G4Media.ro

Unde a dispărut „gustul copilăriei”? Explicațiile prorector al Universității de Științele Vieții…

Sursa foto: Pixabay

Unde a dispărut „gustul copilăriei”? Explicațiile prorector al Universității de Științele Vieții Iași: S-au schimbat și gusturile noastre, dar și lumea a evoluat

Cu toții am auzit de fructele și legumele obținute controlat, în comparație cu cele naturale, echivalentele „gustului copilăriei”, care se pare că reprezintă atât o realitate, cât și o dorință de reconexiune cu o perioadă când viața era parcă mai simplă și mai liniștită, relatează Ziarul de Iași.

Prof.univ.dr. Vasile Stoleru, prorector al Universității de Științele Vieții Iași, spune că și gusturile noastre s-au schimbat, însă și alimentele pe care le consumăm.

“Bănuiesc că s-au schimbat și gusturile noastre în primul rând, datorită faptului că lumea a evoluat, și nu a rămas în aceeași situație. Vedem, mai ales acum, în cazul copiilor, faptul că ei consumă foarte multe produse procesate, gata preparate, ceea ce nu este foarte bine. Cel mai mare pericol în momentul de față, nu neapărat doar în cazul fructelor și legumelor, este faptul că noi, în general, ca și consumatori, nu ne interesăm de calitatea produselor, adică de ceea ce conține produsul din punct de vedere al calității nutritiv”, a declarat specialistul.

El spune că gustul echilibrat al celor mai multe fructe și legume de pe piața actuală a dispărut odată cu modificarea compoziției, respectiv introducerea unor noi compuși, soiuri și hibrizi.

“Dacă discutăm strict despre fructe și legume, așa este, multe dintre ele, din cauza compoziției care a fost modificată, și aici mă refer în special la introducerea unor noi soiuri, unor noi hibrizi, mai ales din străinătate, care sunt în momentul de față pe piață, nu au această capacitate. Producătorii sunt interesați, mai corect spus, de a obține aceste fructe și legume într-o perioadă foarte scurtă de timp. Atunci apelează la fel de fel de metode. Fie folosesc substanțe chimice de sinteză într-o cantitate foarte mare, fie îngrășăminte sintetice, stimulatori – unii dintre ei sunt destul de periculoși, pot determina anumite boli precum cancerul, modificări alte metabolismului. Asta este o realitate”, a adăugat acesta.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Sate in care sa se practice turism rural, turistii atrasi de ”rosiile de altadata”, de ex. Programe cu subventionare de la guvern sau de la EU. Ca altfel, in piete nu gasesti decat importuri din Turcia sau rosii de plastic.
    Cine ii ajuta pe micii producatori, in general, si mai ales cum incurajezi oamenii sa produca legume si fructe fara chimicale sau din seminte olandeze? M-as duce si pana la Iasi sau la Cluj.
    Apoi, lasati pietele ”vii” sa existe, nu le alungati din orase sa ne trimiteti la plictisitoarele mari magazine si malluri.