G4Media.ro

Ungaria şi Polonia vor înfiinţa un institut comun care va analiza statul…

sursa foto: Facebook/ Peter Szijjarto

Ungaria şi Polonia vor înfiinţa un institut comun care va analiza statul de drept în țările UE pentru a contracara rapoartele Bruxelles-ului: Scopul institutului comparativ va fi să nu fim luaţi de proşti

Ungaria şi Polonia vor înfiinţa un institut comun pentru a evalua respectarea statului de drept de către ţări membre în întreaga Uniune Europeană şi pentru a contracara astfel acuzaţiile de încălcare a statului de drept, a anunţat luni ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, relatează Reuters, citată de Agerpres.

După ce s-a întâlnit cu ministrul polonez de externe Zbigniew Rau la Budapesta, Szijjarto a declarat că raportul UE privind statul de drept, care va fi discutat în curând la Bruxelles, se anticipează să fie mai degrabă o declaraţie politică, decât o evaluare bine întemeiată.

„Scopul institutului comparativ va fi să nu fim luaţi de proşti”, a spus Szijjarto, adăugând că există „destui politicieni occidentali care ne folosesc pe post de sac de box”.

Institutul va examina cum a fost respectat statul de drept în UE, pentru a evita aplicarea unor „standardele duble” Poloniei şi Ungariei, a spus el.

Guvernul Partidului Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia, la fel ca şi executivul aliatului său ungar Viktor Orban, este angrenat de mai mulţi ani într-o luptă cu UE din cauza acuzaţiilor de diminuare a standardelor democratice.

Deşi ambele state foste comuniste beneficiază de alocări generoase din fondurile UE, conducătorii lor sunt sub presiune pentru că au plasat tribunalele şi judecătorii, media şi mediul academic, ONG-urile şi grupurile care militează pentru drepturile omului sub control guvernamental direct.

Într-un interviu acordat vineri pentru Reuters, Orban a negat că subminează democraţia.

La un summit UE din luna iulie, blocul comunitar s-a pus de acord ca viitorul buget multianual pentru perioada 2021-2027, în valoarea de 1.000 de miliarde de euro, şi accesul la fondul de relansare pentru pandemie în valoare de 750 de miliarde de euro, ar trebui să includă condiţii de respectare a statului de drept.

Totuşi, detaliile exacte nu au fost stabilite, iar Parlamentul European cere condiţii mai aspre decât cele convenite la summit, în timp ce Varşovia şi Budapesta ameninţă să-şi folosească dreptul de veto pentru a bloca orice propunere care le-ar afecta alocările de fonduri.

Zbigniew Rau a spus că noul institut va promova dezbaterea şi transparenţa în cadrul UE. „O dezbatere legală nu poate fi înlocuită de o dezbatere politică”, a afirmat el

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. da, foarte bine .. sa faca .. e bine sa se confrunte idei
    desi din partea orbanilor .. nu prea vad sincer ce pot zice .. ca si cum l-ai pune pe draknea sa ne spuna de justitie

  2. Initiativa binevenita si absolut necesara.

  3. Două exemple ale statului de drept.:) Polonia este surpriza neplăcută, sper sa își revină cât mai curând, avem nevoie de democrații puternice in Europa de Est.

  4. Faceti ce institute vreti , dar nu uitati de unul care sa va dea miliarde de euro nerambursabile pe care noi vi le dadeam pana cand ne-ati luat de prosti.

    • Hu si PL cat exporta in aceste tari + care contributia la ei? Te uiti doar la o parte a finantarii…

  5. Interesant…UE cu doua viteze pride contur.

  6. Esti in UE, acum primeste lumea a3 a la tine in tara si fii gay, daca nu, nu esti stat de drept.

  7. Ha ha ha. Asa ii trebuie UE-ului, le taie ungurii finantarea.

  8. Foarte bine. Le sugerez sa-i coopteze in acest nou organism si pe marii specialisti romani in “statul de drept”, domnii T Toader, F Iordache, S Nicolicea si bineinteles pe doamnele N Nicolai, L Savonea.

  9. degeaba reluam falsificarile Volkswagen sau deturnarile de fonduri de la Deutsche si Danske, cata vreme nu aflam cine a dat pentru Apanova

  10. Respectarea statului de drept nu are legatura cu matrapazlicurile unor persoane sau entitati economice ci are legatura cu problematica juridica . Asa ca nu au ce face cu vreo forma de instiut care sa faca ce ……sa constate propriile derapaje . Cred ca asta vor cere imediat toate instutiile UE de la noul institut maghiaro – polonez . O baliverna electorala .

  11. Ce tare! Vom avea parte de niște descoperiri senzaționale de genul ,,Faci ce spune popa nu ce face popa „Să vedeți ce face popa ,abia atunci vor apărea surprizele statelor de drept vest europene.

  12. victor orban a zis lui putin , stapanul ungariei , sa traiti, executat. si asa a aparut institutul lui peste.

  13. are dreptate, e mai usor sa ciodesti banii altora

  14. Bine zis, incet, incet si presa progresista romulana va pierde teren din cauza minciunilor si manipularii nesimtite.
    Unde o sa mai postam?