G4Media.ro

Ungaria, încă un pas spre trecut: a înlocuit termenul ”județ” cu ”comitat”

Ungaria, încă un pas spre trecut: a înlocuit termenul ”județ” cu ”comitat”

Începând cu anul viitor, în Ungaria, alegerile europarlamentare şi alegerile locale vor fi organizate în aceeași zi, a decis marţi Parlamentul Ungariei, care a mai hotărât schimbarea denumirii de ”judeţ” în cea de ”comitat”, transmite Rador, care citează MTI.

La iniţiativa partidelor aflate la guvernare, deputaţii au adoptat cu 140 de voturi pentru şi 36 de voturi contra, cu o majoritate de două treimi, a 11-a modificare a Constituţiei Ungariei.

Astfel, de la 1 ianuarie 2023, denumirea de judeţ se va schimba în cea de comitat. În expunerea de motive se precizează că, începând cu fondarea statului maghiar şi până în 1949, comitatele au fost unităţile administrativ-teritoriale ale Ungariei. „Prin utilizarea expresiei comitat se va evidenţia mai bine că elementul central al structurii statului este suveranitatea naţională, care contribuie la protejarea valorilor fundamentale ale civilizaţiei europene” – au precizat legiuitorii ungari.

În plus, alegerea primarilor şi a consilierilor locali va avea loc în al cincilea an de mandat, în perioada aprilie – iulie 2024, odată cu alegerea deputaţilor în Parlamentul European. Comasarea alegerilor a fost propusă de deputaţii FIDESZ şi ai Partidului Popular Creştin Democrat (KDNP), care au motivat această iniţiativă prin necesitatea reducerii cheltuielilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. Wow, soc si groaza, incredibil, nu se poate asa ceva! Orban e rau, nu a mancat tot din farfurie.

    • Subtire rau ironia, mai ales ca vine de la unul cu pretentii in ale gandirii. E bine ca zi de zi nu uiti sa-ti uzi cei trei trandafiri tosii cu radacini adanci in creierul putin solicitat.

    • Iar cetățenii se vor numi hobbiti…
      Cu ocazia asta, vom avea minoritatea hobbita în Transilvania. Atunci sa vezi alfabet pe plăcuțele bilingve… Mai mult, vom avea în parlament udhr, adică uniunea democratica a hobbitilor din România. Atunci va veni țanțoș baggins, zis frodo, cu impozitele pe fumarit., ca atâta știe.

    • Urmatorul pas logic e sa redenumeasca numele tarii, din Republica Ungara in Imperiul Austro-Ungar. Bun, daca sunt de acord si austriecii.

  2. Cum se zice județ in maghiară? Dar comitat?

    • judet = megye
      comitat = vármegye, cea ce inseamna „judet de cetate” sau similar.

      Au redenumit si prefectul, numele vechi fiind „főispán”, ce Ínseamna ceva de genul „sef de comitat”, folosit in timpul monarchiei pentru seful desemnat de rege.

    • județ = megye ( fonetic aprox ”meghie” )
      comitat = vármegye ( varmeghie ). Vár ( se pronunță VAR ) = cetate. Reanimarea vechilor unități teritoriale este o duioasă amintire a Ungariei Mari , cu 64 de comitate.
      A fost schimbată de asemena și denumirea funcțiilor de conducere ale comitatelor ( similar președintelui județean / prefectului ). Funcția se va denumi ispán ( fonetic ișpan ) cuvânt de origine slavă ( jupân ).

    • Gubernie.

    • E doar adugarea unui prefix, sters de comunisti, judet e „megye”, comitat e: „varmegye”. Timp de 900 de ani erau „varmegye”, doar din 1949 sunt megye, inainte de acest an, in limba maghiara nu exista cuvantul „megye”. Mult zgomot pentru nimic! La fel si cu functia de prefect, pana la 1949 era foispan/adica comite/prefect, dupa 1949 era „elso titkar”, adica prim-secretar, dupa 1990: „kormanymegbizott”, adica „insarcinat al guvernului”… Acum se revine la terminologia normala.

  3. propun sa refacem toate limbile dupa „suna mai bine” 🙂
    si troll suna mai bine ca „mihai”, nu ti se pare? mie da.

  4. Termenul de judet vine tot din evul mediu, de data asta valah, pt ca in Moldova se numeau tinuturi.

  5. ungurii sunt extrem de inapoiati si necivilizati. victoras orban , un corupt marunt, continua sa ii tina intentionat pe unguri in prostie. ii manipuleaza usor. l-a educat bine soros pe victoras, ca doar a fost elev la fundatia lui soros. totusi Romania , periodic trebuie sa dea cate o palma ungariei pentru a le reaminti cine e jupanul in zona. mergem si a 3 a oara la buda pesta daca trebuie. aviz ong-lui udmr.

  6. Județ = trecut
    Deci si noi mai traim in trecut .
    TRAIEASCA REGIONALIZAREA
    TREZITIVAAAAAA OAMENI BUNIIIIII

    PS: MM la toti care is anti orban :)))

  7. Articol scos din cuibarele „redacției”, redacție care se laudă cu „multe și mărunte” dar care este capabilă să genereze și astfel de „petarde” inutile, pestilențiale și expirate.

