
Un sfert din tinerii francezi care muncesc sunt nemulțumiți de orientarea profesională primită în școală, dublu față de elevi și studenți – studiu
Rata cumulată de insatisfacție față de orientarea profesională și informațiile primite pentru alegerea studiilor crește odată cu vârsta: de la 13% în rândul elevilor și studenților, la 25% în rândul tinerilor francezi activi, cu vârste între 25 și 30 de ani, potrivit unui studiu pe 6.000 de respondenți, publicat de Institutul Montaigne în aprilie 2025, semnalat inițial de publicația Le Monde. Raportul evidențiază un fenomen de deziluzie progresivă și un sistem de orientare care accentuează inegalitățile în loc să le corecteze, scrie Edupedu.ro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Cifrele arată o tendință clară: pe măsură ce tinerii înaintează în viața profesională, crește și nemulțumirea lor față de orientarea primită. Dacă doar 13% dintre elevii și studenții de 16–22 de ani se declară nemulțumiți, proporția urcă la 21% în rândul tinerilor activi aflați la început de carieră (19–22 ani) și atinge 25% pentru cei aflați deja în câmpul muncii de câțiva ani (25–30 ani).
- Studiul relevă că această nemulțumire vine în principal dintr-un decalaj între așteptările inițiale ale tinerilor și realitatea dură a pieței muncii. Confruntarea cu locuri de muncă slab plătite, subcalificate sau nesatisfăcătoare profesional adâncește percepția unui eșec sistemic în ghidarea educațională.
38% dintre respondenți spun că nu au primit suficiente informații nici despre opțiunile de studiu, nici despre cele profesionale. Mai grav, 1 din 5 tineri este complet nemulțumit și de orientarea primită, și de informațiile accesibile la momentul luării deciziilor privind traseul educațional.
Diferențele sunt vizibile și între sexe: femeile se declară semnificativ mai nemulțumite decât bărbații, acuzând lipsa de sprijin atât din partea părinților (în special al tatălui), cât și din partea profesorilor. În multe cazuri, acestea ajung să se informeze singure, în lipsa unui sistem de sprijin eficient.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.