G4Media.ro

Un start-up clujean propune o aplicație pentru monitorizarea pacienților cu Covid-19 aflați…

Un start-up clujean propune o aplicație pentru monitorizarea pacienților cu Covid-19 aflați în îngrijire la domiciliu

Persoanele care prezintă simptome ușoare și, în urma testării, sunt confirmate cu Covid-19, fără însă a necesita spitalizare, ar putea fi supravegheate de la distanță de către medicul de familie prin intermediul aplicației Spectro.Life.

Aplicația, care se află acum în faza de testare, ar ajuta la reducerea timpului dintre apariția primelor simptome și începutul  tratamentului, astfel încât să se diminueze complicațiile ulterioare, durata de recuperare și implicit costurile de tratament, a declarat pentru G4Media.ro Zsolt Kovacs, co-partner în firma care a lansat proiectul.

Serviciul presupune folosirea de către pacient a unui smartphone și a unui ceas compatibil Garmin (este recomandat modelul Vivosmart 4, al cărui preț este de circa 100 euro). Acesta din urmă poate măsura cîțiva parametri de sănătate, respectiv frecvența cardiacă, saturația de oxigen și frecvența respiratorie care, după conectarea la Spectro.Life sunt transmiși automat pe un tablou de bord vizibil medicului de familie.

Pacientul poate introduce manual și alți parametri precum temperatura corpului sau tensiunea arterială. În viitorul apropiat, pentru o și mai mare fidelitate, vor fi introduse și alte informații, cum ar fi istoricul medical, ritmul cardiac, nivelul de stress.

Toți parametrii au coduri de culoare, dacă unul este colorat în roșu, înseamnă că există un risc. Aceste date permit medicului să facă o evaluare a stării pacientului și implicit să decidă ce este de făcut mai departe.

”Credem că aplicația va ajuta la operaționalizarea procesului de monitorizare de la distanță a pacienților. Asta va ajuta medicii să primească date esențiale, să le pună în context și implicit să prioritizeze cazurile”, spune Zsolt Kovacs. ”În acest fel se reduce presiunea pe sistemul de sănătate, se reduc costurile”.

Aplicația a fost realizată în circa o lună, aproape 25 de persoane (IT-iști, medici, contractori) fiind implicate în proiect. Spectro.Life este disponibil acum pro-bono, într-o variantă pilot pentru 20 de persoane, inițiatorii sperând ca în scurt timp să se extindă la nivelul unui județ.

Proiectul este susținut și de către Asociația Beard Brothers care strânge fonduri pentru a oferi ceasuri compatibile, prin medicii de familie, pacienților care nu dețin așa ceva.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. @Eu cipurile in mana sunt pentru saracii care nu-si permit tehnologia de recunoastere faciala pe care o are deja China.

  2. Buna ziua, Daca asta este modul in care dumneavoastra puteti aprecia munca unoar oameni care au muncit 24 de ore din 24 si au contribuit din buzunarul propriu sa faca asta ca cei care au nevoie sa poata beneficia, atunci cred ca puteti sa va tineti opinia pentru dumneavoastra. Daca reusim sa ajutam si un am ca sa traiasca mai mult, pentru noi a meritat. Da, si punem mana si pe lopata, nu e este frica de munca. Am parinte inginer agronom si am dat si la coasa inainte sa facem acele lucruri care credeti in nume personal ca nu sunt necesare, sunt total irelevanta. Vorbiti va rog in nume propriu si sa nu jigniti (nu pe mine) echipa care face totul posibil.