G4Media.ro

USR a depus proiect pentru reformarea Curții Constituționale. Marile modificări propuse

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

USR a depus proiect pentru reformarea Curții Constituționale. Marile modificări propuse

USR a depus luni în Parlament, la inițiativa deputaților Stelian Ion și Silviu Dehelean, un proiect de lege pentru reformarea Curții Constituționale, potrivit unui comunicat de presă.

Principalele modificări propuse prin proiectul USR:

Noi obligații pentru judecători. Proiectul instituie expres pentru judecătorii CCR obligația de a nu se supune sub nicio formă organizațiilor politice sau instituțiilor care i-au propus pentru respectivele funcții. De asemenea, este prevăzută obligația ca judecătorii să facă cunoscut public orice interes care ar putea să le afecteze activitatea sau deciziile.

Atribuțiile CCR – clarificări și extinderi. USR propune ca CCR să poată sancționa textele neconstituționale, dar fără să poată să oblige Parlamentul să adopte vreo soluție legislativă.

Totodată, USR propune o nouă competență pentru CCR, în contextul numeroaselor decizii controversate ale Curții, unele având și opinii separate. Concret, este vorba de posibilitatea ca președintele României, președinții celor două Camere, Înalta Curte de Casație și Justiție, CSM, Avocatul Poporului sau minimum 50 de deputați sau 25 de senatori să poată cere un reviriment în practica CCR, adică reconsiderarea unora dintre soluțiile adoptate.

Unul din cazurile când se poate solicita un reviriment al practicii este cel în care una dintre deciziile Curții contravine unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Mai mult, dacă se constată că decizia CJUE vine ca o consecință a unei soluții CCR, această din urmă instituție va avea obligația de a lua în discuție revizuirea, de îndată.

Reorganizarea CCR: Pentru a preveni situația în care la CCR se formează o majoritate construită pe alte criterii decât cele ale logicii juridice și pentru a asigura o diminuare a volumului de muncă pentru fiecare judecător, USR propune ca sesizările să fie soluționate în primă fază de o instanță de trei judecători constituționali, cu posibilitatea părților de a formula apel la instanța de cinci judecători constituționali. Completele de trei sau cinci judecători se vor trage la sorți.

De asemenea, pentru a preveni apariția unei situații în care președintele CCR să controleze sau să își subordoneze instituția USR propune ca mandatul de președinte să fie unul singur, fără posibilitate de reînnoire. Totodată, președintele CCR nu va mai desemna judecătorii-raportori pe diferite sesizări. Raportorii se vor stabili prin tragere la sorți.

Anularea superimunității: Proiectul USR vizează eliminarea superimunității pe care PSD a acordat-o judecătorilor CCR în 2017 (trimiterea în judecată să se poată face doar cu votul a șase din ceilalți opt colegi).

De asemenea, trimiterea în judecată pentru fapte penale va atrage suspendarea din funcție a judecătorului respectiv.

Mai multă transparență: USR propune instituirea obligației de a transmite online ședințele și de a publica actele care stau la baza deciziilor. De asemenea, înregistrările video ale ședințelor vor fi disponibile pe site-ul instituției.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

18 comentarii

 1. O initiativa excelenta care poate fi combatuta doar pe criterii ipocrite avand in spate alte justificari decat infaptuirea actului verificare a constitutionalitatii.

  • Da! USR își continuă opera de distrugere a Statului Român! Un partid de 10% reprezentând o minoritate agresivă și gălăgioasă! Să votăm cu toții PSD sau PNL să scoatem partidele extremiste USR și AUR din Parlament pentru a ne continua drumul în Uniunea Europeană!

  • De bun simt modificarile.
   Deja se agita trolii PSD gen Mihai, ceea ce confirma ca e ok p.r.oi.ectul.

  • Usr, partidul care s-a destrămat din incompetența vrea sa facă reforme… De ce în tara asta toți vor sa facă ceva la ce nu se pricep???

