G4Media.ro

Ursula von der Leyen: Uniunea Europeană trebuie să dobândească „voință politică” pentru…

© European Union 2020 - Source : EP

Ursula von der Leyen: Uniunea Europeană trebuie să dobândească „voință politică” pentru a-și construi propria armată

Uniunea Europeană trebuie să învețe lecțiile sfârșitului brusc al misiunii conduse de SUA în Afganistan și să dobândească „voința politică” de a-și construi propria forță militară pentru viitoarele crize, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de BBC, The Guardian și Euronews.

În discursul său anual privind starea UE în Parlamentul European de la Strasbourg, Von der Leyen, fost ministru german al apărării, a declarat că retragerea misiunii conduse de SUA în Afganistan și prăbușirea ulterioară a administrației președintelui Ashraf Ghani au ridicat întrebări îngrijorătoare.

„În ultimele săptămâni, au avut loc numeroase discuții despre forțele expediționare. De ce tip și de câte avem nevoie: grupuri de luptă sau forțe de intrare în UE ”, a spus Von der Leyen. „Fără îndoială, face parte din dezbatere – și cred că va face parte și din soluție”, a adăugat ea.

Ea a spus însă că există o problemă mai „fundamentală” în capitalele UE. „Puteți avea cele mai avansate forțe din lume – dar dacă nu sunteți niciodată pregătiți să le folosiți – de ce folos? Ceea ce ne-a reținut până acum nu este doar o lipsă de capacitate – este lipsa de voință politică. Și dacă dezvoltăm această voință politică, putem face multe la nivelul UE”, a afirmat șefa Comisiei Europene.

Lipsa investițiilor în apărare din partea guvernelor UE și îngrijorarea cu privire la riscul de a submina NATO, deținută în special de statele membre de est ale UE, au fost printre principalele obstacole în calea înființării unei forțe militare europene unite. Cheltuielile administrației publice în cele 27 de state membre ale UE pentru apărare s-au ridicat la 1,2% din PIB în 2019, comparativ cu 3,4% în SUA.

Von der Leyen a declarat că lucrează cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la emiterea unei „noi declarații” privind relațiile UE-NATO până la sfârșitul anului. Șase state membre ale UE nu fac parte din alianța militară – Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta și Suedia.

Președintele Comisiei Europene a spus că vor exista crize în care propria forță militară a UE ar trebui să funcționeze independent atât de ONU, cât și de NATO. „La sol, soldații noștri lucrează cot la cot cu ofițeri de poliție, avocați și medici, cu lucrători umanitari și apărători ai drepturilor omului, cu profesori și ingineri”, a explicat ea.

Ideea apărării comune, atacată de unii critici ai UE ca dovadă a construirii națiunii, are o istorie lungă și tulburată.

Două grupuri de luptă ale UE de 1.500 de soldați, care ar trebui să fie ocupate pe bază de rotație de către statele membre, au fost înființate în 2007, dar nu au fost niciodată dislocate, parțial din cauza faptului că au fost subminate.

Dincolo de dobândirea voinței și capacității de a forma o armată UE, Von der Leyen a spus că serviciile de informații ale UE și alte agenții trebuie să împărtășească informații. De asemenea, ea a sugerat că, pentru a construi sectorul de apărare al UE și pentru a se asigura că echipamentele utilizate de armatele europene sunt „interoperabile”, se poate renunța la TVA la achizițiile de la comercianții locali de arme.

Un summit al liderilor dedicat apărării europene va fi convocat de Von der Leyen și de președintele francez, Emmanuel Macron, în prima jumătate a anului viitor, când Franța deține președinția continuă a UE. „Este timpul ca Europa să treacă la nivelul următor”, a spus liderul executivului european

Actualul ministru al apărării al Germaniei, Annegret Kramp-Karrenbauer, a spus: „Ursula Von der Leyen are dreptate […] O adevărată apărare a UE depinde de voința politică a statelor membre. De aceea, Germania și Franța trebuie să conducă”.

Președintele comisiei a eliminat, de asemenea, criticile privind lansarea de vaccinuri în UE, care inițial apăruseră lent în comparație cu cea din SUA, Marea Britanie și Israel.

„Mai mult de 70% dintre adulții din UE sunt complet vaccinați. Am fost singurii care au împărțit jumătate din producția noastră de vaccin cu restul lumii. Am livrat peste 700 de milioane de doze cetățenilor europeni și am livrat peste 700 de milioane de doze în restul lumii, în peste 130 de țări. Suntem singura regiune din lume care realizează acest lucru”, a mai afirmat Ursula von der Leyen.

© European Union 2020 – Source : EP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Menopauza dauneaza grav sanatatii!

