G4Media.ro

Ungaria califică drept „nejustificat, inutil, inaplicabil și dăunător” acordul UE privind reducerea…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Ungaria califică drept „nejustificat, inutil, inaplicabil și dăunător” acordul UE privind reducerea consumului de gaze: „Le va explica ungurilor cineva de la Bruxelles că în Ungaria există gaz pe care gospodăriile şi companiile nu-l pot folosi?”

Ungaria a calificat drept ”inaplicabil” acordul prin care statele Uniunii Europene au convenit marţi asupra unei reduceri cu 15% a consumului lor de gaz natural, cu excepţii pentru unele state membre, înţelegere care survine unei noi diminuări a livrărilor de gaze ruseşti prin conducta Nord Stream 1, relatează AFP, citată de Agerpres.

”Este o propunere nejustificabilă, inutilă, inaplicabilă şi dăunătoare care ignoră complet interesele naţionale”, a declarat presei ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto.

”Le va explica ungurilor cineva de la Bruxelles că în Ungaria există gaz pe care gospodăriile şi companiile nu-l pot folosi? Este o inepţie”, a adăugat oficialul ungar.

El a vorbit şi despre ”baza juridică îndoielnică” a acestui acord, motivând că securitatea aprovizionării energetice ţine de ”responsabilitatea guvernelor naţionale” ale statelor UE.

Dintre cele 27 de state ale UE, doar Ungaria a votat împotriva acordului, pentru adoptarea căruia în Consiliul UE era suficientă majoritatea calificată.

Solicitarea iniţială a Comisiei Europene a fost ca statele UE să-şi reducă uniform cu 15% consumul de gaze, astfel încât volume de gaze să devină disponibile pentru livrări către alte state membre, pentru a fi ajutată în special Germania, ţară foarte dependentă de gazul rusesc.

În cazul unei sistări a livrărilor de gaze din Rusia, volume deja diminuate semnificativ de Moscova ca represalii după sancţiunile ce i-au fost impuse pentru agresiunea contra Ucrainei, un astfel de şoc major asupra primei economii a UE s-ar repercuta inevitabil asupra ansamblului blocului comunitar, de unde nevoia de ”solidaritate”, a motivat Comisia Europeană.

Acest plan al Bruxellesului a fost însă primit cu critici de mai multe state membre, mai ales cele din sudul UE. Dacă în final acestea au votat compromisul convenit marţi, Ungaria condusă de Viktor Orban şi obişnuită cu conflictele cu instituţiile europene şi-a menţinut poziţia, aceasta şi în contextul în care Szijjarto a fost săptămâna trecută la Moscova pentru a obţine o suplimentare cu 700 de milioane de metri cubi a volumului de gaz rusesc livrat de Rusia ţării sale.

Acordul convenit în final prevede că statele membre vor face ”tot posibilul” să-şi reducă cu 15% consumul de gaze în perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023, faţă de media ultimilor cinci ani.

Acest angajament este voluntar, dar în cazul unui ”risc de gravă penurie” el va deveni obligatoriu, însă mecanismul stabilit ca un compromis pentru a depăşi opoziţia statelor reticente instituie o serie de excepţii, în încercarea de a-l adapta realităţilor fiecărei ţări.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Cred că cel mai bine ptr Ungaria ar fii sa părăsească UE și să adere la zona Euro-asiatica cu Mongolia,Turkmenistan,Kazahstan. Cred că ar fii o usurare ptr. toată lumea

    • @Mihai

      Nu mai bine te impusti in picior? Sau iti vanezi singurul neuron care-i pe cale sa se „ofileasca”????

    • Bai mihaita, globalistii socialisti cam sunt UE. Nu au cum sa se paraseasca simguri. Pana si Romania importa forta de munca. Din afara UE, ca noi nu ne permitem altfel. Poate vrei sa parasesti tu Romania ca am devenit mai globalisti decat socialistii tai

  2. Adevarul este ca, personal, nu sunt o iubitoare/admiratoare a Germaniei (in primul rand sau mai ales, al Angelicai….), dar trebuie sa recunosc ca cea mai mare contributie la fondurile europene, Germania o are (sa ne gandim, de ex. ce procent de contributie al nemtilor la miliardele ce revin Romaniei, este…valabil si pentru Ungaria), asa ca, da, cel mai mare contributor al UE ar cam trebui sprijinit, chiar daca este si cel mai mare vinovat al „avantului” de azi al Rusiei (parca a asteptat iesirea la pensie a Angelicai!), in caz de colaps economic al Germaniei, va avea de suferit intreaga Europa, inclusiv Romania sau Ungaria (cea din urma cat timp va mai fi tolerata in UE).

  3. ungurilor sunteti niste dame de consumatie!ce cautati voi in UE?

  4. Ungaria are planuri beligerante prin declaratiile astea care nu mai inceteaza. Ca si in secolul trecut, s-au pus de partea perdanta.

    • Mereu au facut asta. Cred ca e si gena lor sau mai degraba o frustrare venita din istorie. Intotdeauna au vrut sa arate ca sunt diferiti, o rasa diferita. Problema e ca mereu au pariat gresit. Dar mereu.

  5. Da, je g osilor oricine va poate explica,chiar desena,numai sa vreți.

  6. Afară, afară, afară, afară mâine din UE!!. Pa,la revedere!

  7. Cand e vorba sa ia bani de la UE, Ungaria e in fata. Cand trebuie sa dea ceva inapoi, sa traiasca Putler

  8. Bruselu, inchideti drq robinetu dă bani pentru cwrva lui vladolf…🥴🥴🥴…lasati-o sa vina la cersit de fonduri moca de la decadenti…😜😜😜😜

  9. Locul Ungariei sub regimul Orban nu este nici în UE și nici în NATO. Acest individ a fost și este mereu împotrivă la orice.

  10. Postări de serviciu, făcute de indivizi dotați cu un neuron. , și acela bicisnic…. adică noi închidem Azomures,Alro,scumpim gazul și energia în draci, sufocând cetățeanul de rând ,care nu-și va putea plăti facturile și suntem solidari cu Germania…..