G4Media.ro

Unii pacienţi cu COVID-19 folosesc acasă concentratoare de oxigen sau spray-uri cu…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Unii pacienţi cu COVID-19 folosesc acasă concentratoare de oxigen sau spray-uri cu oxigen pentru alpinişti, avertizează medicii: ”E o capcană. Sunt pacienţi care ajung direct la ATI. Plămânul se poate strânge ca o smochină”

Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală a explicat pentru News.ro că nu puţini sunt pacienţii cu COVID-19 care, odată ce observă acasă că au saturaţia scăzută, folosesc concentratoare de oxigen care se găsesc în comerţ sau spray-uri cu oxigen destinate alpiniştilor.

Medicul infecţionist atrage atenţia că această decizie pe care o iau pacienţii este foarte periculoasă şi că evaluarea stării de sănătate trebuie făcută în spital. Marinescu precizează că acel concentrator de oxigen se poate folosi numai după externare, când pacientul ajunge acasă şi are în urma bolii insuficienţă respiratorie în formă prelungită.

Medicul Letiţia Coriu, şeful Secţiei de ATI de la Spitalul Colţea din Capitală, spune că recent a venit spre spital un bărbat care s-a tratat acasă cu ajutorul unui concentrator de oxigen şi că pe drumul spre spital a folosit un spray pentru alpinişti. Bărbatul a fost internat imediat în secţia de ATI, cu saturaţie foarte mică.

Dr. Adrian Marinescu: Este o capcană prin care trec, din păcate, destul de mulţi

“Am avut astfel de pacienţi şi aici aş trage un semnal de alarmă. Este o capcană şi este o capcană prin care, din păcate, trec destul de mulţi.

Trebuie să lămurim în felul următor: în momentul în care cineva are nevoie de oxigen, îşi măsoară saturaţia, vede că-I mai mică, trebuie să ştie clar că înseamnă că are o formă severă de infecţie cuSARS CoV 2, în niciun caz nu e de stat acasă şi în acea situaţie boala trebuie tratată la spital.

Dr. Marinescu: Sunt pacienţi care stau cu concentrator zile întregi şi ajung prea târziu la spital, direct pe patul de ATI

Este extrem de important, sunt pacienţi care stau cu acel concentrator zile întregi acasă şi ajung din păcate mult prea târziu la spital, direct pe patul de terapie intensivă.

Lucrurile acestea nu trebuie să se întâmple, ne facem o evaluare, întâi prin medicul de familie, poate prin telefon, dacă ne orientează că suntem o persoană vulnerabilă, că sunt anumite simptome care într-adevăr pun probleme, trebuie să ne facem evaluarea la spital, în niciun caz nu ne tratăm singuri, am mai discutat cu automedicaţia, iar în cazurile acestea să folosim concentratorul de oxigen eu cred că este exclus.

Spray-ul este util pentru alpinişti, în anumite situaţii, pentru intervale scurte de timp, dar pacientul are nevoie de mult mai mult

Nici spray-ul pentru alpinişti nu are nicio legătură cu ce ne trebuie nouă aici. Este util pentru alpinişti, în anumite situaţii, pentru intervale scurte de timp, dar nu are nicio legătură, acel pacient trebuie să fie evaluat şi are nevoie de mult mai mult decât un simplu concentrator de oxigen.

Dacă nu ai evaluarea necesară, nu primeşti tratament, nu se face ceea ce trebuie, exclus să tratez acasă un pacient care are insuficienţă respiratorie. Cine are nevoie de oxigen înseamnă că are insuficienţă respiratorie, nu intră în discuţie să o tratăm acasă, în niciun caz.

Dr. Marinescu: Comcentratorul de oxigen, folosit acasă într-o singură situaţie

Avem cazuri când stau acasă cu concentrator mai multe zile, încercăm să atenţionăm legat de faptul că acest lucru nu trebuie să se întâmple. Concentratorul de oxigen acasă poate fi folosit într-o singură situaţie, cea în care pacientul, după ce a stat internat un interval de timp, a ajuns la un moment dat să aibă un grad de insuficienţă respiratorie cu formă prelungită şi are un necesar mic, de 2-3 litri, şi atunci medicul este cel care hotărăşte că poate să folosească acest concentrator acasă, cu o monitorizare ulterioară, în niciun caz altfel”, a explicat pentru News.ro directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş.