    • poți argumenta? eventual să menționezi și sursa argumentelor (sputnik, rtv, propaganda rusă exclusă ca sursă de informare)

    • Nu stiu ce studii de securitate ai, dar hai sa zicem:Creearea unei armate de mercenari, asemeni agentiei Frontex consta enorm, pentru ca nu poti stabili nici steagul nici ideologia pentru care vor lupta cele n natiuni.In plus, referirile la Afganistan denota ca politica va fi una expansionista, nu de aparare a statelor UE!!!Si sa nu uitam realizarile Frontexului raportat la cheltuieli sunt 0 barat!

  2. De lgbt++ …sa vezi bataie pe tocuri !!!

    • ai vreo calificare? postac nu e o meserie. Hai, hai, mergi copăcel și găsește-ți un serviciu adevărat

  3. E musai ca drapelul de lupta a armatei Ursulei sa fie CurCubeul 🤡🌈,armata care va excela la atacul prin spate si apararea in patru labe.

    • ce comentariu inteligent.
      Au rămas șefii tăi fără texte mai inteligente pe care să ți le servească? 😂

  4. Tot SUA sunt baza. Astia se gandesc doar ca le lipseste o forta de reactie rapida care sa fie disponibila pentru evacuarea unor cetateni (vezi cazul Afganistan) sau se gandesc la combaterea migrarii. Mize poate importante pentru vestici, dar marunte pentru estici. Noi avem nevoie de zeci de mii de soldati bine echipati si antrenati, gata sa raspunda in max 48 de ore in orice punct al Europei, mai specific in orice loc unde Rusia ar putea ataca. Si totul fara sa se stranga 20+ lideri de guvern care sa dezbata interminabil daca sa raspunda si cu cat sa raspunda.

  5. Cu asemenea conducatori, UE se afla pe marginea prapastiei. Pacat! Sau poate ca e mai bine asa 😉

    • poți argumenta? eventual să menționezi și sursa argumentelor (sputnik, rtv, propaganda rusă exclusă ca sursă de informare)

  6. Pe ăștia cu numele Von der îi apucă dorul de război de două ori pe secol. Ce-mi place mie la ei e că nu se încurcă cu metafore, ți-o spun direct. Ce nu-mi place e că se cred îndreptățiți să conducă orice inclusiv armata europeană
    E drept că au pierdut două războaie ca să arate că nu poate nimeni să-și bată joc de ei dar cine ne garantează nouă că nici ei nu o să-și bată joc de noi
    Eu cred că mai bine ar vorbi doamna cu Molotov într-o ședință de spiritism cu Putin .

  7. Hai, gata pălăvrăgeala, să văd mișcare! E timpul pentru Statele Unite ale Europei!

    • Plăcuță suedeză tuturor care vor statele unite ale lui mă-sa!

    • PT. PI$$AT_PANSAT:
      Din adâncul carapacei tale plină cu vid, nici măcar „unde-s mulți, puterea crește” nu poate rezona cu tine.

      Datorită oamenilor inteligenți ca tine nu o să prindă generația noastră SUE.

      Deși înjuri aici conform textelor scrise de tătucii tăi, îți curge o băluță în colțul gurii de flămând când vezi cum e în vest sau SUA

  8. Da’ de OAMENI, de nevoile lor reale, de nivelul lor de trai, de securitatea lor financiara, de sanatatea lor etc.cand va ocupati, cucoana? In care perioada programatica? Ca pana acum v-a freacat grija doar de facilitarea infractorilor (sa nu-mi spui ca nu stii de traficul de carne vie!), de migranti si de bombardele (desi nu v-ataca nici dracu’, decat migrantii pe care-i aduceti voi pe cheltuiala noastra!)

    • la muncă, nu la întins mâna și picat din cer.

      PS: a fi postac nu înseamnă că ai serviciu real, ești doar un trădător

  9. Nu mai țin minte exact, sunt un moșulică deja, dar un puță veselă american, Rumsfeld oare?, ironiza UE cu „care e numărul de telefon al Europei?“. Avea dreptate acum douăzeci de ani.

    Hai că se poate!
    Dacă la Sibiu avem deja un comandament NATO, care ar fi problema să avem și unul al armatei europene?

  10. Rezolvă ea imediat cu talibanii, face o mare armie din cetățeni cu gen.

    Cetățenii cu sex, merg totuși cu US Army.

  11. Delirul european atinge paroxismul. Pregatiti-va pentru vremuri grele, vremuri de izolare fata de SUA și apropiere de Rusia.

    • poți aduce argumente cu surse credibile de informare sau ăsta e un comentariu în linie cu directiva șefului tău de postaci?

  12. NATO este suficient