G4Media.ro

USR PLUS a contestat la Curtea Constituțională numirea unui fost senator PSD…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

USR PLUS a contestat la Curtea Constituțională numirea unui fost senator PSD în funcția de președinte al Consiliului de monitorizare a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi

Senatorii USR PLUS au sesizat Curtea Constituțională cu privire la numirea preşedintelui Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Fostul senator PSD Emanuel Botnariu a fost numit în această funcție, prin votul Senatului, care a fost secret, pe buletine de vot.

„Numirea domnului Botnariu încalcă art. 16 alin (1) din Constituţie, desemnarea acestuia fiind privilegiată pentru că este implicat politic, fiind senator în mandatul trecut şi membru de partid. Candidatura lui nu a fost conformă nici în raport cu principiile de la Paris, a Convenţiei şi a cerinţelor prevăzute expres în Legea 8/2016. Mai mult decât atât, în şedinţa de Plen a Senatului pentru numirea preşedintelui Consiliului de monitorizare domnul Botnariu a fost prezentat ca persoană cunoscută din mandatul trecut de senator, astfel încât celelalte organizaţii care şi-au depus candidaturile pentru funcţia de preşedinte al Consiliului au fost evident dezavantajate”, afirmă liderul grupului senatorilor USR PLUS, Radu Mihail, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, Agerpres.

USR PLUS argumentează că numirea preşedintelui Consiliului de monitorizare nu a respectat principiul independenţei, una dintre cerinţele Convenţiei ONU fiind legate de independenţa funcţională, liberă de interferenţa guvernului sau a factorului politic.

De asemenea, sesizarea USR PLUS reclamă şi existenţa unor vicii de procedură în procesul de numire a preşedintelui Consiliului rezultate din încălcarea Regulamentului Senatului.

Plenul Senatului a numit, în calitate de preşedinte al Consiliului de monitorizare, pe Gabriel Botnariu care, conform CV-ului depus la dosarul candidaturii, a exercitat funcţii şi demnităţi în instituţii publice, a fost senator PSD în legislatura 2016-2020 şi este membru de partid, precizează USR PLUS.

Potrivit comunicatului, USR PLUS şi-a asumat în programul de guvernare reforma celor 1.300 de agenţii, instituţii sau autorităţi prin eficientizare şi depolitizare.

„Consiliul de Monitorizare este o instituţie esenţială pentru apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Suferinţa oamenilor nu trebuie să fie o sursă de bani pentru oameni abonaţi la funcţii publice şi la sinecuri, iar monitorizarea respectării drepturilor românilor cu dizabilităţi trebuie să fie făcută de profesionişti care şi-au dovedit puterea şi priceperea în slujba acestor oameni”, mai precizează USR PLUS.

Plenul Senatului l-a numit, pe 26 aprilie, în plen, pe Emanuel Botnariu în funcţia de preşedinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, cu un mandat de patru ani. S-au înregistrat 61 de voturi „pentru” şi 44 „împotrivă”. Votul a fost secret cu buletine.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. O majoritate, doua majoritati… nu e majoritate.?!.. hopaa…

  2. Eu cred ca primul lucru pe care trebuie sa-l faca cei din coalitie ar fi sa combata CCR, pana la demisia celor 7 care nu respecta dreptul european.
    Ce rost are sa-i ceara CCR, acum, o decizie, ca sa legitimeze aceasta componenta?

    • AI CERUT PREA PUTIN AR TREBUI SA DISPARA TOTI DAR SA CONDUCA NU MAI USR DE LA USR PRESEDINTE DE TARA, DE LA USR PRESEDINTE DE SENAT ,DE LA USR PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR AR TREBUI SA CONDUCA TOT ,AU SPATE TARE DOAR AU CISTIGAT ALEGERILE CU 16% EU NU SUNT PESEDIST TOT CE FACE USR II BINE PARCA BARNA ARE SI DOSAR

    • CCR e o componentă a Statului Organizat (sau pe limbă ta de lemn, a Statului de Drept). Deciziile CCR, ne plac sau nu, date de cei 9 membrii, numiti legal de mai multe structuri ale Statului (buni, răi, politici pe fata sau doar vopsit, incompetenți sau aserviti, interesați, teoreticieni sau parasute), sunt decizii legale, constituțional sau legal. Așa că cine vrea ochisor trebuie să mai pălească si bataturica, ca asa e democratic, iar deciziile CCR nu pot favoriza numai neomarxisti sau psd_isti sau PNL-iștii sau, va veni si ziua aia, AUR-iști. Invata scumpa tanti avatarurile democrației!! SUCCESURI !!!

  3. Parole d’honnore, mon cher. Păi bine stimabililor da’ numirile pe care le făcurăți până acușica, voi pluseriștii și pnlpdliștii fură toatele după prințipurile pe care le trâmbițaserăți când ierați în opozițiune ?!….. E de coshon, mon cher, e de coshon…..

  4. Hopa…o greseala s-a strecurat undeva, pai astia de cand au preluat puterea au schimbat tot ai au impartit intre ei fiecare functie din tara asta, aici le-a scapat normal ca o contesta, vreun „oiengist” asteapta si el saracu sa prinda o functie. Chiar nu se vede ca dobitocii astia cand vor o functie se santajeaza unul pe altul, adică functia aia mie daca nu…pa sustinere si tot asa fiecare pe ciolan, un alt exemplu de ipocrizie la acest guvern care face economii…au infiintat in judete o a doua funcție de subprefect doar pentru a avea loc toti la imparteala, exemplu: prefect pnl subprefecti usr si udmr si tot asa in alta ordine

  5. O coaliție formată după mintea și gândirea unor proști. Nu ai ce să ceri lui Iohannis, PNL, UDMR, USR-PLUS.

  6. Șobolanii ghilotinei văd numai ilegalități dacă nu sunt ei, incompetenții furaciosi de voturi, apăruți ilegal în funcții acolo unde doresc bugetivorii!

  7. Iti trebuie mult tupeu sa contesti pe Dracu’ la Tac- su.

  8. Nu vi se pare că ”pas cu pas ne îndreptăm către dictatura?Întreb pentru….un ”pretin”

  9. Somnul ratiunii zamisleste monstrii.Asta ati vrut,asta ati avut.Bolnavilor!

  10. Imbulzeala mare de PSD-ei și postaci. Nu va e rușine sa vorbiți de dictatura, de obligația (ca ne place sau nu ne place) de a respecta deciziile CCR, acei superspecialisti care au fost în fapt juriști la vreo întreprindere comunista, asimilați sau mai știu eu ce (doar Livia Stanciu a fost magistrat)Ar fi multe de spus, dar mi-e silă.