G4Media.ro

Uriașele avioane super-jumbo revin la modă odată cu reluarea călătoriilor post-pandemie

Foto: Wikipedia / Julian Herzog

Uriașele avioane super-jumbo revin la modă odată cu reluarea călătoriilor post-pandemie

Considerate depăşite cu câțiva ani în urmă, cele mai mari avioane de pasageri, numite și super-jumbo, se bucură de o revenire surprinzătoare pentru a putea răspunde la o relansare spectaculoasă a călătoriilor cu avionul, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

La începutul lui 2020, când pandemia de Covid-19 a paralizat zborurile cu avionul, multe companii aeriene se străduiau să vadă un viitor pentru enormele aparate Airbus A380. De exemplu, compania australiană Qantas Airways a decis să îşi parcheze toate cele 12 aparate Airbus A380 pe un aeroport din deşertul California, estimând că nu va avea nevoie de ele pentru cel puţin trei ani, în timp ce Etihad Airways aprecia că cele 10 aparate de tip super-jumbo din flota sa nu vor mai zbura vreodată.

Însă relansarea bruscă a călătoriilor din acest an a dat acestor giganţi ai aerului, capabili să transporte peste 500 de pasageri, o nouă viaţă. Aceste avioane au devenit soluţia favorită a companiilor aeriene din Marea Britanie, Golful Persic şi Australia, în condiţiile în care creşterea explozivă a volumului pasageri a dus la limită forţa de muncă din sectorul aerian, care a fost redusă în perioada crizei.

Potrivit firmei de consultanţă Cirium, la finele lui 2022 numărul de zboruri efectuate într-o lună de avioanele A380 se vor apropia la 60% din nivelul pre-Covid. De asemenea, compania aeriană British Airways va opera mai multe zboruri cu avioane A380 la finele acestui an, comparativ cu situaţia de dinaintea Covid-19.

Cel mai mare avion de pasageri din lume, cu până la 544 de locuri şi un un preţ de catalog de 436 milioane de dolari, Airbus A380 a fost lansat în 2007 însă viitorul său a fost afectat de decizia principalului client, compania Emirates, care şi-a redus comenzile, de la 162 iniţial până la 123 de aparate. Producţia de avioane A380 s-a încheiat după ce au fost construite 272 de aparate, comparativ cu peste 1.000 de exemplare cum se prognoza la un anumit moment, potrivit Agerpres. (Foto: Wikipedia / Julian Herzog)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează