G4Media.ro

Ungureanu (USR): Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara a reutilizat dispozitive medicale în…

Sursa foto: Pexels

Ungureanu (USR): Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara a reutilizat dispozitive medicale în cadrul unui studiu și a concluzionat că defibrilatoarele verificate şi resterilizate corespunzător sunt la fel de sigure ca cele noi / Agenţia Medicamentului trebuie să clarifice situaţia dispozitivelor care se refolosesc

Deputatul USR Emanuel Ungureanu spune că la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara s-au refolosit dispozitive medicale în cadrul unui studiu, în perioada 2000-2014, care a concluzionat că defibrilatoarele verificate şi resterilizate corespunzător sunt la fel de sigure ca şi defibralatoarele noi. Deputatul USR a subliniat că Agenţia Medicamentului trebuie să clarifice situaţia dispozitivelor care se refolosesc în anumite instituţii medicale și a cerut public Institutului de Boli Cardiovasculare din Timişoara să clarifice dacă pacienţii care au primit dispozitivele sunt în siguranţă, potrivit Agerpres.

El invocă în acest sens lucrări ştiinţifice, realizate pentru a stabili dacă defibrilatoarele implantabile re-sterilizate sunt la fel de sigure ca dispozitivele noi din punctul de vedere al funcţionalităţii şi ratelor de infecţie. În aceste studii au fost incluşi 271 de pacienţi, dintre care 157 au primit defibrilatoare re-sterilizate, în perioada 2000-2014, a precizat deputatul USR în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Parlamentului.

„Marea problemă pe care o avem noi este şi una care ţine de reacţia societăţii la corupţie şi la lipsa banilor din sistemul sanitar, pentru că şi doctorii de bună credinţă şi cei de rea-credinţă au fost confruntaţi cu lipsa unor materiale sanitare pentru pacienţi. Există o instituţie medicală în ţara noastră care se află în subordinea Ministerului Sănătăţii, Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara, care a folosit mai multe materiale, dispozitive medicale pentru pacienţii cu afecţiuni grave, prin reutilizare. O să vă prezint trei lucrări ştiinţifice – una din 2015, una din 2016 şi una din 2019 – lucrări ştiinţifice susţinute de angajaţi ai acestei instituţii medicale prestigioase, fără niciun dubiu, care vorbesc despre reimplantarea, refolosirea unor dispozitive medicale pentru pacienţii cu afecţiuni cardiace”, a precizat Emanuel Ungureanu.

Concluzia studiului a fost că defibrilatoarele verificate şi resterilizate corespunzător sunt la fel de sigure ca şi defibralatoarele noi, menţionează deputatul.

„Vorbim, deci, despre 14 ani în care la Institutul de Boli Cardiovasculare s-au reimplantat diferite dispozitive de la pacienţi morţi sau de la alte activităţi, poate, ştiinţifice – nu ştim, că nu se specifică. Concluzia studiului a fost că defibrilatoarele verificate şi resterilizate corespunzător sunt la fel de sigure ca şi defibrilatoarele noi. Nu ştim pe ce s-a bazat acest studiu. Aici se vorbeşte despre o statistică legată de infecţii şi defecţiuni. De asemenea, studiul a concluzionat că reutilizarea în siguranţă a acestor dispozitive are implicaţii financiare şi umanitare. (…) Ce ne spun nouă aceste trei studii este că au mai existat instituţii medicale care au refolosit instrumentar care părea de unică folosinţă. Au experimentat, dacă vreţi, în încercarea de a ajuta pacienţii”, a menţionat el.

Deputatul USR a subliniat că Agenţia Medicamentului trebuie să clarifice situaţia dispozitivelor care se refolosesc în anumite instituţii medicale.

„Întrebarea mea este: toţi decidenţii aceştia din sănătate, profesori universitari, oameni care au publicat cercetări ştiinţifice, precum acestea de la Institutul de Boli Cardiovasculare, nu pot să iasă şi să explice? De-a lungul timpului, în România s-au folosit, s-au refolosit anumite instrumente de unică folosinţă în beneficiul pacienţilor sau doar în beneficiul unor medici lacomi? Aceste lucrări ştiinţifice le pun la dispoziţia publicului astăzi şi îi întreb pe medicii de la Timişoara: de ce nu ies în faţă să explice astăzi de ce au folosit acele instrumente, acele dispozitive care par de unică folosinţă? De ce nu-şi asumă acum public că au făcut acest lucru pentru a salva vieţi, nu pentru a se îmbogăţi, poate, din bani daţi la negru de către pacient pe aceste dispozitive refolosite, adică pentru şpagă? Nu cred că România este populată doar de medici şpăgari. Trebuie să avem încredere în sistemul sanitar şi putem face asta doar dacă medicii, atunci când nu mai vin bani de la Casă, spun că vor să salveze vieţi, dar nu sunt sprijiniţi”, a precizat Ungureanu.

El a cerut public Institutului de Boli Cardiovasculare din Timişoara să clarifice dacă pacienţii care au primit dispozitivele sunt în siguranţă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...