Dr. Letitia Coriu, şeful secţiei de ATI de la Spitalul Colţea a explicat că recent un bărbat de 57 de ani cu COVID-19 a venit la garda unităţii sanitare cu un aparţinător, cu maşina personală. Acesta îi administra pufuri de oxigen dintr-un spray special destinat alpiniştilor. Înainte de a face însă acest drum de urgenţă la spital pentru că avea saturaţie scăzută, pacientul se tratase la domiciliu cu ajutorul unui concentrator de oxigen. Imediat ce a ajuns la spital, pacientul a fost însă internat în secţia de ATI şi asistat respirator, pentru că avea saturaţie foarte scăzută.

“Este vorba despre un pacient de 57 de ani care a fost operat în 2019 de un cancer pulmonar incipient şi care a avut o perioadă de radio şi chimioterapie post-operator. Dânsul s-a vaccinat corect, noi presupunem că din cauza terapiei citostatice nu a făcut un nivel de anticorpi suficient şi s-a îmbolnăvit de COVID, o formă severă. Dânsul a stat la domiciliu în jur de 6 zile pe oxigen, pe concentrator la domiciliu, dar, în momentul în care, cu stat în poziţie pe burtă, oxigen din concentrator, perfuzie, nu a mai putut să facă faţă, s-a desaturat sub 90%, s-au suit în maşina personală, la Nasta nu au avut locuri, a venit la noi.

Am aflat ulterior că însoţitorul îi dădea nişte pufuri de oxigen dintr-un flacon de alpinism, care flacon are oxigen pentru alpinism la înălţime mare, şi cu toate astea domnul a ajuns la 63 saturaţie în spital la noi şi a trebuit să-l asistăm imediat respirator.

Am fost nevoită să pun al 10-lea pat, noi funcţionăm cu 8 paturi, am pus între alte paturi, încercăm să suplimentăm, practic stau unul lângă altul oamenii în secţie în ATI, nu mai putem respecta distanţarea între paturi, epidemiologică, şi normele de sterilizare până la urmă nu mai pot fi aplicate în astfel de condiţii.

Dr. Letiţia Coriu: Pacienţii îşi întârzie sosirea la spital şi plămânul atacat de COVID se poate strânge ca o smochină

Oamenii au o rezervă în a veni la spital şi încearcă să folosească în primul rând concentratoare de oxigen la domiciliu care dau în jur de 5, 10 litri de oxigen. Dânşii din cauza aceasta îşi întârzie cumva sosirea la spital şi plămânul atacat de COVID se poate strânge ca o smochină, aşa, să piardă aerul din el şi să se lipească alveolele şi să fie mai greu de desfăcut dacă întârzie să ajungă.

Aceste concentratoare pot ajuta pacienţi care au comorbidităţi pulmonare, dar nu este o soluţie să întârzie foarte mult venirea la spital, pentru urgenţă, că se desaturează într-o noapte şi nu au cum să ajungă, pot să administreze oxigen, dar cel mai bine este venirea la spital, dar şi spitalul poate să nu aibă locuri, sunt mari probleme.

Administrarea de oxigen la timp, esenţială în boala COVID-19

În COVID, administrarea de oxigen care să se facă la timp şi cu presiuni pozitive, deci mai mult decât ce dă un concentrator, presiune pozitivă din aparatură special făcută, cu cort sau cu mască aplicată foarte etanş, acestea sunt soluţiile, trebuie desfăcute alveolele. Şi cu acel puf, tot a venit desaturat, deci nu i-a ajuns”, a explicat Dr. Letiţia Coriu, medic primar de ATI la Spitalul Colţea.

sursa: News.ro, sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. La varianta delta se moare 7%. La 10.000 cazuri pe zi ar trebui să fie 700 morti pe zi. La noi se raportează 300 in medie la 16-17.000 pe zi in condițiile in care NU se folosesc anticorpi monoclonali si tocilizumab. Se moare deci in ritm de 1000 pe zi minim si SE MINTE.
    Cei cu concentratoare de oxigen au sanse mai mari decât cei ce așteaptă la poarta spitalele pentru că nu este loc.

