G4Media.ro

Uniunea Europeană a aprobat al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Sursa foto: GEORGES GOBET / AFP

Uniunea Europeană a aprobat al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană a aprobat cel de-al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la escaladarea conflictului declanșat de Moscova în Ucraina.

„Acest pachet introduce noi interdicții de import din partea UE, în valoare de 7 miliarde de euro, pentru a reduce veniturile Rusiei, precum și restricții la export, care vor priva și mai mult complexul militar și industrial al Kremlinului de componente și tehnologii-cheie, iar economia Rusiei de servicii și expertiză europeană.

De asemenea, sancțiunile privează armata rusă și furnizorii săi de alte bunuri și echipamente specifice necesare pentru a purta războiul pe teritoriul ucrainean. De asemenea, pachetul pune bazele cadrului juridic necesar pentru a pune în aplicare plafonarea prețului petrolului preconizată de G7”, se arată într-un comunicat emis de Comisia Europeană.

Redăm mai jos comunicatul Comisiei Europene:

„Comisia salută adoptarea de către Consiliu a unui al optulea pachet de sancțiuni dure împotriva Rusiei pentru agresiunea acesteia împotriva Ucrainei. Acest pachet – care a fost coordonat îndeaproape cu partenerii noștri internaționali – răspunde escaladării continue și războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv prin anexarea ilegală a teritoriului ucrainean pe baza unor «referendumuri» false, prin mobilizarea de trupe suplimentare și prin lansarea de amenințări nucleare deschise.

Acest pachet introduce noi interdicții de import din partea UE, în valoare de 7 miliarde de euro, pentru a reduce veniturile Rusiei, precum și restricții la export, care vor priva și mai mult complexul militar și industrial al Kremlinului de componente și tehnologii-cheie, iar economia Rusiei de servicii și expertiză europeană. De asemenea, sancțiunile privează armata rusă și furnizorii săi de alte bunuri și echipamente specifice necesare pentru a purta războiul pe teritoriul ucrainean. De asemenea, pachetul pune bazele cadrului juridic necesar pentru a pune în aplicare plafonarea prețului petrolului preconizată de G7.

Mai exact, acest pachet conține următoarele elemente:

Liste suplimentare

Au fost sancționate persoane și entități suplimentare. Sunt vizate persoanele implicate în ocuparea, anexarea ilegală și «referendumurile» false ale Rusiei în teritoriile ocupate/oblastele din regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie. Aceasta include, de asemenea, persoanele și entitățile care lucrează în sectorul apărării, cum ar fi oficialii de rang înalt și militari, precum și companiile care sprijină forțele armate ruse. De asemenea, UE continuă să vizeze actorii care răspândesc dezinformări cu privire la război.

Măsurile restrictive ale UE vizează factori de decizie cheie, oligarhi, oficiali militari de rang înalt și propagandiști, responsabili de subminarea integrității teritoriale a Ucrainei.

Extinderea restricțiilor la oblasturile Herson și Zaporojie

Domeniul de aplicare geografic al măsurilor restrictive ca răspuns la recunoașterea zonelor neguvernamentale controlate de guvern din oblasturile Donețk și Luhansk din Ucraina și la ordonarea forțelor armate rusești în aceste zone a fost extins pentru a acoperi toate zonele neguvernamentale controlate de guvern din Ucraina din oblasturile Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson.

Noi restricții la export

Au fost introduse restricții suplimentare la export, care au ca scop reducerea accesului Rusiei la produse militare, industriale și tehnologice, precum și a capacității acesteia de a-și dezvolta sectorul de apărare și securitate.

Printre acestea se numără interzicerea exportului de cărbune, inclusiv cărbune cocsificabil (care este utilizat în uzinele industriale rusești), de anumite componente electronice (care se găsesc în armele rusești), de articole tehnice utilizate în sectorul aviației, precum și de anumite produse chimice.

A fost adăugată o interdicție privind exportul de arme de calibru mic și de alte bunuri în temeiul regulamentului privind combaterea torturii.

Noi restricții la import

Au fost convenite restricții suplimentare la import în valoare de aproape 7 miliarde EUR.

