati, orgoliosi, egoisti, aroganti si de multe ori extremisti in vederi cum sunt cei de la USR nu poti construi nimic viabil.

  11. Centru-drepta. Bravo! La stanga PSD-ul se simte cam stingher, cu un electoral pe care il fenteaza mereu.

  12. Confunzi „imigranți” cu „emigranți” și folosești sintagma „țigani de nisip”, drept urmare o să presupun că ești ești un raisist incult și chiar nu contează cu cine votezi.

  13. Căsătorie ghey de conveniență pe averea de voturi. Să intre la guvernare, în realitate lupta pe ciolan între fomiști se va înteți, ăstia sunt mai răi decât PSDiștii sau PNDLliștii. Se mănâncă între ei la masă.

  14. Excelent,o veste buna

  15. Ne vedem in 20-40 (ca deja 20-30 este prea tarziu) cu alte si alte clarificari interne, fuziuni si „efuziuni” tip Barna! Hai cu 10%!!!!!

  16. @j de curiozitate, cu cine votezi, pro romanica sau pmp sau umdr?

  17. Ma intreb daca USR doreste cu adevarat fuziunea cu PLUS. Probabil ca ar dori o absorbtie, o subordonare a PLUS, ceea ce nu-i viabil. USR a dovedit multa imaturitate. Prea multe curente, prea multe divergente in acest partid. Este un partid nou, dar deja ar trebui sa aiba o conduita omogena. Pana in prezent au doar pretentii. Eu voi vota PLUS.

    • Poate ca nu ar strica sa te uiti nitel la activitatea parlamentara romaneasca înainte de a te pronunta in privinta USR. Pe de alta parte realizarile PLUS sint realizarile lui Ciolos ca fost comisar european si fost prim ministru tehnocrat. Ca partid nu a dovedit mare lucru deocamdata! E normal ca USR sa aiba pretentii pentru ca asa cum sustine Barna, USR este un brand. Pe cand PLUS deocamdata este un om.

    • Dan Bruma. Faci comparatii irealiste. PLUS nu este in Parlament, prin urmare nu poti compara activitatea parlamentara a celor 2 partide. Cat priveste pozitionarea ideologica, cele 2 partide se situeaza in aceeasi nisa, sunt doua partide democrate cu viziune liberala. Nu stiu de ce unii sunt obsedati de etichete de gen centru dreapta, centru stanga. Astazi nu poti sa faci politica de dreapta fara sa tii cont de sindicate si nici politica de stanga, sindicalista, fara sa tii cont de patronat. Eu imi doresc un partid care duce o politica de echilibru intre stanga si dreapta si sper ca Ciolos cu experienta lui europeana si intelepciunea de care da dovada pana in prezent, sa faca acest lucru. Ce daca USR s-a pozitionat? Daca vor fi la guvernare si vor lua masuri in favoarea clasei muncitoare, probabil vor sari unii cu ochelari de cal si vor spune ca se abat de la linia ideologica?! In 2016 am votat cu entuziasm USR, daca n-ar exista PLUS as vota tot USR, dar nu cu acelasi entuziasm. PS. Cred ca e bine ca au decis sa fuzioneze dupa parlamentare. Vom mai vedea atunci, daca DA sau NU.

  18. E normal ca USR sa puna conditii! Pe de alta parte PLUS nu pune conditii? Sau înca nu au fost întrebati? Pentru ca ei nu se exprima de la sine. Cineva trebuie sa mearga sa-i traga de limba de fiecare data, am impresia ca nu sint foarte vorbareti! USR si PLUS sint partide diferite, deocamdata nu vad de ce ar fuziona. Sa formeze o alianta mi se pare normal. Si apoi PLUS ce orientare politica are? Ce rost are ca un partid de centru dreapta sa se alieze cu un altul despre a carui orientare politica nu se stie mai nimic. Sigur, ambele partide fac parte din grupul european ALDE. Ambele sint liberale si democrate. Dar liberalismul si democratia pot fi de stanga sau de dreapta. In principiu nu cred ca o fuziune între cele doua partide e urgenta. Dar în conditiile în care se va merge spre asta din ratiuni de dinamica si de sinergie a resurselor, mi se pare excelenta ideea lui Barna de a pastra brandul USR.

    • Este normal să pui doar condiții care se păstrează în sfera bunui simț care rezultă printr-o reală și onestă autoevaluare. Nu poți gândi atât de simplist. Există și o parte de muncă și implicare care „nu se vede” pentru că reprezintă „bucătăria” internă dintr-un parteneriat, dar care poate fi cuantificată prin niște „indicatori de performanță”. Și mai presus de toate ar trebui statuat clar care este obiectivul politic pentru care ceri vot electoratului: „ți-ai propus să înfigi în istorie o siglă și un statut”? VS. „Ți-ai propus să te eficientizezi și optimizezi pentru a contribui în mod real la reformele de care are cu adevărat nevoie societatea”!

    • USR a devenit brand. Pe merit. Si pe munca. Iar asta e departe de „ți-ai propus să înfigi în istorie o siglă și un statut” Cat despre „bucataria” interna, ori este interna ori se afiseaza pe toti peretii cu indicatori de performanta sau nu. Inca o data, un brand nu se construieste de azi pe maine. Vom vedea cum vor evolua negocierile.

    • Eu m-am exprimat la nivel de principii și în deplină cunoștință cu ce înseamnă un brand, construit în timp, prin multă muncă. Mi-am permis comentariul doar pentru că de mai bine de un an de zile PLUS contribuie la brandul Alianței, în timp ce USR „pare” să contribuie doar la propriul brand. Când sesizez o nedreptate, nu pot să mă abțin în a o enunța. Când ești într-un parteneriat agreat de comun acord e firesc să îți respecți partenerul, ori eu nu sesizez asta din aproape nici o ieșire publică a USR, în schimb dinspre PLUS da. Va fi foarte interesantă „negocierea”, vom vedea intr-adevăr. Bineînțeles că tot firesc e să se respecte meritele fiecăruia, nu văd de ce să le conteste cineva.