G4Media.ro

Un patiser român din Marea Britanie spune că preferă angajații români în…

Un patiser român din Marea Britanie spune că preferă angajații români în locul britanicilor: Sunt disperaţi să muncească. Englezii evită orele suplimentare

Un patiser român a declarat că nu vrea să angajeze britanici pentru că nu muncesc la fel de mult precum compatrioţii săi, relatează sâmbătă publicaţia Kentwood Post pe site-ul său, citat de Agerpres.

Fiecare dintre cei 16 angajaţi ai lui Ovidiu Şarpe de la „Pastisserie Romana” din Burnt Oak, suburbie aflată în nord-vestul Londrei, provine din România.

Bărbatul, care a fugit din România în 1979, spune că britanicii inventează scuze pentru a evita orele suplimentare şi că nu au nici aptitudinile, nici hotărârea celor veniţi din ţara sa natală.

„Sunt disperaţi să muncească. Sar imediat la oportunitatea de a munci. Dacă apar două ore suplimentare, se oferă. Un englez ar putea spune în schimb ‘da, dar nu duminica asta, cealaltă’ „, şi-a apărat patronul român decizia de a angaja numai concetăţeni.

„Ei muncesc din greu pentru a trimite banii peste hotare. De aceea vin aici. Muncesc din greu pentru a trimite banii acasă. De asemenea, este mai uşor pentru ei să comunice unul cu altul”, a mai spus Ovidiu Şarpe.

Românul a venit în Marea Britanie ca refugiat politic care fugea de regimul comunist al dictatorului Nicolae Ceauşescu, dar spune că a votat pentru Brexit, deoarece acolo unde trăieşte el britanicii au devenit o minoritate.

Burnt Oak este cunoscut sub numele de „Little Romania” datorită comunităţii imense de români, iar localnicii au ajuns să-i spună „Bontoc”, după modul în care numele este pronunţat de români, scrie Kentwood Post.

Românii i-au depăşit pe irlandezi şi au devenit a doua cea mai mare comunitate non-britanică din Marea Britanie după polonezi.

Ovidiu Şarpe spune că nu-şi permite să-i pregătească de la zero pe britanici. „Dacă iau un patiser englez trebuie să fac un curs intensiv, probabil de una sau două luni. Nu am timp să-i pregătesc”, a spus el.

Patronul român pretinde că îşi tratează concetăţenii mai bine decât în România şi că se vede cu ochiul liber că sunt mulţumiţi.

Românul în vârstă de 72 de ani care este tată a şase copii mai spune că „dacă saluţi pe cineva în româneşte pe stradă, cinci oameni îşi vor întoarce capetele”.

„Sunt mai mulţi români decât britanici aici. Este vina guvernului britanic pentru că a spus ‘bună ziua, veniţi’. Frontiera este mult prea deschisă”, a opinat el.

El atrage atenţia că pentru româniii care vorbesc între ei limba natală şi urmăresc posturi tv româneşti, este important să se integreze.

Totuşi, afirmă el, „sper că guvernul înţelege că Marea Britanie are nevoie de români”.

Ziarulromânesc.ro a publicat în urmă cu șase ani povestea lui Ovidiu Șarpe. Potrivit sursei citate, în 1979 a decis să părăsească România, lăsând acasă cinci copii. Soţia îi murise în urma unui accident stupid. “Un cablu de electricitate s-a desprins chiar în curtea noastră şi soţia mea a murit electrocutată”, povesteşte Ovidiu Şarpe. A reuşit să treacă peste această tragedie şi a hotărât să fugă în Germania, unde avea prieteni care îl puteau ajuta. S-a îmbarcat la Galaţi pe un vapor ce transporta cherestea.

“Din păcate radarul vaporului s-a stricat şi am stat 15 zile în port. Apoi, în loc să ajungem în Germania, vaporul şi-a schimbat destinaţia către Anglia”. Faptul că a ajuns în UK a fost pur şi simplu o întâmplare. Fericită. Omul de afaceri povesteşte că a stat 31 de zile ascuns pe vapor şi în tot acest timp a mâncat doar 1 kilogram de mere, 1 kilogram de biscuiţi, 4 lămâi şi 1 kg de zahăr. “Când am pus piciorul pe pământ britanc aveam 36 de kilograme, de la 73”.