  2. Da, madam dr… Dacă țintuiești la pat…ATI…bolnavul ”asamblat” la surse de oxigen, e dezastru. Obligatoriu, bolnavul care nu poate respira, trebuie să stea șezând și permanent să facă gimnastică respiratorie, învățat să-și facă clapotaj ușor, nicidecum țintuit la pat. Ati-ul este pt cei în comă, nu pt cei ce se pot mișca. Și dacă-i intubați cu truse nesterile, mai bine lăsați-i … nu vor supraviețui. Cine se crede viteaz și nu respectă regulile atât de simple, masca, distanțarea, igiena strictă, chiar și autoizolarea benevolă -adică statul în casă, evitarea contactului cu oricine, fie el sănătos tun…reguli care nu dor, nu te omoară, își merită soarta. De data asta, prostia, încăpățânarea, tembelismul, idioțenia, etc. îl costă viața pe prost… Crede că dacă ajunge la ATI e ca la discotecă…

    • @ reguli
      🎯
      Iar despre ,,sterilizarea,, de la intubaj, vad ca stii bine, ferească Domnul sa ajungi acolo ! 😪
      Articol util in Bursa despre statul indian Uttar Pradesh si lupta anti-covid.

    • Bai,AI FOST VREODATA INTR-O SECTIE ATI? CA VAD CA AI TUPEU MAXIM SA CRITICI DOCTORII CA DAU MEDICAMENTUL „PE PILE”,DAR SA CRITICI PE CEI CARE ORGANIZEAZA PROTESTE ANTIMASCA SI ANTIVACCIN,PARLAMENTARII SOSOACA SI SIMION,NU INDRAZNESTI,CA ESTI POSTAK AUROLAC!!!

  3. E ca sa nu moara in incendiu in spital.

    • Sau de la vreun „tratament” cu klebsiella.

    • Unde sunt medicamentele din farmacii care pot vindeca PNEUMONIA inca din stadiile incipiente ?

      De ce medicii de familie nu scriu retete cu aceste medicamente ?

      GENOCID

    • Băi,@X, ce treabă are pneumonia bacteriană cu Coviduț19, care e un virusache?

    • Xlinkule,nu vrei mai bine sa taci? Ca de experti fara creier ne-am saturat,sosocarilor!!! Din cauza voastra mor pe capete adeptii vostri!!

  4. E clar ca aparatul asta omoara oameni. Duceti-va la Spitalul Clinici de Urgent Universitar Sfantul Mucenic Eroul in Alb, pana nu e prea tarziu si nu se mai lipseste nozocomiala!

  5. Cresc cazurile. Oamenii sunt speriati

  6. Măcar nu vor deveni legume ca waxerii.

  7. Și cu toate astea rata de vaccinare e tot mică. Ce ne spune asta?

  8. …românache cel priceput!
    Băi da’ proastă nație mai sunteți!

  9. Trebuie sa mori in spital ca prostul peobabil

  10. @ X-link
    La Farmacia Veterinară !
    In America e discreditat ca ,,horse dewormer,, iar in Romania ca ,,medicament pentru câini si pisici,,.
    In India si Bangladesh si-a facut treaba !

    • @moatze pe creier.
      Daca ai studii veterinare nu inseamna ca esti medic si pentru oameni.
      Lasa-ne cu medicamentele de paduchi!

  11. Ferească dumnezeu de asa ceva . Asa suntem noi romanii suntem de toate chiar și medici ne tratăm noi acasă iar când nu reușim mergem in ultima fază la spital și spunem că spitalele ne omoară. Într-adevăr și sistemul medical lasă de dorit si comportamentul medicilor uneori este jalnic . Bine ca unii nu se ajuta cu aer de la compresor auto sau să meargă la vulcanizare.

  12. Pacient cancer pulmonar operat in 2019 s-a vaccinat anticovid, dar a făcut boala si s-a tratat acasa cum a putut.
    L-a mai intrebat cineva cum ii mai e la un an de la intervenția chirurgicală? I-a mai pasat cuiva din sistemul medical de el?
    A făcut si el cum a crezut că e mai bine, ca s-a apreciat omul ca nefiind grav (ca asa se tot latra la tv: vaccinati-va ca sa nu ajungeti grav).
    Motivele găsite pentru care nu a dezvoltat anticorpi sunt pentru creduli, ca el a făcut chimio- si radioterapie in 2019, după operație, iar de vaccinat a putut sa se vaccineze de-abia din feb-mar 2021. Pur si simplu, pe el nu l-a protejat vaccinul.
    Sau are recidive si este victima deciziilor comandanților supremi care au tinut restul bolilor departe de specialiști.
    App de specialisti, cancerul pulmonar este manageriat de pneumolog, iar pneumologii sunt ocupați de 18 luni doar cu pneumonia pandemica.

  13. Dovada ca oxigenul ucide.

    • Măcar aşa ştii sigur că mori din propria prostie, în loc să rişti să te eutansieze halatele albe. Cine are cunostiinte afara poate sa-i intrebe…

    • Si cand iau foc spitalele, e tot din cauza oxigenului.