G4Media.ro

USR a depus un proiect de lege prin care toţi conducătorii de…

Sursa: Pixabay

USR a depus un proiect de lege prin care toţi conducătorii de doctorate vor avea un profil academic public

Senatoarea USR Silvia Dinică a depus o iniţiativă legislativă care vizează îmbunătăţirea transparenţei în universităţile din România, atât în ceea ce priveşte activitatea academică a conducătorilor de doctorate, cât şi în privinţa proceselor administrative, financiare şi executive ale universităţilor. Prin acest proiect de lege, toţi conducătorii de doctorate îşi vor face public profilul academic pe pagina web, acreditată, a universităţii, relatează News.ro.

Iniţiativa legislativă prevede că, dacă un student doreşte să urmeze un doctorat la o universitate de renume din afara ţării, poate găsi cu uşurinţă informaţii privind cadrele didactice, cariera lor academică, publicaţiile acestora sau temele de cercetare.

Potrivit Silviei Dinică, pe multe dintre website-urile universităţilor româneşti nu există nicio informaţie publică despre profilul academic al conducătorilor de doctorate, de multe ori, nici măcar lista completă a acestora sau datele de contact.

Acest lucru afectează major credibilitatea şcolilor doctorale şi face ca admiterea studenţilor la studiile doctorale să fie mai degrabă o înţelegere personală între profesor şi student şi mai puţin o alegere informată bazată pe interesele academice ale studentului. Astfel, propunerea legislativă vizează publicarea CV-urilor şi a profilurilor academice ale tuturor conducătorilor de doctorate din România.

”Este necesar să înlăturăm cortina groasă care ascunde în acest moment informaţiile despre coordonatorii de doctorate şi lucrările doctoranzilor. În caz contrar, şcoala doctorală românească va continua să îşi piardă din credibilitate. Nu este normal să aflăm despre coordonatorii de doctorate şi lucrările diverşilor doctoranzi doar în momentul în care apar controverse publice sau articole de investigaţie în presă.”, a subliniat Silvia Dinică.

Proiectul vizează transparentizarea deciziilor structurilor de conducere din universităţi.

De cele mai multe ori, pentru aflarea informaţiilor privind deciziile structurilor universitare, şi nu numai, este nevoie de o adevărată muncă de investigaţie din partea cetăţenilor şi de solicitări oficiale, prin legea 544/2001, pentru care răspunsurile pot întârzia.

Iniţiativa legislativă vine să clarifice faptul că toate regulamentele, deciziile, hotărârile, componenţa şi datele de contact, rapoarte de activitate şi alte informaţii se vor publica, în format electronic accesibil pentru căutare, salvare, distribuire şi imprimare, pe site-urile oficiale ale instituţiilor de învăţământ superior, în termen de 30 de zile de la redactarea, încheierea, adoptarea sau actualizarea lor.

”Transparentizarea nu ar trebui să fie văzută ca o sperietoare pentru învăţământul superior, ci ca un aspect firesc în desfăşurarea activităţii universitare, care duce la creşterea încrederii populaţiei în universităţile româneşti!”, a declarat Silvia Dinică.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

28 comentarii

  1. Felicitari, romanii chiar isi doreau aceasta lege!

    • Desi foarte bună și necesară această lege, nu cred că sunt 10% șanse să treacă. Cred că peste 50% dintre conducătorii de doctorat ar rămâne pe lângă. Ce să-și treacă pe web site unul de genul Generalul Izmană sau de genul foștilor rectori de la Academia de Poliție?
      Și ca ei sunt sute. Presiunea din partea lor ar fi prea mare!

    • Las’ ca va face hAUR legi mai bune….

    • romanul obisnuit plagiaza si el, doar uita-ta la cate saituri gen referate.ro sunt

  2. Mai terminati cu doctoratele. Noi in Romania facem cum vrem, tocilarii useristi n-au decat sa faca doctoratul afara dar sa si ramana acolo. N-avem nevoie.

    • Subtil sarcasm!

    • Clona 10:04 am!!

      Inițiativa este buna! Aduce România in sfârșit in rândul lumii bune.

    • 10:04 am: Sarcasmul poți sa ti-l scrii cu ce prenume, cu ce litera specială, si la ce putere vrei tu, nu sa-mi furi mie creatia de nick! Ființa hoața si lipsită de creativitate! Vipera cu clopoței! Ce faci tu este plagiat si furt de proprietate intelectuala.

      Dacă cu Diana exista o probabilitate sa posteze oricine altcineva, cu Diana 𝓡¹⁸ probabilitatea random tinde spre zero! La hoții sunteti primii!

  3. Ați avut digitalizarea, USR, însă școlile doctorale sunt progenitura lui Adrian Curaj Cioloș și tot nu ați reușit.

    Interesant ar fi de văzut documentul Word al propunerii legislative, cum nu are vreo legătură cu natura juridică, cel puțin de redare și redactare a legilor.

    • Curaj a vrut sa le evalueze international si se astepta sa inchida o buna parte din ele care nu erau la standarde.
      Dar in capul tau el le-a creat. Cum reusesti sa respiri ?

  4. Un strop de curatenie intr-o mocirla politica, acest USR.
    Haideti postaci uslisti, imprastiati cu mizerie. Asta este brand-ul vostru. Ne-am obisnuit.

  5. Un strop de baltă în mocirlă îți este ție adiere și răgaz de ați potoli setea?

  6. La cata gargara are USRul in opozitie ar trebui sa avem inflatie de proiecte de lege, noroc cu presa independenta care le lauda initiativele facute din an in paste.

  7. Erata: a -ți.

  8. nu erau deja?

  9. Nenorociti astia de la Usr !! :))

    „ce treaba are ei cu doctoratele/masterste noastre „ „zice „ postacii pe mai sus .

    „Huooo cinste, dreptate !! Huoo progres ! „ noi avem frici nu gandim !

  10. Initiative bune au Usr+ .

  11. Doamna asta habar nu are….este obligatoriu ca profilurile academice ale conducatorilor de doctorat sa fie publice pe site-ul universitatii. E conditia ARACIS ca scoala doctorala sa fie acreditata. Anul acesta s-au acreditat sau nu scolile doctorale…., multe n-au trecut clasa.

    • Caut profilul academic al profesorului conferențiar universitar dr Titi Paraschiv , coordonatorul domnului Florin Roman.
      Ai idee unde e? N-am reusit sa-l gasesc pe site-ul lui Titu Maiorescu.

  12. Dl. Titi Paraschiv nu conduce doctorate, i-a fost coordonator lui Roman la teza de master si nu cea de doctorat. In consecinta, chestia asta cu mastere ,doctorate e o treaba serioasa, pentru profesionisti si nu pentru amatori .