Un român, Thomas Szabo, de 26 de ani, şi un sârb, Nemanja Radovanovic, de 21 de ani, inculpaţi în SUA cu privire la o campanie de „swatting” / 101 victime, membri ai Congresului american şi oficiali de rang înalt
Un român şi un sârb au fost inculpaţi în Statele Unite cu privire la desfăşurarea unei campanii masive de farse răuvoitoare (”swatting”) care au constat în semnalarea unor infracţiuni fictive cu scopul de a declanșa o descindere în forţă a poliţiei acasă la o persoană, anunţă miercuri autorităţile judiciare americane, relatează AFP, conform News.ro.
Timp de peste trei ani, începând din decembrie 2020 şi până în ianuarie 2024, Thomas Szabo, un cetăţean român în vârstă de 26 de ani, şi Nemanja Radovanovic, în vârstă de 21 de ani, au hărţuit cu ajutorul unor complici în total 101 victime – inclusiv 61 de oficiali.
Ei au fost inculpaţi cu privire la faptul că au provocat descinderi ale poliţiei acasă la victimele lor – o practică denumită ”swatting” – şi cu privire la ameninţări de atentate cu bombă, potrivit actului acuzării, făcut public miercuri.
Thomas Szabo se află în prezent în detenţie, declară AFP o sursă apropiată dosarului, fără să facă alte precizări.
Între ţintele acestora – care nu sunt identificate nominal -, se află membri ai Congresului american, oficiali de rang înalt de la agenţii federale de menţinerea ordinii, oficiali la nivel de state, iar între persoanele private reprezentanţi ai unor instituţii religioase.
Campania nu pare să fi urmat linia vreunei ideologii.
”Nu suntem în nicio tabără”, i-a spus Thomas Szabo lui Nemanja Radovanovic în decembrie 2023, când i-a explicat necesitatea desfăşurării unor acte de ”swatting” împotriva unor victime din ambele partide, potrivit actului acuzării.
”SWATTING-UL NU ESTE O FARSĂ NEVINOVATĂ”
Presa americană evocă nume ale unor personalităţi implicate în peoceduri penale împotriva fostului preşedinte republican Donald Trump, ca judecătoarea Tanya Chutkan sau procurorul special Jack Smith, dar şi aleasa trumpistă Marjorie Taylor Greene.
Apelurile către autorităţi vizau mai ales false semnalări ale unor crime sau omucideri iminente la domiciliul victimei ori luare de ostatici, inclusiv de copii.
În afară de suferinţa emoţională a victimelor, aceste ameninţări au provocat un accident rutier în timpul unei intervenţii a poliţiei, perturbarea unor slujbe religioase sau închiderea nor străzi.
”Swatting-ul nu este o farsă nevinovată, el pune în pericol persoane reale, iroseşte resurse preţioase ale poliţiei şi provoacă traumatisme emoţionale semnificative”, subliniază într-un comunicat procurorul federal Matthew Graves.
”Vom folosi toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie pentru a găsi autorii şi a-i face să da socoteală, oriunde s-ar afla”, ameninţă el.
”Swatting”-ul, care a apărut în comunitatea adepţilor jocurilor video, îşi ia numele de la unităţile de intervenţie de elită ale poliţiei americane, ”SWAT teams”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii