G4Media.ro

Ursul, inclus pentru o perioadă de cinci ani pe lista animalelor sălbatice…

Sursa Foto: G4Media.ro

Ursul, inclus pentru o perioadă de cinci ani pe lista animalelor sălbatice care pot fi vânate în anumite condiții / Senatul a modificat legea vânătorii

Senatul a adoptat, miercuri, o propunere legislativă pentru modificarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 prin care ursul a fost inclus, pentru o perioadă de 5 ani, pe lista animalelor sălbatice pentru care vânarea este permisă în anumite perioade ale anului, transmite Agerpres.

Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari de la PSD, a fost aprobată de Senat cu 68 de voturi ‘pentru’ şi 13 abţineri.

Potrivit unui amendament adoptat de plen, ursul a fost eliminat de pe lista cu animale pentru care vânarea este interzisă şi inclus, pe o perioadă de cinci ani, pe lista cu animale care pot fi vânate în anumite perioade.

Pentru urs, aceste perioade sunt 1 aprilie – 30 mai şi 1 septembrie – 1 decembrie, iar cuantumul despăgubirilor în cazul unor fapte ilicite este de 20.000 de euro în care vânarea este permisă şi 40.000 de euro în afara acestor perioade.

  • „Pentru o perioadă de 5 ani, ursul a fost trecut în altă anexă, care permite emiterea unor autorizaţii prin care populaţia de urs poate fi optimizată. Prin reducerea în ultimii ani a intervenţiei oamenilor, populaţia de urs a scăpat practic de sub control. Dacă ne uităm la alte state UE, vedem că folosesc acest drept de derogare de la Directiva UE şi intervin în mod profesionist şi hotărât pentru reglementarea şi optimizarea populaţiei. Asta dorim şi noi de la Ministerul Mediului – să găsească în această perioadă o soluţie să negocieze cu Comisia Europeană un program de derogări prin care să se intervină, alături de asociaţiile de vânătoare, pentru optimizarea populaţiei de urs din România”, a afirmat, miercuri, pentru AGERPRES, senatorul UDMR Tanczos Barna.

El a explicat că în prezent „nu există vânătoare, ci doar intervenţie în cazul urşilor care au generat deja pagube sau au atacat oameni”.

„Nu există un program de optimizare sau management al populaţiei. Înainte de 2016, existau cote de intervenţie, poate că ele nu au fost administrate perfect, dar ar trebui să revenim la un program de optimizare a populaţiei de urs”, a adăugat Tanczos Barna.

Senatorul USR Mihai Goţiu şi-a exprimat nemulţumirea în plenul Senatului faţă de amendamentul adoptat, dar Emanoil Savin (independent) l-a invitat în curţile caselor din Buşteni să vadă pericolul prezentat de urs.

Actul normativ adoptat de Senat mai reglementează modul despăgubirilor acordate în urma pagubelor produse de animalele sălbatice.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Suficient cat sa dispara din tara 🙁

    • Românii sunt o naţie de ticăloşi şi proşti.

      Aţi vrut PSD, cretinilor. Acum pierdeţi totul.

  2. Sezonul de vanatoare la pesedei cand se deschide?

  3. In 5 ani un urs nu mai ramane! Ultimile tunuri date inainte de disparitia psd.

  4. Sezonul de vanatoare in parlament cand incepe?
    poate trebuie o actiune de sabotare a vanatoriilor

  5. Stie Savin cum e cu ursul?
    Doar a fost frate de pradă la Bușteni.
    Ursul a praduit gospodăriile localnicilor iar Savin a praduit terenurile din Bușteni.
    Sau de exemplu fostul hotel al UTC, azi Alexandros.
    Lista e mare!

  6. Vanatoarea nu e altceva decat un ‘sport’ de onanisti lasi care au de obicei prea multi bani – animalul nu are nici o sansa nici sa lupte si nici sa se apere. Probabil vor sa compenseze prin lungimea pustii ceea ce lipseste in alta parte….

  7. Are vreo legătură aceasta știre cu inceputul lucrărilor la complexul imobiliar pe platoul Bucegi? Adică sa omoram toți ursii din Bucegi că sa nu vina peste noi la „rezidențial”.
    De asemenea există vreo legătură între această știre și cazurile tot mai dese de pădurari uciși (de oameni, nu de urși)?

    • Sunt legaturi.
      Poate fi Savin in spatele complexul rezidențial de pe platoul Bucegilor.
      Cum s-a auzit.
      Clanul Cosma de la PH poate fi si el acolo dar pe surse se vorbeste de un sef de la Consiliul Județean Dâmbovița.
      Iar de moartea padurarilor de catre hoții de lemne exista un vinovat moral: Parlamentul României care a premeditat crimele prin nepăsare si indiferența fata de pădure.
      Fara lege s-a ajuns la fărădelege!
      Sunt si alte legaturi cel putin cu masacrul ursilor de vânătorii labagii si locuintele securistilor din Bucegi.

    • @Vasile Trandafir
      Distrugerea și invadarea habitatului ii face mai agresivi
      În ultimii 20 de ani populația de urși din Romania s-a înjumătățit.
      Nici măcar marele vânător Adrian Năstase nu a făcut ce vor sa facă actualii guvernanți…

  8. Sau sa impuscam niste senatori in cap mai bine

  9. Cristosii si Dumnezeii mamilor voastre. Ati distrus tot.
    Sant ursii de vina ca ati taiat padurile sa va faceti vile,si ati defrisat kilometrii intregi sa faceti si drumuri ca pe jos nu puteati sa ajungeti la conace.
    Eu sunt muntean,stau in marginea padurii, stiu mai multe decat indivizii astia de la Bucuresti.
    daca astia de la Bucuresti nu sant in stare am sa-mi iau eu in fiecare an doi ursoni,cativa lupani si un ras ,doi ca astia si asa sant mate or sa se joace cu pisicile mele.

    Nu mai au bani fratilor. Un trofeu de urs este 10 000 Euro.
    Aici am ajuns cu acesti imbecili la guvernare.
    Or sa ajunga sa ceara cate un rinichi de la fiecare roman numai sa alimenteze baronetul.

  10. Sa-l chemăm pe dl Palada sa-l mai dea o dată cu capul de masă pe dl Gotiu de la USR. Dl Gotiu nu stie că cetățeanului îi este garantată integritatea fizică de Constituție?

  11. Pana unde poate sa mearga ticalosenia indivizilor astia. Incredibil!
    Vorba aia: au ajuns sa vanda si pielea ursului din padure. Se pare ca va fi mai mult decat o zicere.
    Pana in anii ’90 ursii nu coborau din padure atat de des pentru ca habitatul lor era respectat. Padurarii erau padurari, nu traficanti de material lemnos cum sunt azi.
    Si da! Cum spunea cineva pe aici. Vanatoarea este azi un sport al lasitatii. De unde setea asta de sange a politicienilor? De unde barbaria asta?

    • 1989: 9000-9500 de ursi
      2015: 5.000-6.500 de ursi. Depinde cine estimeaza 🙂
      2019: ???? Cine mai stie?

  12. Vanatoarea se va face acolo unde sunt conditii (hotel minim 4 stele, lac, mancare buna, access restrictionat), nu acolo unde ursii ar trebui relocati pt ca sunt o problema. Este o tampenie sa lasi in mana vanatorilor sportivi o asemenea responsabilitate. Dar cum politicienii se cred toti vanatori practic si-au autoacordat un drept.