G4Media.ro

Uniunea Europeană alocă de patru ori mai mulți bani pentru creșterea animalelor…

Sursa foto: Pixabay

Uniunea Europeană alocă de patru ori mai mulți bani pentru creșterea animalelor decât pentru cultivarea plantelor, arată un studiu

UE a făcut ca dietele poluante să fie „ieftinite în mod artificial” prin faptul că a alocat de patru ori mai mulți bani pentru creșterea animalelor decât pentru cultivarea plantelor, potrivit unui studiu, scrie The Guardian.

Mai mult de 80% din banii publici acordați fermierilor prin intermediul politicii agricole comune (PAC) a UE au mers către produsele de origine animală, în ciuda daunelor pe care acestea le provoacă societății, potrivit unui studiu publicat în Nature Food. Luând în considerare hrana pentru animale, subvențiile acordate pentru un kilogram de carne de vită, carnea cu cea mai mare amprentă ecologică, s-au dublat de la 0,71 EUR la 1,42 EUR.

UE, care intenționează să facă din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050, cheltuiește aproape o treime din întregul său buget pentru subvențiile PAC. „Cea mai mare parte din această sumă se îndreaptă către produse care ne duc pe marginea prăpastiei”, a declarat Paul Behrens, cercetător în domeniul schimbărilor de mediu la Universitatea din Leiden și coautor al studiului.

Sistemul de subvenții, care plătește mai mult fermelor care ocupă mai mult teren, are ca rezultat „rezultate perverse pentru o tranziție alimentară”, deoarece animalele ocupă mai mult spațiu decât plantele și sunt hrănite ineficient cu culturi care ar fi putut ajunge la oameni, au constatat cercetătorii. Pentru a produce aceeași cantitate de proteine, carnea de vită necesită de 20 de ori mai mult teren decât nucile și de 35 de ori mai mult decât cerealele.

Behrens a declarat că inerția politică a însemnat că UE menține acest sistem în fața unei crize de mediu. „Stimulăm cel mai rău scenariu”, a spus el.

Pentru a calcula întreaga amploare a sprijinului acordat de UE pentru produsele de origine animală, cercetătorii au legat înregistrările privind subvențiile de o bază de date academică privind fluxurile de alimente și au urmărit banii publici de-a lungul lanțului de aprovizionare în 2013, ultimul an pentru care aceasta din urmă deținea date. De atunci, PAC a fost reformată de două ori, dar împărțirea subvențiilor directe – înainte de a lua în considerare fluxurile comerciale – a rămas aproximativ constantă pentru alimentele de origine animală și vegetală.

Cercetătorii au constatat că 12 % din subvenții au fost încorporate în produse care au fost expediate în afara UE, în principal în țările cu venituri medii superioare și înalte. Potrivit studiului, China a consumat mai multe subvenții agricole din UE decât Țările de Jos, în timp ce SUA a consumat mai mult decât Danemarca.

Mario Díaz Esteban, ecologist la Muzeul Național de Științe Naturale din Spania, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat că rezultatele sunt „pe cât de solide și clare, pe atât de devastatoare”.

Alți experți și-au exprimat prudența cu privire la mărimea estimată a subvențiilor acordate produselor de origine animală.

Multe s-au schimbat din 2013, anul în care a fost investigat studiul, a declarat Florian Freund, economist agricol la Universitatea Braunschweig, care nu a fost implicat în cercetare. El a fost unul dintre autorii unui un studiu în 2022 – folosind un set de date de la OCDE mai recent, dar mai puțin complet – care a constatat că aproximativ jumătate din subvențiile din UE au mers către alimentele de origine animală.

El a spus: „Studiul ilustrează faptul că majoritatea subvențiilor nu sprijină o tranziție urgentă și necesară către diete sănătoase și durabile”.

Alan Matthews, profesor emerit de politică agricolă europeană la Trinity College din Dublin, a declarat că cercetarea a simplificat prea mult mecanismele economice în joc. Studiul a presupus în mod implicit că subvențiile se reflectă în totalitate în prețurile la care se comercializează produsele de bază, a spus el, ceea ce este „departe de a fi cazul”.

Agricultura animală este una dintre principalele cauze ale morții accelerate a faunei sălbatice din întreaga lume și este responsabilă pentru 12%-20% din poluanții care încălzesc planeta și fac ca fenomenele meteorologice extreme să fie mai violente. În ultima sa reformă pentru perioada 2023-27, UE a decis să rezerve un sfert din plățile directe din cadrul PAC pentru „eco-scheme”, care oferă fermierilor stimulente pentru a practica o agricultură prietenoasă cu mediul.

Cercetarea vine în contextul în care guvernele europene au diluat mai multe politici ecologice în fața protestelor furibunde ale fermierilor. Luni, un pilon cheie al acordului ecologic al UE a fost la un pas de a se prăbuși, atunci când opt țări și-au retras sprijinul pentru o lege de refacere a naturii. Marți, statele membre ale UE au fost de acord cu o propunere a Comisiei de slăbire și amânare a unora dintre condițiile de mediu pe care trebuie să le îndeplinească agricultorii pentru a primi subvenții.

Activiștii au cerut UE să adauge mai multe condiții ecologice la PAC fără a reduce suma totală pe care o primesc agricultorii.

Trecerea la o alimentație mai sănătoasă și mai sustenabilă trebuie să fie benefică și pentru fermierii care produc aceste alimente, a declarat Marco Springmann, cercetător la Institutul pentru schimbări de mediu al Universității Oxford. „Oferirea unui sprijin adecvat este esențială pentru o tranziție echitabilă care să funcționeze pentru oameni și pentru planetă”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...