G4Media.ro

USR PLUS anunță că se opune retragerii dosarului Roșia Montană de la…

Foto: Facebook / Declic

USR PLUS anunță că se opune retragerii dosarului Roșia Montană de la UNESCO

USR PLUS anunță miercuri într-un comunicat de presă că respinge ”ferm” retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO. ”Nu vom accepta să fie repetate greșelile Guvernului PSD din vara anului 2018 și respingem categoric manipulările grosiere aruncate, din nou, în spațiul public. O eventuală retragere a dosarului Roșia Montană ar fi în dezavantajul statului român și al cetățenilor români”, arată USR PLUS în comunicatul citat.

Reacția vine după ce mai multe ONG-uri au protestat față de o eventuală astfel de decizie. Coaliţia guvernamentală discută în aceste zile despre modul în care va fi gestionat dosarul de înscriere a sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Guvernul a anunțat miercuri anunță într-un comunicat că informațiile lansate în spațiul public de Greenpeace referitoare la o eventuală retragere a dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roșia Montană și la implicarea premierului în acest demers ”sunt false”. ”Premierul Florin Cîțu nu a înaintat nicio propunere cu privire la acest subiect și nici nu a întreprins vreun demers oficial care să vizeze retragerea dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roșia Montană. Prin urmare, declarațiile care i-au fost atribuite premierului cu privire la o decizie în legătură cu retragerea dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roșia Montană sunt false. Menționăm că tema a fost discutată strict la nivelul Coaliției. În acest context, Guvernul României face apel la respectarea acurateței informațiilor”, se arată în comunicatul Guvernului.

Context. În luna iunie 2018, Guvernul Dăncilă a stopat procedura de includere a localității Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. Cererea de stopare a dosarului a fost făcută de Ministerul Culturii și transmisă ambasadorului României la UNESCO prin intermediul Ministerului de Externe, a declarat pentru G4Media.ro ambasadorul Adrian Cioroianu. Motivul stopării? România este în plin proces cu de arbitraj cu Gabriel Resources, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, care cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru blocarea proiectului aurifer.

Stoparea dosarului a fost luată de Guvern fără nici un anunț public, fără nicio dezbatere.

Decizia privind includerea Roșiei Montane ar fi urmat să fie luată de Comitetul Patrimoniului Mondial la cea de-a 42-a sesiune a acestuia, care va avea loc între 29 iunie şi 2 iulie la Manama, în Bahrain.

Adrian Cioroianu, ambasadorul României pe lângă UNESCO, a explicat pentru G4Media.ro cum a ajuns Guvernul să stopeze acest proces după ce ICOMOS (Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor), corpul experţilor din cadrul UNESCO, a recomandat în luna mai 2018 înscrierea sitului istoric Roşia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial.

Reamintim că Gabriel Resources a declanșat procedura legală prin care cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari, acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roșia Montană.

Înscrierea Roșiei Montane în lista Patrimoniului UNESCO ar însemna de facto interzicerea oricărei activități economice care ar aduce atingere patrimoniului cultural din localitate, inclusiv demararea vreunei exploatări miniere pentru extragerea zăcămintelor de aur și alte metale prețioase.

Adrian Cioroianu a mai declarat în 2018 pentru G4Media.ro că și în mandatul premierului Dacian Cioloș a existat o controversă între ministrul Culturii, Corina Șuteu, și celelalte ministere. ”Dacian Ciolos, la depunerea dosarului, m-a rugat să nu depun dosarul în noiembrie 2016”. De altfel, ministrul Justiției de la acel moment, Raluca Prună, a scris pe Facebook un comentariu (șters ulterior), în care arăta că ”Înţelept ar fi să nu se ia nicio decizie. Depunerea dosarului de către statul român e o poziţionare care vine mănuşă în procedura arbitrală”.

Potrivit informațiilor G4Media.ro, ședința de Guvern din 2016 în care s-a discutat despre depunerea dosarului a fost una extrem de tensionată, avîndu-i protagoniști pe Corina Șuteu, Costin Borc, Raluca Prună și Anca Dragu. În cele din urmă, Ministerul Culturii a trimis pe 4 ianuarie 2017 la UNESCO dosarul „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial, fără a avea însă în spate o decizie a Guvernului Cioloș. De altfel, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a declarat în septembrie 2017 că dosarul Roșia Montană a fost depus ilegal la UNESCO: ”Dosarul a fost depus ilegal, după cum ştiţi cu toţii. Nu a fost aprobat de premierul Cioloş nici de guvernul României, a fost trimis de către unul dintre miniştri”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Asta e ca in proverbul cu piatra…a aruncat-o un nebun in apa si acum sta pe mal si se uita la destepti cum vor sa o recupereze…daca va fi inscrisa in Unesco, atunci sa vezi Nasui ce programe guvernamentale toarna…Drumetii pe halda de steril, Cursa de biciclete in cariera, Cursa de barci din galeriile de mina…o sa explodeze turismul fratilor….dar numai la cort, ca nu mai e voie sa faci constructii, e sit protejat

    • Ori pensii ori exploatarea resurselor pentru a putea susține economic țara. Nu ia nimeni in calcul demografia + 10% din PIB la hoți an de an?? O fi statul un bun gospodar??
      Investiții majore in romania ??? Nimic. De unde bani dacă nu din petrol, gaze, miereuri, ?? Asta e populism amestecat cu demagogie.
      Prosteală ieftină,jeg.
      Eu stiu ca se poate exploata aur si fara cianură. Si se pot conserva si minele romane.

  2. Bravo, USR PLUS! Am fost la protestele din 2013 și acum sunt membru USR PLUS. Mă bucur că partidul din care fac parte susține listarea Roșiei Montane in UNESCO!

    • bun…sa scoata si cele 4,4 miliarde atunci

    • Gelule? Te lauzi că ești prost?

    • badacace ,
      … pai de ce sa scoata … ca nu-i sentinta care sa spuna ca tre „scoase” miliardele alea …. si nici n-o sa fie in curand …

  3. Vaccinarea a stagnat, economia e fardata de Dancila la BNR si nu prea mai tine cosmetizarea (cat sa ascunzi sub pres?), emigrarea continua, justitia e vai de ea….Cazul Rosia Montana pregateste ruperea coalitiei cumva? Sa vina altii sa repare ce vine dupa valul 4.

  4. !Eugen

    Nu are voie un om sa aiba simpatii politice si sa si le exprime?

    iar faptul ca cel in cauza crede ca aceasta cauza a lui este sustinuta de un partid politic este o eroare?

    sa ne intoarcem la partidul unic?

    cu multe pozitii ale usr-ului nu sunt de acord, dar cu altele, da…..de exemplu cu aceasta, cu cea legata de protectia padurilor…etc…

  5. Eu una știu: nu vreau cianură, nu vreau să moară oamenii pentru ”nici un gram de aur”. Cine vrea să omoare oamenii pe o suprafață de aprox. 400 Km pătrați, să distrugă mediul pentru peste 100 de ani, e criminal, nu e român chiar dacă s-ar fi născut în România… Cinste celor care se luptă pentru a opri acest genocid!