G4Media.ro

UPDATE Oficial rus: Un moratoriu temporar privind neextinderea NATO este inacceptabil pentru…

Sursa foto: Twitter / Russian Embassy, UK

UPDATE Oficial rus: Un moratoriu temporar privind neextinderea NATO este inacceptabil pentru Rusia / Dacă SUA promite că nu vor vota niciodată pentru acceptarea Ucrainei în NATO, atunci Rusia va lua această opțiune ca o alternativă

UPDATE 18:26: Dacă SUA promite că nu vor vota niciodată pentru acceptarea Ucrainei și a altor țări în NATO, atunci Rusia va lua în considerare această opțiune ca o alternativă, a declarat miercuri vice-ministrul rus de externe, Serghei Riabkov.

„Există o declarație binecunoscută de la summitul de la București din 2008, conform căreia Ucraina și Georgia vor fi membre NATO – acest lucru trebuie exclus”, a spus el la o întâlnire a clubului de discuții Valdai.

„Acest lucru trebuie înlocuit cu o înțelegere că nu se va întâmpla niciodată (o aderare a Ucrainei și Georgiei la NATO -n.r.). Sau, ca alternativă, dacă SUA își asumă un angajament unilateral într-o formă obligatorie din punct de vedere juridic că nu vor vota niciodată pentru acceptarea Ucrainei și a altor țări în NATO, vom fi gata să luăm în considerare această opțiune”, a precizat oficialul rus.

Riabkov a adăugat că „ar fi o cale mai simplă pentru SUA, desigur, dacă SUA ar avea suficientă voință politică”. Rusia va îndemna SUA să aleagă „ceea ce are mai multă prioritate pentru ei: securitatea europeană sau unele idei greșite” care au determinat criza actuală, a spus el.

Un moratoriu temporar privind neextinderea NATO ar fi inacceptabil pentru Rusia, a declarat miercuri viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, la o sesiune de discuții de la Valdai, transmite agenția rusă de presă TASS.

„Nu, acest scenariu este inacceptabil. Avem nevoie de garanții obligatorii din punct de vedere juridic de neextindere a NATO într-o formă de tratate: un acord bilateral cu SUA și un acord multilateral cu NATO”, a spus el, răspunzând la o întrebare.

Potrivit lui Riabkov, Rusia nu poate fi mulțumită cu încă o „șmecherie” ca înainte. El a subliniat că Moscova are nevoie de „garanții de 100% pentru neextinderea NATO”.

„Am trăit-o de multe ori în trecut, când astfel de formule, profitabile pe dinafară, au fost repede uitate, răsturnate și transformate în opusul lor. Aș prefera să nu mă adâncesc în referințe istorice, dar toate acestea există, au fost documentate și publicate. Nu ne mulțumim cu încă o șmecherie”, a conchis oficialul rus.

Pe 17 decembrie 2021, Ministerul rus de Externe a publicat proiecte de acorduri cu SUA și NATO privind garanțiile de securitate. SUA și Rusia au discutat aceste probleme pe 10 ianuarie la Geneva, în timp ce Consiliul Rusia-NATO s-a reunit pe 12 ianuarie la Bruxelles. Pe 13 ianuarie, aceste inițiative au fost discutate în cadrul reuniunii Consiliului Permanent al OSCE de la Viena.

Sursa foto: Twitter / Russian Embassy, UK

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Vreti acte oficiale? Pai Memorandumul de la Budapesta, ala care garanta Urcainei independenta si suveranitatea in schimbul renuntarii la armele nucleare (nu se pomeneste nimic de NATO) nu e tot un act?
    Intelegem, Rusia stie ca occidentul isi respecta cuvantul. Tot asa cum occidentul stie ca tratatele sunt hartie igienica pentru Rusia.

  2. Nu exista garanții doar oportunități, spunea cine ca un contract este făcut doar ptr. a fii încălcat. E bun doar in secunda in care sa semnat mine poate fi inutil sau e piedica un e echilibru intre doară adieri de vint.

