G4Media.ro

Comisia Europeană acuză compania greacă PPC că ar fi vândut energie electrică…

Sursa foto: Pexels

Comisia Europeană acuză compania greacă PPC că ar fi vândut energie electrică pe piaţa angro sub cost în perioada 2013-2019, pentru a exclude companiile concurente / Reacția companiei

Update: Compania PPC, cea mai mare companie energetică din Grecia, reacţionează la acuzaţiile Comisiei Europene privind vânzarea energiei electrice pe piaţa angro sub cost pentru a exclude rivalii, precizând că aceste acuzaţii se referă la o perioadă cuprinsă între iulie 2013 şi 31 decembrie 2019, înainte de modificarea cadrului de reglementare a pieţei greceşti de energie electrică în conformitate cu modelul ţintă al UE, transmite News.ro.

“PPC SA („PPC”) anunţă că Directoratul General pentru Concurenţă al Comisiei Europene („Comisia”) a trimis astăzi către PPC o comunicare privind Declaraţiile de Obiecţii privind o presupusă încălcare a regulilor UE de concurenţă. Cazul a început cu inspecţia Comisiei la sediul PPC în februarie 2017, iar procedurile au fost deschise oficial în martie 2021. PPC a cooperat cu Comisia pe parcursul întregului caz. Acuzaţiile Comisiei se referă la o perioadă cuprinsă între iulie 2013 şi 31 decembrie 2019. Prin urmare, cazul se referă la o perioadă înainte de modificarea cadrului de reglementare a pieţei greceşti de energie electrică în conformitate cu modelul ţintă al UE, dar, cel mai important, cu mult înaintea transformării companiei într-o companie de energie modernă şi sustenabilă”, precizează compania.

PPC subliniază că va continua să coopereze cu Comisia şi să ia toate măsurile adecvate şi necesare pentru a-şi apăra drepturile.

”Declaraţia de Obiecţii este o etapă a investigaţiei şi, după cum a subliniat Comisia în declaraţia sa, comunicarea privind Declaraţia de Obiecţii nu aduce atingere rezultatului investigaţiei”, a mai transmis PPC.

Articol inițial: Autorităţile de reglementare antitrust din UE au acuzat miercuri compania elenă Public Power Corp (PPC) de vânzare a energiei electrice pe piaţa angro sub cost pentru a exclude rivalii, o mişcare care ar putea duce la amenzi usturătoare pentru compania de energie electrică din Grecia, care are o prezenţă importantă şi în România, transmite Reuters, citată de News.ro. PPC e prezentă de anul trecut și în România după ce a cumpărat operațiunile Enel.

Comisia Europeană a declarat că practica anticoncurenţială a avut loc între 2013 şi 2019, când PPC a abuzat de dominaţia sa pe piaţa angro de energie electrică din Grecia, vânzând energie electrică generată de centralele sale termice la preţuri sub costurile variabile ale acestora.

Instituţia UE a trimis miercuri o declaraţie de obiecţii în care îşi subliniază acuzaţiile către PPC.

Dosarul de acuzare a urmat unei investigaţii deschise în martie 2021.

”Efectele suspectate ale acestui presupus comportament pe piaţa angro a energiei electrice din Grecia au fost că furnizorii independenţi de energie au fost marginalizaţi, iar investiţiile în surse de energie mai ecologice au fost descurajate”, a declarat autoritatea pentru concurenţă a UE, într-un comunicat.

Comisia a spus că o astfel de acţiune ar fi putut împiedica furnizorii independenţi de energie să se extindă la nivel de retail.

”Prin urmare, comportamentul PPC poate să fi dus la preţuri mai mari pentru consumatorii greci, precum şi la niveluri mai ridicate de emisii de poluare locală”, se spune în comunicat.

Companiile se confruntă cu amenzi de până la 10% din cifra de afaceri globală pentru încălcarea normelor antitrust ale UE.

PPC este cea mai mare companie de utilităţi electrice din Europa de Sud-Est, cu activităţi în domeniul producerii, distribuţiei, operării de reţele şi vânzării de produse şi servicii energetice avansate în Grecia, România şi Macedonia de Nord.

PPC are o capacitate totală instalată de 10,7 GW, constând din centrale termice, hidro şi din surse regenerabile cu o producţie anuală totală de peste 20TWh, în timp ce în segmentul de distribuţie, baza totală de active reglementate se ridică la aproximativ 4,3 miliarde de euro.

Grupul PPC este principalul furnizor de energie electrică din Grecia şi România, deservind 8,7 milioane de clienţi în total, furnizând peste 35 TWh de energie şi o gamă largă de produse şi servicii energetice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...