  8. Nu știu ce tot ziceți voi aici, dar în Ungaria se cheamă „megye”, nu „județ”. Cel mai apropiat cuvânt din română ar fi ”megieș”, care uneori are sensul de ”vecin”. Și vor să le schimbe în ”vármegye”, ”vár” însemnând ”castel”. Așadar, probabil cea mai apropiată traducere pentru noua denumire ar fi ”vecinătatea castelului”. Ca fapt divers, in engleză ”județ” e tradus ”county”, dar in română avem obiceiul să traducem ”county” în ”comitat”. Și da, și ”megye” se traduce tot ”county” în engleză. Și ”county” are legatura cu ”count” (”conte” în română), comitat are legătură cu ”comit” din latină, care era echivalentul pentru ”conte”. Iar ”județ” are legătură cu ”jude” (”cneaz” sau ”principe”).

    Ce zic dicționarele de la noi despre noua denumire:

    varméghe, varmeghii, (oarmeghe, ormeghie, ormede), s.f. – (reg.) Provincie, comitat, județ în vechiul regat al Ungariei. Casa comitatului, a varmeghiei (Bârlea, 1924): „Pe noi nu ne-a despărți / Nici în casa oarmeghi” (Bârlea, 1924, II: 20); „…și au degerat toate bucatele (…) prin varmeghea Maramureșului și au căzut foamete mare peste toată varmeghe…” (text din anul 1785). – Din magh. vármegye „județ” (MDA).

    Concluzionând, o mare pierdere de timp, și o demonstrație suplimentară că de fapt conservatorii nu sunt în practică conservatori, ci regresiști: mereu cu fața spre trecut.

    • @Vlad: nota 10+.

    • Cu o singură observație : vár = cetate și nu castel ( kastély )
      Pronunția aproximativ corectă pentru ”vármegye” : varmeghie ( v-ul este accentuat )
      Funcțiile principale în județe ( prefect ) primesc și ele alte denumiri : ispán ( ișpan ) din slavul ”jupân”

  9. Stati sa vedeti cand o sa le spuna sa renunte la masini si frigidere si o sa isi tina din nou carnea sub sa.

    • Vorba aliatului strategic, cand se va intampla it will be a cold day in the lanul de capsuni.

  10. Hauleu , ce rumanul este mai prejos , denumirea baronilor local din rrumenia sa se schimbe in Boier opinca puturoasa … defapt boierii din Moldo-Vlahia erau de alte natii ,, Greci , Armeni … iar valahul era sluga boereasca ..

  11. Da, saracii de ei…primitivi, ce mai … Noroc ca noi avem un popor educat, instruit, cu bun simt, etc. 50% chiar reusesc sa inteleaga ce citesc, marea majoritate da dovada de spirit civic, de toleranță fata de semeni, gandire sanatoasa.

  12. Cd revine Romania la regiuni si la „Regiunea autonoma maghiara” furata de la secui?

  13. Bravo băieți. Că șacalii ați sărit pe bietul „Mihai” și defapt nu a spus nimic deranjant, doar și-a exprimat o opinie. Dacă îți exprimi propriile opinii aici printre voi înseamnă că iei bani de la ruși ?

  14. Analogie forțată cu megies. Limba maghiară e o limbă primitivă și care a absorbit peste 75% din cuvinte din limbile europene. Aproape totul e maghiarizat. Dacă toate popoarele europene folosesc neologismele preluate doar puțin adaptate la fonetica loc ,limba maghiară stalceste totul, nu accepta sa preia cuvântul asa ca ceilalți. Dacă numele creștine Ioan, Andrei, Pavel etc sunt doar puțin aduse din condeiul maghiarizarii, cu zilele săptămânii povestea sta altfel.
    Dacă în limbile latine , zilele săptămânii sunt aproape identice, pronunția fiind diferită, accentul,etc ,în limba maghiara denumirile sunt colosale. Vedeți cum se spune joi în maghiară. Sau luni. Și 99% din unguri au impresia ca limba lor e o limbă melodioasa. Grotesc. Întoarcerea la vechile denumiri este o dovadă în plus ca natiunea maghiară nu a reușit încă sa se adapteze încă la civilizația europeana, asa cum scriu 99% din istoricii și eruditii europeni care au studiat problema. Mai rămâne sa anuleze drepturile civile individuale, ca oricum Ungaria q fost ultima tara din Europa care q făcut pasul și cu 100 de ani în urma tuturor

  15. Ungurii sunt nostalgici și vor să retrăiască evul mediu, când erau jupâni în Ardeal și făceau ei legea….
    Cam penibil, dar la mintea lor de huni, visează că vor stăpâni din nou peste alte nații și teritorii. Se pregătesc, ca în 1919, să vină bolșevicii și să le dea teritorii.
    Treaba lor cum își organizează țara. …. Poate se vor reîntoarce la triburi și herghelii….
    Singura problemă e că acum găsim mai greu opinci pentru parlamentul lor…. Dar merge și cu hârtie igienică (folosită).