  3. NATO n-ar trebui să dea nici un moratoriu, garanție.
    Nu e treaba Rusiei la ce alianțe aderă alte state.

    • Pe logica ta daca in Serbia (sa zicem), Rusia ar amplasa armament si vreo 100 de mii de impatimiti ai votcii, noi nu ar trebui sa ne facem griji.
      Pe de alta parte, nu tactu te-anvatat, ma oanonimule ca ”ce-i in mana, nu-i mincina”?

  4. Lasati, ca ne apara Franta si Macron. Noua arhitectura europeana de securitate ar putea multumi Rusia? As vrea sa stiu ce parere are domnul Riabkov despre apararea franceza.
    Un „Moratoriu temporar privind neextinderea NATO” este ca in bancul ala cu pasarea care nu avea loc pe sarma si-i scapa un picior in afara. Probabil ca s-au scremut mult pana au nasit chestia asta cu moratoriul temorar. lol. Asta-i idee europeana clar. Astia nu pricep ca Rusia nu se joaca? Timp de 32 de ani au subestimat Rusia si capacitatea ei de a porni un conflict, iar astazise comporta la fel, ca niste autisti…

    • Stii ce inseamna autist?

    • Da, inseamna sa traiesti in propria ta lume si sa nu anticipezi pericolele din jur. Asta a facut occidentul, iar astazi s-a trezit cu o pleasca din partea rusilor si nici nu realizeaza ce vor aia sa faca de fapt. Europenii dau din colt in colt, precum o baba precipitata care se apuca sa stranga prin casa si sa puna cuvertura pe pat, in timp ce-l aude pe preot cu Boboteaza.

  5. Își bat joc americanii de Rusia o aduc în pragul disperarii iar Ucraina are accese de paranoia.

  6. Nato nu are cum sa dea astfel de garantii fara sa se compromita si ca atare nu le va da..S ar putea incheia insa o intelegere cu rusii prin care Nato sa promita ca in cazul aderarii ucrainei la Nato nu vor fi instalate baze militare nato si nici rachete cu raza medie de actiune iar manevrele comune nato- ucraina nu vor fi in apropierea granitelor cu rusia Rusia ar trebui sa promita in schimb ca va garanta independenta ucrainei si integritatea sa teritoriala renuntand si la sprijinirea provinciilor separatiste. lugansk si donetk.Ceea ce cere acum Rusia de la Nato si ucraina e practic o capitulare neconditionata iar asa ceva nu are cum sa fie acceptat.

  7. Bravo! Asta inseamna sa fii demn. Priviti la Riabkov, care nu se targuieste cu puradeii de prin Europa si nu accepta chestii temporare. Bai Iohanis, cand te vedem si pe tine asa dur si demn? Ia exemplu aici de la tov. Riabkov cum se pune problema.

    • Esti vaccinat cu doua doze de Sputnik? De ai inghitit asa de bine propaganda?

  8. Prea muta libertate de exprimare pentru un stat care a avut intelepciunea sa capituleze in 1992 si asta fara conditii.
    Nimeni nu ii datoreaza nimic Rusiei si nicidecum dinspre vest ( ma refer la vestul apropiat al Rusiei, nu la vestul continentului). Totul s-a transat in favoarea lor cu varf si indesat, nu a mai ramas nimic de compensat si vremurile ,,libertatii” de extindere s-au incheiat. Rusia nu mai apara pe nimeni de invazia popoarelor nomade, nimeni nu o ataca si teritoriile din apus nu sunt expuse in vitrina pentru autoservire, nici nu mai sunt subordonate ideologic si imagologic.
    ,, Smecherii”….parca suntem in timpurile si la lipsa de nivel ale maidanelor de altadata.
    Nu stiu insa, cum stam cu diplomatia occidentala, e un test de seriozitate pe care si l-au asumat si nu se mai poate da vina pe Marea Britanie, ca s-a facut ca ploua.

  9. Poate in spune si mie cineva ce înseamnă moratoriu temporar . E tare nici măcar nu se mai obosesc sa spună ca îl încalcă spun ca îl vor încalcă sigur depinde cum bate vintul. Trebuie sa recunosc ruși iți sun in fata ca îl vor încalcă când considere ei ca le convine. Asta cu temporal este cea mai sincera înțelegere pe care am văzut-o vreodată este mama tuturor memorandurilor semnate in istorie. Azi la bal mine la spital.