 2. Propunerile astea vor fi respinse imediat de mafia PSD-PNL-UDMR, pentru ca vin de la USR, cum au facut golanii astia si cu initiativa de demitere a lui Badalau.
  Nici nu conteaza ca sunt propuneri bune, vin de la USR si vor fi respinse!
  Cum sa accepte PSD, PNL si UDMR sa depolitizeze CCR, cand ele au politizat-o total si o controleaza?

  • Propunerile vor fi în continuare politice, ca până acum.
   Ce anume se depolitizează? Explică tu cu cuvintele tale.

 3. Proiectul de lege este foarte bun, ca majoritatea celor propuse de USR. Din păcate nu va fi votat de majoritatea parlamentară care s-ar pierde astfel controlul asupra Curții Constituționale. Legea ar trebui sa nu permită alegerea fosilelor vii ca președinți ai Curții Constituționale (vezi cazul lui Valer Dorneanu, fost ideolog al PCR, consultat de Nicolae Ceaușescu in deciziile politice.)

 4. chiar daca trece, se gaseste cineva s-o conteste la ccr de unde sigur nu trece.
  tara este acaparata de mafie si nu vad cum putem sa iesim de aici.
  indiferent cine va castiga, va trebui sa lucreze cu cei numiti politic care nu pot fi dati afara. a avut grija psd sa treaca o lege-n sensul asta.
  cat timp in spate ai tot mafia, nu ai cum sa faci treaba in tara asta.
  vedeti cazurile primariilor castigate de usr unde sunt o gramada de functionari care pun bete-n roate.
  trebuie o reforma administrativa completa sa scapam de clanul mafiot mufat la tot ce misca in tara asta. dar pt asta trebuie ca un partid serios sa castige singur peste 60% ca sa poata face asta.
  Este imposibil la noi cat timp se voteaza pentru o galeata, o sticla de ulei sau un os de ros.
  nu prea vad cum putem scapa de mafia pesedista (rosie si galbena).

  • +1
   Foarte frumos ai explicat situatia.

  • Asa este, sunt de acord. Singura solutie sa votam oameni care au dovedit prin educatie, cariera si legi propuse solutii concrete, nu vorbe cu care tin o masa de pauperi ostatici ciolanului nationalist. Pentru mine singurul partid care ofera o sansa Romaniei acaparata de mafia FSN-isto comunista este in prezent USR, pe viitor cand vor fi altii mai buni voi alege ca atare.

 5. „Mai mult, dacă se constată că decizia CJUE vine ca o consecință a unei soluții CCR, această din urmă instituție va avea obligația de a lua în discuție revizuirea, de îndată.”
  In cazul asta trebuie modificat art 146 si 147 din Constitutie!
  Voi, cand redactati un proiect de lege, consultati si un profesor de Drept Constititional sau va bazati doar pe Stelica garsoniera?

 6. Lipsesc evident doua modificari fara de care CCR nu poate fi reformata corespunzator:
  1) Nu poate fi membru al CCR decat cineva care are cel putin 20 ani experienta de judecator
  2) Nu poate fi membru al CCR o persoana care a fost membru al unui partid politic.

 7. FELICITARI, asa va vreau

 8. Lipsește din aceste propuneri una esențială pentru încercarea de a scoate CCR de sub influența politică: modul de numire a judecătorilor constituționali, și anume 3 dintre cei 9 membri CCR ar trebui numiți de sistemul judiciar, pentru ca fiecare dintre cele trei puteri care asigură echilibrul statului de drept să aibă reprezentanți numiți direct în acest for. În prezent, președintele numește 3 membri, iar parlamentul 6 (fiecare cameră numește câte 3), în vreme ce justiția (una dintre cele 3 puteri) nu are acest atribut, ceea ce face puterea legislativă, prin parlament, să își asigure majoritate într-un organism atât de important, politico-jurisdictional, ceea ce este absurd, dar nimeni nu pare să fie deranjat.
  Dacă ar fi după mine, aș desființa CCR și aș transfera toate atribuțiile acesteia unei secții din cadrul ICCJ.
  În plus, ar fi binevenite niște criterii minime de bine simț impuse pentru numire judecătorilor la CCR, dacă aceasta se vrea a fi păstrată, pentru a nu mai ajunge nulități profesionale acolo.