Acestea includ, de exemplu, o interdicție privind importul de produse siderurgice rusești finite și semifinite (sub rezerva unei perioade de tranziție pentru unele semifabricate), mașini și aparate, materiale plastice, vehicule, textile, încălțăminte, piele, ceramică, anumite produse chimice și bijuterii altele decât cele din aur.

Punerea în aplicare a plafonului de preț al petrolului stabilit de G7

Pachetul de astăzi marchează începutul punerii în aplicare în UE a acordului G7 privind exporturile de petrol rusesc. În timp ce interdicția UE de a importa țiței rusesc pe cale maritimă rămâne în totalitate, plafonarea prețurilor, odată pusă în aplicare, va permite operatorilor europeni să efectueze și să sprijine transportul de petrol rusesc către țări terțe, cu condiția ca prețul acestuia să rămână sub un „plafon” prestabilit. Acest lucru va contribui la reducerea în continuare a veniturilor Rusiei, menținând în același timp stabilitatea piețelor energetice globale prin continuarea aprovizionării.

Astfel, va contribui, de asemenea, la combaterea inflației și la menținerea stabilă a costurilor energetice într-un moment în care costurile ridicate – în special prețurile ridicate ale combustibililor – reprezintă o mare preocupare pentru toți europenii.

Această măsură este coordonată îndeaproape cu partenerii din G7. Ea ar urma să intre în vigoare după 5 decembrie 2022 pentru țiței și după 5 februarie 2023 pentru produsele petroliere rafinate, după o nouă decizie a Consiliului.

Restricții privind întreprinderile de stat

Pachetul de măsuri de astăzi interzice resortisanților UE să ocupe funcții în organele de conducere ale anumitor întreprinderi de stat.

De asemenea, acesta interzice toate tranzacțiile cu Registrul maritim rus, adăugându-l la lista întreprinderilor de stat care fac obiectul unei interdicții de tranzacționare.

Servicii financiare, de consultanță IT și alte servicii pentru întreprinderi

Interdicțiile existente privind activele criptografice au fost înăsprite prin interzicerea tuturor portofelelor, conturilor sau serviciilor de custodie a criptoactivităților, indiferent de valoarea portofelului (anterior era permisă o sumă de până la 10 000 EUR).

Pachetul lărgește sfera serviciilor care nu mai pot fi prestate guvernului rus sau persoanelor juridice stabilite în Rusia: acestea includ acum serviciile de consultanță IT, de consultanță juridică, de arhitectură și de inginerie. Acestea sunt semnificative, deoarece vor slăbi potențial capacitatea industrială a Rusiei, deoarece aceasta este foarte dependentă de importul acestor servicii.

Descurajarea eludării sancțiunilor

UE a introdus un nou criteriu de includere pe listă, care îi va permite să sancționeze persoanele care facilitează încălcarea interdicției de eludare a sancțiunilor.

Mai multe informații

Sancțiunile UE împotriva Rusiei se dovedesc a fi eficiente. Acestea afectează capacitatea Rusiei de a fabrica noi arme și de a le repara pe cele existente, precum și de a împiedica transportul de materiale.

Implicațiile geopolitice, economice și financiare ale agresiunii continue a Rusiei sunt clare, deoarece războiul a perturbat piețele mondiale de mărfuri, în special în ceea ce privește produsele agroalimentare și energia. UE continuă să se asigure că sancțiunile sale nu afectează exporturile de energie și produse agroalimentare din Rusia către țări terțe.

În calitate de gardian al tratatelor UE, Comisia Europeană monitorizează aplicarea sancțiunilor UE în întreaga UE.

UE rămâne unită în solidaritatea sa cu Ucraina și va continua să sprijine Ucraina și poporul său împreună cu partenerii săi internaționali, inclusiv prin sprijin politic, financiar și umanitar suplimentar”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. bai, putin, vezi ca ai iar pachet…

  2. Da, trollule asa este, hai mai ia o d b in gura asa de control! Rus imput1t!

  3. Ia zi tu ….. cu ce te afecteaza al x-lea pachet de sanctiuni?
    Ti-a luat mancarea de la gura?

  4. Plângi, rusule.