Ovidiu Şarpe s-a adresat organizaţiei Amnesty International, organism care se ocupa cu drepturile refugiaţilor politici, cu ajutorul căreia a reuşit să obţină în 15 zile actele ce-i dădeau dreptul de a locui şi lucra pe teritorul britanic.

“Mi-am găsit foarte uşor de muncă”. A început să lucreze ca picolo la Basil Street Hotel, în apropierea magazinului Harrods. “Făceam ce ştiam mai bine. Acasă am terminat Şcoala de Comerţ şi am lucrat mulţi ani ca ospătar”. Ovidiu Şarpe a lucrat în România pentru protocolul de partid. L-a servit şi pe Ceauşescu. “Mă trimiteau şi pe mine la vila de la Neptun, o dată pe an, când venea tovarăşul la mare”. (…)

De câţiva ani, Ovidiu Şarpe şi-a deschis o cofetărie în Burnt Oak, nord- vestul Londrei. Are şase angajaţi români, iar în weekend, spune el, vinde 1500 de prăjituri şi peste 100 de torturi. Afacerea merge bine, din moment ce în curând şi-o va deschide şi pe-a doua.

“Eu m-am pensionat. În curând Alexandra (n.r. – fiica cea mică) va împlini 16 ani şi îi voi lăsa ei afacerea. Sunt sigur că va fi pe mâini bune!”

Citește integral povestea lui Ovidiu Șarpe pe ziarulromânesc.ro

Sursa foto: ziarulromânesc.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Ovidiu are aceeași atitudine ca restul de patroni: angajator care caută sclavi pe bani puțini.

    Și ce mă amuză ideea: a plecat de aici fiindca nu avea loc de muncă sau i să păreau că patronii îl tratau ca pe un sclav, numai ca la final să ajungă și el unul ca ei.

    HA HA HA HA HA HA HA HA!

    Xenomanii/Autorasiștii sunt niște oameni tare, tare bolnavi.

  2. Mă tem că aţi înţeles ce-aţi vrut din această poveste…
    De fapt, Ovidiu Şarpe e doar un antreprenor care vrea eficienţă şi corectitudine de la angajaţii săi, pe care-i laudă, în felul lui, că-s harnici şi înţeleg repede orice, dar îi şi compătimeşte că a trebuit să ajungă tocmai în UK pentru a câştiga decent.
    A votat Brexit nu pentru că are ceva cu românii, ci pentru că aşa crede el că UK va rămâne UK, un reper de civilizaţie pentru noi toţi.
    Sper că nu v-a deranjat deloc intervenţia mea…

  3. ce asteptari aveti de la un ospatar devenit capitalist? de fapt e razboiul civilizatiilor. bastinasii nascuti acolo care nu refuza orele suplimentare doar spun hei eu lucrez ptr tine, respecta-ma si uite imi fac timp ptr tine saptamina viitoare ptr ca acum am ceva in program si nu il schimb dupa cum vrei matale. un mesaj super corect. oricum f urit sa spui asta despre angajati din moment ce astepti sa actioneze ca niste sclavi la comanda stapinului. pe de alta parte, imigrantii fac absolut totul..ptr bani, adica se poti si prostitua. ca sa traga linia ca tot mai bine e cu bastinasii ca au atitudine corecta. curat murdar, ma mir ca individul mai e in business, daca ar stii consumatorii, dar si angajatii…

  4. Rugam traducere, sa dam share

  5. Probabil că englezii nu vor să muncească pe 2£.

  6. Din pacate , acest articol este „subtire” . Aceasta dezbatere este lunga si complicata . Articolul in sine este privit dintr un singur punct de vedere . De ce articolul nu mentioneaza ce pachet salarial ofera . Nu trebuie mentionat sume concrete dar ar trebui.mentionat daca sunt platite zilele de concediu , fondul de pensii, zilele de boala si poate nu ar strica sa mentioneze daca nu a falimentat vreo companie ca sa nu mai plateasca datoriile catre furnizori si/ sau alti datornici . Un articol dezamagitor . Ma asteptam sa aveti un standatd jurnaliatic ceva mai ridicat