
Uniunea Europeană a încheiat un acord cu Israelul în vederea unei extinderi a ajutorului umanitar în Fâşia Gaza, care urmează să intre în vigoare ”zilele următoare”, anunţă Kaja Kallas
Uniunea Europeană (UE) a încheiat un acord cu Israelul în vederea extinderii ajutorului umanitar în Fâşia Gaza, anunţă joi şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas, relatează AFP, transmite News.ro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
”Acest acord înseamnă că mai multe puncte de trecerea (barierei de securitate) vor fi deschise, că mai multe camioane cu ajutoare şi hrană vor intra în Fâşia Gaza”, anunţă pe X Kaja Kallas.
”Contăm pe Israel să pună în aplicare toate măsurile convenite”, a adăugat ea, precizând că acestea urmează să intre în vigoare ”în zilele următoare”.
Acordul înseamnă de asemenea că ”infrastructuri vitale vor fi reparate şi că muncitorii umanitari vor fi protejaţi”, anunţă ea.
Concret, acordul prevede o ”creştere substanţială a numărului camioanelor care transportă zilnic produse alimentare şi nealimentare care intră în Fâşia Gaza”, şi deschiderea unor ”noi puncte de trecere” a barierei de securitate dintre Israel şi enclavă, în nordul şi sudul Fâşiei Gaza, anunţă într-un comunicat Kaja Kallas.
Acordul prevede o ”redeschidere a căilor de trimitere de ajutor din Iordania şi Egipt şi posibilitatea distribuirii unor produse alimentare prin intermediul unor brutării şi bucătorii publice în toată Fâşia Gaza”, se arată document.
Livrări de carburant în beneficiul organizaţiilor umanitare urmeaază să fie de asemenea reluate, ”până la nivel operaţional”, prevede acordul.
Şefa diplomaţiei europene urmează să le predea, în zilele următoare, celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) o listă cu măsuri pe care le pot lua, în urma deciziei de revizuire a Acordului de Asociere UE-Israel.
Comisia Europeană estimează într-un raport – prezentat la sfârşitul lui iunie miniştrilor de Externe din UE – că Israelul a încălcat Articolul 2 al Acordului privind respectarea drepturilor omului.
Unele state membre UE – ca Spania – cer, în consecinţă, o suspendare a acestui Acord de Asociere, cel puţin parţial, însă altele se opun.
Liderii europeni, reuniţi la sfârşitul lui iunie într-un summit, le-au cerut miniştrilor ”să continue discuţiile în vederea unor acţiuni ulterioare” însă ”ţinând cont de evoluţia situaţiei pe teren”.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.