  10. Urgent, baiatul care e presedintele Ucrainei trebuie sa declare solemn ca renunta la ideea intrarii tarii in NATO. Altfel, Putin ii face harcea-parcea. Lui putin ii pasa, cand o vedea ca rusii se apropie de Kiev, el si ai lui se urca intr-un avion (daca intre timp Putin nu distruge toate aeroporturile) si pleaca in Occident, dar tara cui ramane? O ideie tembela sa te pui cu Putin! Americanii ar face bine sa nu-l mai atate pe baiat.

  11. Bucur ,vezi ca oile au intrat in lanul de Lucerna si nu le face bine.

  12. Rusia nu a fost invinsa de nimeni, și nimic nu-i va opri sa își atingă obiectivele. Cu toții ii luam în ras, dar nu este asa, din anii 90 încoace ei se tot înarmează neîncetat, sunt cu tot ceea ce privește logistica militara în top și mai este ceva sunt mulți, prea mulți, vor lupta pana la moarte dacă este cazul…nu este ca în NATO…mercenari, soldați plătiți, ei lupta pentru o cauza cu care au fost îndoctrinați….poate nu va place dar asta este adevărul…..în ceea ce ne privește suntem în mare pericol datorita marilor puteri sa se repete istoria, … evenimentele din 1944….sa ne ajute Dumbezeu, cine poate sa știe ce alianțe se fac și rămânem pe dinafara… .

    • Ma prăpădesc se ras, ia vezi în 1905 când i-au leșinat japonezii de au plecat cu coada între picioare. În WW2 fără debarcarea din Normandia și presiunea pe flancul vestic al reichului, sovieticii erau pa pana in vara.

    • Vezi ca ti se vede legitimatia GRU, toată lumea stie ca Rusia sa facut de râs de multe ori prin 56 in razboiul cu Finlanda grav de tot.

    • Militar vorbind este cea mai proasta posibilitate de atac când adversarul știe unde ești si ce mijloace ai . Daca așa arata un atac rusesc sânt praf si pulbere , oare ce arme sunt deja ațintite asupra lor. E imposibil sa faci un atac in asemenea condiții când stau toți cu ochi pe tine ca pe butelie. Mai ales ca sunt grupate câteva salve de Himars si ai terminat războiul.
      Nu cred ca ruși sunt așa prosti sau poate lea luat dumnezeu mințile.

  13. Au pierdut și războiul Crimeii la jumătatea sec XIX, în evul mediu timpuriu o groază de lupte cu tătarii și în sec XVIII alianța Petru cel Mare Dimitrie Cantemir contra otomanilor, o mai fi și altele Dar în privința WW 2: în 1944 jocurile erau făcute, sprijinul militar al USA s-a manifestat mai ales la debarcarea în Africa de Nord, când Hitler a trebuit să retragă din aviația militară de la Stalingrad și ulterior programul de bombardament al Germaniei care a forțat Germania să retragă avioane de vânătoare , piloți și artilerie antiaeriană de pe front. Faptul că 80% din pierderile militare ale Germaniei au fost pe frontul de est ne arată că fără el sau fără arme nucleare, depinde câte ar fi fost disponibile, ” fortăreața Europa ” rezista mult și bine

  14. Grijă mare că ,,râsul”, s-ar putea să dea ,, plânsul”, ce gândim când comparăm capacitățile unei țări la momentul ,, străbunicile unora erau fete mari”, cu ,,prezentul”?

  15. Rusia a fost mințită și înșelată, piciorul în prag trebuia pus în 1993 dar niciacuma nu-i târziu. Pare că Occidentul nu dorește rezolvarea pașnică a conflictului care a fost creat și alimenta de ei. Rusia trebuie să își apere țară și interesele altfel risca să dispară că putere. Occidentul a atacat state suverane unde aveau interese, Irak,Serbia, Afganistan, Siria ..iar rușii cică încalcă suveranitatea cui….