
Ungaria trasează o linie roșie în discuțiile cu SUA: „Nu vom renunța la China, chiar dacă Trump o cere”
Un oficial ungar a declarat că decuplarea de China reprezintă o „linie roșie” în relația sa cu Statele Unite, subliniind astfel hotărârea Budapestei de a-și păstra relațiile economice strânse cu Beijingul, chiar și în fața unor eventuale presiuni venite din partea unei viitoare administrații Trump, scrie publicația South China Morning Post.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Declarația vine pe fondul dependenței Ungariei de China, după ce a pierdut fondurile europene.
„Categoric nu. Este o linie roșie pentru noi. Avem relații comerciale excelente cu China, iar această țară a devenit unul dintre cei mai mari investitori în Ungaria”, a declarat Levente Magyar, ministru adjunct al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, în cadrul unei întâlniri a miniștrilor europeni ai comerțului desfășurată la Bruxelles.
Întrebat dacă Ungaria ar fi dispusă să se alinieze unei eventuale politici americane de izolare a Chinei, în cazul în care Donald Trump va reveni la Casa Albă, oficialul a fost categoric: „Nu suntem dispuși să renunțăm la aceste beneficii”.
Potrivit datelor recente, în anul 2023 Ungaria a atras 44% din totalul investițiilor chineze direcționate către Europa, devansând astfel economii mari precum Germania, Franța și Regatul Unit.
„Suntem supra-reprezentați dacă ne raportăm la populația și dimensiunea economiei noastre. Ungaria are de câștigat din aceste relații economice și comerciale intensive cu China”, a adăugat Magyar.
Această poziție clară vine într-un moment în care aliații Washingtonului sunt îndemnați tot mai des să-și revizuiască relațiile cu Beijingul. Unele voci din anturajul lui Trump au sugerat că un eventual nou mandat va presupune o strategie fermă de eliminare a Chinei din lanțurile globale de aprovizionare, presând aliații să urmeze aceeași linie.
„În cele din urmă, Orban va trebui să aleagă”, a declarat un oficial european pentru South China Morning Post. „Trump sau China. Nu știm pe cine ar alege.”
Între timp, Ungaria continuă să fie un magnet pentru giganții industriali chinezi. Producătorul de baterii CATL construiește o fabrică în valoare de 7,3 miliarde de euro în Debrecen, iar compania BYD – liderul mondial în producția de vehicule electrice – își va începe producția tot în Ungaria în acest an.
Declarațiile lui Magyar au fost făcute în contextul unei reuniuni a miniștrilor europeni ai comerțului, unde s-au discutat măsuri de răspuns la noile tarife americane și politici privind securitatea economică, menite să reducă riscurile de scurgeri tehnologice către China.
Întâlnirea survine într-un climat ceva mai calm al relațiilor comerciale dintre SUA și China. Un acord recent încheiat la Geneva a dus la reducerea semnificativă a tarifelor dintre cele două superputeri, fapt salutat și la nivel european.
Michal Baranowski, ministrul adjunct al dezvoltării din Polonia, a afirmat că „acordul cu China este un prim pas important pentru detensionarea relațiilor comerciale” și ar putea proteja Europa de efectele negative ale redirecționării fluxurilor comerciale.
La rândul său, comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis, a declarat că „deși detensionarea este un semn pozitiv, tarifele de 30% aplicate în continuare de SUA bunurilor chinezești rămân un nivel ridicat și distorsionează semnificativ comerțul”.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.