G4Media.ro

Financial Times: Uniunea Europeană propune SUA o nouă alianță post-Trump în fața…

sursa foto: Wikipedia

Financial Times: Uniunea Europeană propune SUA o nouă alianță post-Trump în fața amenințării Chinei

Uniunea Europeană încearcă să încheie o nouă alianţă cu Statele Unite care să pună capăt tensiunilor din era Trump şi să facă faţă provocărilor reprezentate de China, a scris duminică Financial Times citând dintr-un proiect de plan european, informează Reuters.

Planul propune reconstruirea legăturilor dintre UE şi SUA pe fronturi comune, în dosare ce merg de la reglementarea domeniului digital la combaterea pandemiei de COVID-19, scrie FT.

Relaţiile dintre SUA şi UE au fost tensionate sub preşedintele Donald Trump.

Liderii UE şi majoritatea statelor membre l-au felicitat pe preşedintele ales al SUA, Joe Biden.

„În calitate de societăţi democratice deschise şi economii de piaţă, UE şi SUA sunt de acord cu privire la provocarea strategică prezentată de asertivitatea internaţională tot mai mare a Chinei, chiar dacă nu sunt întotdeauna de acord în privinţa celei mai bune modalităţi de o a aborda”, citează FT din proiectul acestui plan european.

Documentul, care va fi supus aprobării liderilor statelor membre în cadrul reuniunii Consiliului European (10-11 decembrie), propunea lansarea unei noi agende transatlantice în cadrul unui summit UE – SUA care ar urma să fie organizat în prima jumătate a anului viitor.

La începutul lunii noiembrie, UE a impus tarife la importuri din SUA în valoare de până la 4 miliarde de dolari ca represalii la subvenţiile americane acordate Boeing, dar speră într-o îmbunătăţire a comerţului bilateral în perioada administraţiei Joe Biden.

Comisarul european pentru comerţ Valdis Dombrovskis a declarat anterior că unele contacte informale cu echipa Biden au fost realizate de Comisia Europeană, instituţia care coordonează politica comercială pentru cele 27 de state membre ale UE.

sursa: Agerpres

sursa foto: Wikipedia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. De unde o sa mai cumparati masti?

  2. „ca represalii la subvenţiile americane acordate Boeing” ce legatura are UE cu Boeing si cum isi permite sa influenteze UE politicile SUA in materii de subventii? SUA este cea mai mare putere a lumii. Cred ca exista confuzii in acest articol si au încurcat companiile.

    • Cine incalca regulile jocului, este sanctionat de WTO: https://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=2192
      Subventiile i-au permis companiei Boeing sa vinda avioanele mai ieftin decat rivalul sau number 1, Airbus (de origine europeana). Vezi „Agreement on Subsidies and Countervailing Measures”.

    • @Diana
      Asta(Jay) nu intelege nimic ,e bolnav saracu.
      Pana acum il lingea undeva pe maimutoi acum sua e cea mai mare ,puternica……

  3. Aceste subventii au fost acordate in era Obama. UE a acordat 18 mld. Euro subventii pentru Airbus, iar SUA n-au mai tras-o la răspundere. Ar trebui continuate sancțiunile împotriva acestei entitati politice numita UE, care nici macar nu-si alege liderii in mod democratic. Dar totul este politic, iar UE vede cum se naruie sub propria prostie si corectitudine politica si cauta aliati. Sa se alieze cu China, prietenii cei mai buni ai UE.

  4. Jumatate din liderii europeni sunt pe listele de plata ale Chinei. Asa, ca ajutor de la fratii comunisti catre fratii neomarxisti.